RAZLIKA IZMEĐU ŠVEDSKOG I HRVATSKOG MODELA

Ivo Anić
Autor 16.7.2020. u 16:28

RAZLIKA IZMEĐU ŠVEDSKOG I HRVATSKOG MODELA

Kada je i u kom momentu Krunoslav Capak odlučio Hrvatsku pretvoriti u Švedsku? Zemlju u kojoj su građani odgovorni, nose maske, ali i sjede po kafićima, noćnim klubovima pa kako im bude? I još primaju strane turiste?

Onda je Krunoslav Capak, glavni epidemiolog i glavni ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u ožujku na N1 televiziji odgovarao na pitanja gledatelja o koronavirusu, te je kazao kako više voli Hrvatsku uspoređivati s Japanom. Jer su u Japanu najmanje testirali, a koronavirus su uspjeli držati na niskoj razini. Onda je Krunoslav Capak Hrvatsku radije usporedio i sa Južnom Korejom, nego sa Švedskom, Južnom Korejom koja je uspjela sasvim suzbiti epidemiju brzim otkrivanjem kontakata oboljelih.

Onda je Krunoslav Capak, na pitanje gledatelja, što misli o Švedskoj i njenom modelu konsternirano odgovorio kako Švedska ima, a ožujak je 2020., 4000 novih slučajeva zaraze i oko 100 mrtvih, što je strašan podatak. Onda je Krunoslav Capak nadodao kako bi se zbog tog podatka Švedska morala zapitati što i kako dalje? Onda Je Krunoslav Capak dodao kako uopće nije humano da se daje prednost ekonomiji, a ne zdravlju i životu ljudi, na što su vodeći hrvatski mediji oduševljeno otišli u redakcije pljuvati po Šveđanima i njihovom modelu.

Onda je Krunoslav Capak još dodao i kako Šveđani jesu narod koji se ne druži previše, ali kad vidi slike njihovih kafića i noćnih klubova kako ga prolazi stanovita jeza. Onda je Krunoslav Capak nadodao i to, da će se epidemija razvijati u švedskoj nekontrolirano, ali da oni idu prema modelu imuniteta krda, što je u najmanju ruku dvojbena odluka. Onda je Krunoslav Capak, vodeći imunolog gostovao u emisiji Otvoreno, u kojoj je komentirao kako postoje ljudi koji ne mogu stvoriti imunološki odgovor na koronavirus, aludirajući na švedski model, koji teži tome da se u populaciji stvori takozvani imunitet krda. Krdo u Hrvatskoj još je tad bilo zaštićeno po hrvatskom modelu, u kojem se samo sanjati moglo o kafiću, noćnom klubu ili pak kakvom turistu.

Onda je Krunoslav Capak hvalio naš humani sistem koji na prvo mjesto ne stavlja ekonomiju, već zdravlje i ljudske živote, te nadodao kako su zdravlje i ljudski životi važniji od svega drugoga. Ako se pokaže da smo mi u pravu, sa našim načinom, mislim da bi mogli početkom lipnja popuštati sa mjerama, a na opetovano pitanje nije li švedski model iako ne zvuči humano, pametniji, glavni je epidemiolog kazao citiram: „ Mi nismo tu da sudimo, često damo kakav odgovor na pitanje koje se krivo shvati, no morate shvatiti, zabrana kretanja epidemiološki je korisna mjera. Dolazi Uskrs i svi smo zabrinuti hoćemo li mjere ublažavati ili pojačavati, no svakome bi bilo u cilju da malo popuste mjere. Svi ćemo se skupa oko toga dogovoriti.“

Svi ćemo se skupa oko toga dogovoriti, zapamtite tu citiranu rečenicu, koju je glavni epidemiolog Krunoslav Capak izrekao u mjesecu ožujku, osvrnuvši se na naš model i onaj u Švedskoj. Svi ćemo se skupa dogovoriti što i kako, jasno je kao dan, oko onoga što nas čeka u mjesecu lipnju, kada vidimo kako će se stvari odvijati kod nas, a kako će biti u Švedskoj.

Onda je krenula sva sila napada na Švedsku i njen model nošenja sa koronakrizom. Onda su vodeći mediji u Hrvata, a ožujak je mjesec, prvi od kada su građani RH zatvoreni u svoje kuće, analizirali stanje u Švedskoj naglašavajući kako ta zemlja ima samo 222 bolnička kreveta na milijun stanovnika. Onda su e vodeći mediji u Hrvata zgražali kako ti bogati Šveđani ne daju starijima po bolnicama kisik, a kako je Andreas Tegnell najvjerojatnije serijski ubojica, te kako u Švedskoj vlada idolopoklonstvo prema njihovim epidemiolozima i kriznom stožeru. Na tu konstataciju medija vodeći epidemiolozi u Hrvatskoj su se slatko nasmijali, gurkajući se laktovima jer u Hrvatskoj nije vladalo idolopoklonstvo prema našem kriznom stožeru. Osim prema Viliju Berošu, Krunoslavu Capaku, i Alemki Markotić koji su krasili naslovnice svih državotvornih medija, uključujući i ona revijalna izdanja i časopise.

