Ratni zločinac Momčilo Krajišnik stigao na Pale

tačno.net
Autor 30.8.2013. u 19:07

Ratni zločinac Momčilo Krajišnik stigao na Pale

Prvi predsjednik Skupštine Republike Srpske (RS) i haški osuđenik Momčilo Krajišnik nešto iza 19.30 sati stigao je helikopterom Helikopterskog saveza RS na gradski stadion na Palama gdje mu je Opštinski odbor Srpske demokratske stranke (SDS), čiji bio funkcioner, večeras priredio svečani doček, izvještavaju reporteri agencije Anadolija (AA).

Na svečanom dočeku okupilo se više hiljada osoba iz svih dijelova bh. entiteta RS. Kajišnika, koji se u BiH vraća nakon više od 13 godina, dočekali su Srbi sa Pala, iz Sokoca, Bileće, Višegrada, Foče, Šekovića, Trebinja, Istočnog Sarajeva…

Kako izvještavaju reporteri AA, helikopter je nadletio nad okupljenom masom, a Krajišnik je prisutnima mahao iz letjelice. Okupljeni poštovaoci frenetično su pozdravili haškog osuđenika.

Kako javljaju reporteri agencije Anadolija (AA), uz srpske trobojke,  četničku ikonografiju i uzdignuta tri prsta, prisutni na dočeku Krajišnika na Palama nose transparente: ”Krajišnik – sin srpskog naroda”, ”Stop haškom teroru”, ”Dobrodošao”, ”Radojičiću, stigla ti je zamjena”… Na samom ulazu na Pale stoji napis: ”Dobrodošao, predsjedniče”.

Među onima koji su došli pozdraviti Krajišnika su i bivši predsjednik Srpske autonomne oblasti (SAO) Hercegovina i ratni načelnik Trebinja Božidar Vučurević, načelnik Opštine Sokolac Milovan Cicko Bjelica i drugi.

Krajišnik je novinarima po dolasku u Banju Luku kazao da je pod utiscima i da mu se čini ”kao da sanja i da je došao sa onog svijeta”.

”Vi ne znate kakva je ova država. Čuvajte je, branite je… Bolje nema na svijetu”, rekao je Krajišnik, dodavši da jedva čeka da vidi svoje unuke.

Nije precizno odgovorio na novinarsko pitanje da li će se ponovo baviti politikom, ističući da će to Bog odlučiti, ali da se zasad želi baviti privatnim biznisom.

Najavio je da će se večeras obratiti građanima RS i cijele BiH na Palama.

”Ne znam zašto je doček organizovan, ja sam, ipak, ratni zločinac… Tek u revizionom postupku moram dokazati istinu”, ocijenio je Krajišnik.

Radio-televizija RS (RTRS) je pripremila specijalni program povodom puštanja Krajišnika na slobodu. Učesnici programa, među kojima je bio i potpredsjednik SDS-a i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH Ognjen Tadić, su krajnje afirmativno govorili o politici Momčila Krajišnika i srpskog vodstva tokom agresije na BiH.

Momčilo Krajišnik uhapšen je 3. aprila 2000. godine u Sarajevu, a na prvom ročištu izjasnio se da se ne osjeća krivim po svim tačkama optužnice.

On je 27. septembra 2006. godine osuđen na 27 godina zatvora za progon, istrebljenje, ubistva, deportaciju, nehumane činove kao zločin protiv čovječnosti.

Krajišnik je pronađen krivim za učešće u združenom zločinačkom poduhvatu trajnog uklanjanja Bošnjaka i Hrvata, te drugog nesrpskog stanovništva sa šireg područja

Bosne i Hercegovine kroz počinjenje kriminalnih djela.

No, 17. marta 2009. godine Apelaciono vijeće smanjilo je Krajišnikovu kaznu na 20 godina zatvora, a 7. septembra 2009. godine Krajišnik je prebačen u Veliku Britaniju da služi ostatak kazne. Od transfera u Veliku Britaniju, Krajišnik je podnosio zahtjeve za prijevremeno puštanje na slobodu u julu 2010. godine, julu 2011. i novembru 2012., no sva tri su bila odbijena.

Dok se na Palama  pripremao svečani doček za  Momčila Krajišnika,  sarajevska AntiDayton grupa oblijepila je centar glavnog grada Bosne i Hercegovine plakatima s napisima “Momčilo Krajišnik ratni zločinac” i “Povratak ratnog zločinca u BiH”, javlja reporter agencije Anadolija (AA).

Predstavnik AntiDayton grupe Nihad Aličković kazao je u izjavi za agenciju Anadolija da su članovi te organizacije na ovaj način željeli iskazati protest protiv svečanog dočeka ratnog zločinca na Palama, kao i njegovog prijevremenog oslobađanja uopšte.

tačno.net
Autor 30.8.2013. u 19:07