Radomir Lazić: Treći talas, prvi put!

tačno.net
Autor/ica 11.4.2014. u 14:34

Radomir Lazić: Treći talas, prvi put!

Sve imamo osim pameti. Valjda da ne pretjera u darežljivosti nama je Bog umjesto pameti dao naše elite, naše lidere.

Piše: Radomir Lazić

Jesmo li, ovakvi kakvi smo, toliko interesantni pa da osim Al Jazire koja je smjestila u Sarajevu svoju, tehnički opremljeniju nego u Dohi, regionalnu stanicu pa to, za njom ubrzo,  uradi i Agencija Anadolija i da bi otvaranje  CNN-ovog predstavništva bila tek puka stvar prestiža među ovim agencijama.

Vijest je danas roba kao i svaka druga. Snimci prirodnih i drugih katastrofa izazvanih ljudskom rukom i voljom prodaju se drugim TV kanalima i ponekad dostižu astronomske cijene jer se, uz reklame za najnajnoviju pseću hranu, na njima može još i dobro zaraditi.

Šta to oni znaju a mi ne znamo. Šta znaju ili spremaju oni koji su nam garantovali cjelovitost i one nam domovine a znamo koliko je trajala garancija. Šta znaju sve te agencije (odmah se javlja asocijacija i na neke druge agencije) pa uz dobro opremljene mobilne ekipe, za sada, snimaju još ono malo prirodnih ljepota koje nismo unakazili i privatizovali,  bogatu gastronomsku ponudu jela od uvoznog mesa, jer svog nemamo, i uživajući u ćevapima na kojima, samo još malo, pa će stajati natpis da su napravljeni po njemačkoj licenci, vježbe radi,  poslaše u svijet vijest o paljenju zgrade Predsjedništva i još par zgrada manjeg istorijskog ali jačeg političkog značaja.

Nekako spontano nazva se to drugim talasom protesta.

Vijest da je Vlada podnijela ostavku i nije neka vijest za prodaju ali vijest da je nekoliko desetina hiljada onih, koji su dobili već i naziv „treći talas“ , u naletu sve teže kontrolisanog bijesa, zapalila i zgradu i, ko nije uspio na vrijeme pobjeći, samu Vladu,  vijest o nestajanju jednog entiteta sa Dejtonskog radara ili vijest o ponovnoj pojavi letećeg objekta treće generacije, potraga za crnom kutijom, koja još emituje vrlo slabe signale, a zove se Bosna i Hercegovina, e to su već neke vijesti.

Nedostaje li nam to, kao zaboravljenim glumcima, one „slave“ koja je trajala pune četiri godine. Očekujemo li željno, kao statisti,  prvu klapu i početak snimanja nove drame ili tragedije.

Sve imamo. Loše scenariste još gore režisere, kulise, tek obnovljene, koje ćemo ponovo zapaliti i srušiti, kamere i tehniku.

Sve imamo osim pameti. Valjda da ne pretjera u darežljivosti nama je Bog umjesto pameti dao naše elite, naše lidere.

Pametni se uče na tuđim glupostima, ove naše elite nisu u stanju ni na svojim vlastitim  a  CNN nikad i nigdje ne šalje svoje ekipe ‘nako.

Акшн !??

tačno.net
Autor/ica 11.4.2014. u 14:34