Onda su vodeći mediji u Hrvatskoj objavili kako je u Švedskoj u tijeku cenzura u medijima, te kako se doktori i zaposlenici klinika boje istupiti u javnost. Šokirana javnost u Hrvata slušala je danima kako Šveđani umjesto kisika starijima daju morfij, dok je Švedska brojila 4029 mrtvih, dok se recimo u njihovom susjedstvu u Norveškoj, u istom periodu mrtvih ustanovilo jedva 235. Onda su se vodeći mediji u Hrvata raspištoljili u maniri socijalističkih glasila oštro osuđujući truli kapitalistički model Švedske koja ne haje za svoje građane. Nije se moglo tada, a već smo u travnju, dovoljno nahvaliti naš, socijalistički i humani, koji je na prvo mjesto stavio ljudske živote i zdravlje, a na začelje ekonomiju, kafiće, noćne klubove i turizam za koji je još bilo čitavih mjesec dana vremena.

Onda su vodeći mediji u Hrvata senzacionalno otkrili tamnu stranu švedskog modela u kojem oboljele uopće ne šalju u bolnice. Da bi potkrijepili našu humanost, svakoga dan smo imali uživo izvještaje o ljudima koje se šalje u bolnice, i o količini istih izraženoj u brojkama. Neki su u Švedskoj još mogli živjeti, ali nisu imali šanse, krasilo je naslovnicu jednih od najčitanijih dnevnih listova u državi.

Onda su se Krunoslav Capak, glavni epidemiolog i glavni ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ustanovio kako Švedski model ne znači da oni nemaju mjere, međutim njihov je cilj da sačuvaju gospodarstvo. Dopustili su da virus cirkulira među nevurnelabilnim stanovništvom, što je rezultiralo velikim brojem oboljelih i preminulih, a gospodarstvo im je svejedno stradalo.

Onda su vodeći mediji u Hrvata likovali kad je Švedska ipak zabranila posjete domovima za starije i nemoćne od 31. ožujka, vukući paralelu sa našim odlukama o zatvaranju domova mjesec dana ranije. Onda su vodeći mediji naricali za mrtvim Šveđanima koji su mogli još koju godinu živjeti sa svojim voljenima, ističući fotografije Šveđana koji mirno ispijaju svoje kave, druže se po noćnim klubovima, i nećete nam vjerovati – primaju turiste.

Onda je Krunoslav Capak, glavni epidemiolog otišao u samoizolaciju.

Onda se Krunoslav Capak, glavni epidemiolog izašao iz samoizolacije i našao se već u svibnju mjesecu pred parlamentarne izbore te je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite kazao kako je epidemiološka situacija u Hrvatskoj dobra, te kako je broj umrlih jedan od najnižih na svijetu u odnosu na broj stanovnika. Onda je Krunoslav Capak ustvrdio okupljenim novinarima kako od kada su pustili normalan život pažljivo prate situaciju na terenu, i ono što nam se epidemiološki događa. Onda je Krunoslav Capak očekivao pitanje nisu li parlamentarni izbori razlog zašto odjednom prelazimo bez objašnjenja na švedski model, no sasvim očekivano, Krunoslav Capak nije dobio na presici stožera od okupljenih novinara takvu vrstu pitanja.

Novi slučajevi, ako su vezani uz ovo što smo popustili s mjerama, pod kontrolom su. Onda su novinari pitali Krunoslava Capaka o osam novooboljelih od kojih je sedam vezano uz povratak naših radnika iz Švedske, a on je odgovorio kako je situacija pod kontrolom, i kako jako dobro znamo situaciju u Švedskoj pa se nije za čuditi što smo ponovo koronavirus uvezli upravo iz Švedske.

Na pitanje misli li da je naš model bolji od onog Švedskog, Krunoslav Capak je ustvrdio kako je to sada i pticama na grani jasno da je bolji. Švedski model pokazao se lošim modelom, kao i cirkulacija virusa među njihovom populacijom koja je sjedila po kafićima, izlazila u noćne klubove i primala turiste.

Onda se Krunoslav Capak, glavni epidemiolog i glavni ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, zajedno sa hrvatskim medijima, našao iznenada u srpnju mjesecu nakon mjesec dana predizborne kampanje, a pred koju su on i njegov stožer proglasili pobjedu nad koronavirusom i potpuno popustili sa mjerama oko istog. Onda je Krunoslav Capak otkrio jednu obitelj iz Švedske koja se u Švedskoj zarazila, a došla je na ljetovanje u Pulu. Onda je Krunoslav Capak očekivao pitanje od vodećih hrvatskih medija kako to da smo u samo četiri mjeseca prešli na Švedski model, ali očekivano, nakon četveromjesečnih kritika takvog načina borbe sa koronavirusom – to pitanje nije dobio.

