Radomir Lazić: SVI U NAPAD

Radomir Lazić
Autor 19.6.2014. u 17:08

Radomir Lazić: SVI U NAPAD

Nama su potrebne pobjede, nama je potrebna navika da pobjeđujemo čak i jačeg od sebe, da to želimo više od njega.

Piše: Radomir Lazić

Da, u pravu je trener Liverpula William Bill Shankly, nogomet je važniji od života. Iskreno govoreći nisam osjećao ništa drugo poslije utakmice s Argentinom osim gorčine poraza. I nikakve utjehe zbog ravnopravne igre i nedostatka sreće. Poraz je poraz tim prije što smo izgubili a pobjeda nam je bila na dohvat ruke. Izgubili smo samo zbog toga što nismo dovoljno željeli pobjedu. Pokazuje li nam to primjer Čilea pa, ako hoćete i Holandije, koji su u svoje utakmice ušli kao autsajderi. Ekipe koje su ili za nijansu bolje od naše reprezentcije ili nisu ni to.

I bez obzira na taktičke izjave našeg trenera, uoči preostale dvije utakmice kojima valjda pokazuje da poštuje protivnika, smeta mi unaprijed kalkulisanje da su nam za prolaz u naredni krug takmičenja dovoljna tri pa čak i dva boda.

Čemu te kalkulacije Safete?

Nama su potrebne pobjede, nama je potrebna navika da pobjeđujemo čak i jačeg od sebe, da to želimo više od njega.

Ne znam koje vijesti dolaze do selektora i igrača sa ovog našeg terena. Znaju li da se i ovdje igraju neke odlučujuće utakmice protiv nekoliko desetina uhapšenih, realno kao i naših nogometnih protivnika, iz kategorije „sitnih riba“.

I svako kalkulisanje, svaki neriješen rezultat u obje utakmice koje se igraju, i ovdje i u Brazilu, za nas je ravan porazu.

Čeka nas u sljedećem krugu svjetskog prvenstva najvjerovatnije Francuska. Čekaju nas ovdje daleko „krupnije ribe“. I samo vaša silna želja da pobijedimo i vaše pobjede mogu nas, valjda, natjerati i na našu pobjedu.

Najteže utakmice su tek pred nama, naše utakmice protiv „krupnih riba“. Naše pobjede za generacije koje dolaze.

„Drži glavu visoko i ne boj se tame. Na kraju oluje je zlatno nebo i slatki srebreni glas veselja“

Radomir Lazić
Autor 19.6.2014. u 17:08