Rat na mozgu

tačno.net
Autor 23.4.2015. u 10:05

Rat na mozgu

Foto: Flickr

Eto, bilo je potrebno šest mjeseci prosvjeda kako bi se izborili za državu u državi. Državu kao organizaciju sile za pokoravanje mrzitelja svega hrvatskog, a u korist dijela braniteljske klase, ili kraće – SAO Šator

Piše: Ivan Galić, Dišpet

Nekad ’92., danas 2015.  Nekad Rio, danas šator. Nekad kongres PEN-a, danas tiskovna konferencija. Neakad Slobodan Prosperov Novak, danas Josip Klemm. Nekad novinarke i spisateljice, danas novinarke. Zanimljivo, poput ukazanja Gospe, u Hrvatskoj se najčešće ukazuje ’41. i ’45. Često navrati i ’91., tek toliko da nas postroji, da vidi kako dišemo, prebroji Jugoslavene, izmjeri stupanj hrvatsva, ode i ne vraća se do sljedećih izbora. Navrati tu i tamo ’98., nije da nije, nerijetko prije neke važne nogometne utakmice.

U prilog toj sveprisutnosti i prodornoj moći numerologije u živote na ovim prostorima svjedoči nedavno prepirka na jednom porno-sajtu, diskusija između dvojice nickova, očigledno nezainteresiranih za guzice i sise, o tome tko su bili bolji: ustaše ili partizani? Stvarno nam ništa nije sveto. Spalo tako impotentno hrvatstvo na niske grane pa sve puca olovnim slovima na  nehrvatomisleće. Al’, ‘ko je moga, jeba li ga ćaća, zamisliti prije neki dan, da se ’92. ne vraća? I to, pojavi se iznebuha, nad Šatorom 66.

– Al’ da nije bilo herojskih branitelja ’91., ne bi bilo ni ’92., napiši tako.
– Evo pišem.

Piše te sparne ’92. predsjednik našeg PEN-a, Slobodan P. Novak iz Brazila medijsko priopćenje HINA-i kako su Jelena Lovrić, Rada Iveković, Slavenka Drakulić, Dubravka Ugrešić i Vesna Kesić navodno lobirale protiv održavanja slijedeće konferencije PEN-a u Hrvatskoj, sve radeći protiv interesa države u delikatnim trenucima, dok se svi trude pokazati strahote rata svijetu. Od uzbuđenja se zaboravio potpisati, pa je neko vrijeme bio neimenovani izvor. Tako je otpočeo medijski lov na „vještice iz Rija“.

Piše te prohladne 2015. predsjednik udruge veterana vojne policije, Josip Klemm, medijsko priopćenje pod nazivom „Gdje spava Fred Matić“, između ostalog napominje kako su „novinari T-portala, Jutarnjeg lista, Indexa i Lupige svoj rad isključivo posvetili vrijeđanju i omalovažavanju hrvatskih branitelja“ te kako Dea Redžić i Ana Benačić „posebno prednjače u neprofesionalnom odnosu prema Savskoj 66.“ Tako napisani tekst još je opremio s fotografijom novinarke Redžić, iz privatne kolekcije, potpisao i poslao medijima. I tako je otpočeo lov na glave koje ne misle isto kao i junaci Savske ulice.

-Napiši kako dezerter Milanović, Matić i oni vode medijski linč protiv branitelja.
-Evo, napisao sam.

Naravno, ni u jednom ni u drugom slučaju ne radi se samo o priopćenju za medije, već distribuciji potjernice, koja se ima zabiti na prvu banderu, portal ili novinu, i ovlastiti simpatizere u i oko šatora, na forumima, ili Facebooku, da slobodno izbiju jugoslavenstvo iz dotičnih. Upoznajte nesprijatelja sa slike, kako bi ga lakše mogli polomiti. Sumnjam da potjernica ima izazvati za reakciju dijalošku raspravu između dvoje neistomišljenika uz čašicu, jer tu bi bio dovoljan i demantij. Ovako uz strah u kostima mogu očekivati i tužbu zbog govora mržnje spram branitelja.

-Aaauuu!!!, to boli jebo te! Jel’ to pravi?
-Slomit’ ću ja u tebi „čvrsto usađeni stav“ i posadit’ domoljublje. Otvaraj usta!

A govov mvžnje, pavdon… mv… v..vr.. r  r ržnje, govor mržnje je svaka točna informacija koju će mediji objaviti, a koja će biti još i potvrđena od samih branitelja, atestirana i parafirana. Uz prigodnu dozu emocionalne ucjene, pa i ucjene budućim samoubojstvima ukoliko ne dobiju ono što žele. A to što žele, osim press-konferencija, teško je više i zbrojiti. Ali naravno, Klemm si otavlja pravo da on nostrificra što i kako će se pisati, čitati i govoriti.

-Napiši sad o heroini Nevenki Topalušić kako je umrla u montažnom toaletu ispred ministarstva.
-Evo, T-o-p-a-l-u-š-i…

Na stranu sad ako ja i Klemm mislimo isto, onda jedan od nas dvoje ne misli. A zna se da ne misli Klemm. Jer da misli, ne bi napravio potjernicu i foto-robot novinarke koja jednog jedinog slova nije otipkala o Savskoj 66, iz jednostavnog razloga što Dea Redžić prati sport, i što se nje tiče, šator postoji jedino u cirkusu. Istini za volju, da ne ispadne da Klemm konfabulira, Dea piše o Ciboni i prati Cibonu, a i Klemm prati Cibonu, tj. prati lovu koju im je posudio. A i USKOK bogami, prati Cibonu i Klemmovu lovu koju im je posudio. Zgodna stvar za press-konferenciju na kojoj će se podignuti antibraniteljska atmosfera za potkusurivanje privatnih poslova i pri tome začepiti usta govorom mržnje svima koji istinito budu izvještavali dok prve žrtve stavljaju na lomaču.

-Šta sereš ti to?
-Evo, evo, „branitelji-su-stvorili-Hrvatsku-državu-i-da-nije-bilo-njih-ne-bi-bilo-ni-mene!“.
-Fali ti nešto.
-Slobodnu, samostalnu i nezavisnu Hrvatsku!

Neuvježbanom oku promakla je još jedna stvar u vezi priopćenja. Poprilično bombastična. Naime, osim potjernice i prigodne slike koja će se vjerovatno naći na tetrapaku u prodavaonicama, Klemm je uspio u priopćenje ugurati sve branitelje i navio ih u pozu tempirane bombe. „Svo vrijeme hrvatski branitelji mirno trpe ovaj medijski linč i mržnju koju je Vlada usmjerila prema njima, no pitanje je kada će strpljenju doći kraj?“, sve razbijaći glavu „do kojih granica braniteljskoga strpljenja misle ići“ neprijateljski mediji koji budu izvještavali istinito. Je li granica strpljenja to što Glogoški ne spava u Savskoj 66 nego u Ljudevita Gaja 27, ili će se opaljenje vršiti i kad se bude bojao da ti isti branitelji ne saznaju da je šatorsko naselje zapravo Potempkinovo selo? Kako bi osigurao jaču detonaciju, računa i na „veliki broj građana Hrvatske koji  cijene i poštuju branitelje i koji ovaj linč doživljavaju osobno. Stoga je još jedno pitanje ovdje: do kuda su i njihove granice strpljenja?“ Nikad nećemo saznati ako ih sam ne spoji na kleme.

-Piši sad kako su branitelji temelj hrvatskog društva i da se nisu borili za ovakvu državu.
-Branitelji su z-a-k-o-n.

Eto, bilo je potrebno šest mjeseci prosvjeda kako bi se izborili za državu u državi. Državu kao organizaciju sile za pokoravanje mrzitelja svega hrvatskog, a u korist dijela braniteljske klase, ili kraće – SAO Šator. Ispunili su se svi preduvjeti. Stanovnike imaju, teritorij imaju, a i suvereno vladaju kako im se digne. Prethodno je Zvonimir Šeparović osnovao Hrvatsko nacionalno etičko sudište koje će se baviti neprijateljima države. Drugi Zvonimir, onaj Hodak, će biti nešto kao DORH, a Božidar Alić će građanima iz susjednog entiteta čitati optužnice putem programa TV Bujice. Sudska praksa će utvrditi gabarite dozvoljenog mišljenja kako se ne bi testirale granice strpljivosti domicilnog stanovnštva. Turudić će biti zakonodavna vlast, a za provedbu na terenu i utjerivanje hrvatstva u kosti tužbama bit će zadužen Josip Klemm. On će se pobrinuti da čistoću zdravih domoljubnih snaga ne usmrdi vonj jugoslavenskih piskarala, jer ako svi zaudaramo, nitko ne smrdi. A istinito pisanje?, kažeš. Piši propalo, istina valja samo nijema.

-Ček, ček… fali ti nešto ?
-Fali mi rat na mozgu.

tačno.net
Autor 23.4.2015. u 10:05