Onda je Krunoslav Capak danas ustvrdio kako imamo 52 nova slučaja zaraženih koronavirusom, čiji se broj ukupno popeo na 3.827, te je pohvalio naše sugrađane koji nose disciplinirano maske. Onda je Krunoslav Capak ustvrdio kako nema podataka da je nakon izbora došlo do većeg broja zaraženih, te je naveo kako imamo i zaraženih turista. Iako ga nitko nije pitao za tu korelaciju, Krunoslav Capak hrabro ju je pitao sam sebe, i odgovorio još hrabrije na svoje pitanje.

Iz Švedske, ustvrdio je Krunoslav Capak, došle su tri osobe, koje su se zarazile u Švedskoj, te su sada u samoizolaciji u Istri. Na pitanje novinara kako je porastao tako broj oboljelih nakon otvaranja kafića i noćnih klubova, a nakon parlamentarnih izbora i puštanja turista, i nije li to po Švedskom modelu, Krunoslav Capak nije odgovorio jer pogađate, vodeći hrvatski mediji takvo pitanje o nehumanom Švedskom modelu koji smo u dva mjeseca ustanovili u Hrvatskoj – nije ni dobio.

Da je i upitan o toj slučajnosti, Krunoslav Capak bi odgovorio medijima, kako je to jučer pitao sam sebe na presici stožera i odgovorio sam sebi na postavljeno pitanje, te kako ne namjerava kao papiga ponavljati iste stvari.

Onda je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo izjavio da Hrvatska nije u takozvanom švedskom modelu borbe protiv pandemije koronavirusa iako ga ponovo nitko to nije izričito pitao. Jasno ću i glasno reći kako nismo u švedskom modelu, jer većina medija ne zna što zapravo švedski model znači, ponovio je ako nismo dobro razumjeli. To što nismo razumjeli, pa nam je trebalo ponavljati, kako je švedski model od početka bio na sistemu odgovornosti građana i ne zatvaranja ekonomije, tj. otvorenih kafića, noćnih klubova i turizma.

Razlika između švedskog i našeg modela, jest u tome što smo mi osim kafića, noćnih klubova i turizma imali i parlamentarne izbore.

Onda je Krunoslav Capak, vodeći epidemiolog u Hrvata gostovao sinoć u RTL Direktu i izjavio kako smo mi za edukaciju, upozoravanje, apele, a kako nismo za prisilu, represiju i naplaćivanje kazni. Mi epidemiolozi nismo stručnjaci za prisilu, kazao je nasmiješeni Krunoslav Capak sada po švedskom modelu, praveći se kako smo svi zaboravili namrgođenog Krunoslava Capaka po hrvatskom modelu koji nas je sve zatvorio, bez edukacije, upozorenja ili apela.

Pamtite li još Uskrs i izjavu Krunoslava Capaka o popuštanju mjera o kojoj ćemo se svi zajednički dogovoriti?

Evo citirat ću je još jednom:

„Mi nismo tu da sudimo, često damo kakav odgovor na pitanje koje se krivo shvati, no morate shvatiti, zabrana kretanja epidemiološki je korisna mjera. Dolazi Uskrs i svi smo zabrinuti hoćemo li mjere ublažavati ili pojačavati, no svakome bi bilo u cilju da malo popuste mjere. Svi ćemo se skupa oko toga dogovoriti.“

Kada smo se mi to sa Krunoslavom Capakom dogovorili o švedskom modelu nije poznato? Kao ni kada je i u kom momentu Krunoslav Capak odlučio mrski model po Švedski uvesti u Hrvatsku. Prije parlamentarnih izbora? Poslije parlamentarnih izbora? Prije plesa Vilija Beroša u izbornoj noći i dvokoraka pred Andrejem Plenkovićem ili poslije veselice, u rano jutro kada su zatvorili žurku? Ne sjećam se da smo se bilo što dogovarali? Za vrijeme kampanje vezane za parlamentarne izbore? Sjećam se još manje da smo komunicirali putem medija, ispunjavali ankete ili ne daj bože imali referendum?

Dakle kada je i u kom momentu Krunoslav Capak odlučio Hrvatsku pretvoriti u Švedsku? Zemlju u kojoj su građani odgovorni, nose maske, ali i sjede po kafićima, noćnim klubovima pa kako im bude? I još primaju strane turiste?

Valjda kada je virus počeo cirkulirati među nevurnelabilnim stanovništvom što je rezultiralo porastom zaraženih? Ili kada nam je iz guzice u glavu svima došlo da moramo spašavati gospodarstvo? Ili kada je trebalo spašavati HDZ? Vrag bi ga znao. Jedno je sigurno, a to je da glavni epidemiolog u Hrvata za Švedski model još uvijek tvrdi kako nema veze s nama. Jer im je, kako veli, gospodarstvo ionako stradalo, dok je naše izgleda u zamašnjaku.

O nekim novim modelima, najvjerojatnije ćemo u konačnici, uspjeti dogovoriti.

 Vijesti RTL

Ivo Anić
Autor 16.7.2020. u 16:28

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija