Ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta ponovo pred sudom

tačno.net
Autor 18.4.2013. u 15:15

Ratni zločinac Mladen Naletilić Tuta ponovo pred sudom

Ratnog zločinca Mladena Naletilića Tutu očekuje novo suđenje pred zagrebačkim Županijskim sudom. Međutim suđenje je danas ponovo odgođeno na zahjev odbrane jer kako se navodi  tužiteljstvo je promjenilo odluku kojom se Naletilić sada tereti za otmicu i poticanje na ubistvo ali ne i za sudjelovanje u skupini koja je počinila krivično djelo.

Kako javlja Jutarnji list sudac Ivan Turudić suđenje je odgodio za 26. travnja na prijedlog branitelja Željka Žganjera koji je tražio “vrlo kratak rok”, objasnivši da je za danas pripremio dokazne prijedloge prema staroj optužnici. Turudić je izrazio sumnju da obrana pokušava odugovlačiti postupak. Dodao je da je zadnji put odgodio suđenje za mjesec dana kako bi Žganjer mogao pripremiti obranu, ali da je tek prije tri dana izvršio uvid u spis. Tužiteljstvo je odustalo od progona Naletilića za sudjelovanje u skupini koja je počinila kazneno djelo jer to nedjelo ne postoji u novom Kaznenom zakonu.

Bivši zapovjednik  Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane i dalje se tereti za otmicu Roberta Nosića u Policijskoj postaji Ljubuški 1993. te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu. Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje nikada nije započelo. U međuvremenu je Naletilić uhićen i izručen Haaškom sudu na kojem je osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora.

Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom veljače ove godine pušten je na slobodu. Suđenje su pratili njegovi prijatelji, među njima umirovljeni general HVO-a Ivan Andabak koji je oslobođen optužbi za krijumčarenje 660 kilograma kokaina te desničar Mladen Schwartz i njegova supruga.

 

tačno.net
Autor 18.4.2013. u 15:15