Reagiranje Dine Mustafića: Sidranova borba za “principe i istinu”

tačno.net
Autor 7.6.2014. u 10:16

Izdvajamo

  • Odabir predstava čine selektori van BiH koji poznaju južnoslovenske jezike. Niz vrlo uglednih imena iz teatarske struke regiona su proteklih godina na osnovu prijava pozorišnih kuća vršili selekciju i u formi selektorskog izvještaja podnosili svoj odabir za program MESS-a. Direktor festivala MESS nema pravo mijenjati odluku selektora, kao niti samostalno uvrštavati bh predstavu u program Festivala.

Povezani članci

Reagiranje Dine Mustafića: Sidranova borba za “principe i istinu”

U intervjuu datom dnevnom listu “Oslobođenje”, a koju je u autoriziranom obliku prenio  vaš portal, Abdulah Sidran iznosi niz neistinitih tvrdnji vezanih za Festival MESS i mene lično na poziciji direktora Festivala. Pozorišnoj javnosti poznat je način selekcije bh. predstava za Festival MESS, utvrđen Pravilima festivala MESS iz 1997. godine, kada je mojim dolaskom ovaj festival obnovljen s novim konceptom i predznakom – internacionalni, što je značilo da se i selekcija bh. predstava regionalizira. Odabir predstava čine selektori izvan BiH koji poznaju južnoslovenske jezike. Niz vrlo uglednih imena iz teatarske struke regiona su proteklih godina na osnovu prijava pozorišnih kuća vršili selekciju i u formi selektorskog izvještaja podnosili svoj odabir za program MESS-a.

Direktor festivala MESS nema pravo mijenjati odluku selektora, kao niti samostalno uvrštavati bh predstavu u program Festivala. Tako je i bilo u slučaju produkcije “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce”, Narodnog pozorišta Sarajevo prije 12 godina, kada je selektor bio uvaženi hrvatski kritičar Jasen Boko, a zatim i preminuli slovenački kolega, reditelj i umjetnički direktor nekoliko festivala-Primoz Bebler koji je u svojstvu selektora gledao predstavu “Žaba”, produkcija Kamernog teatra 55 iz 2008 god. Nijedna od predstava se odlukom selektora nije našla u programu Festivala MESS. Posljednja produkcija “U Zvorniku ja sam ostavio svoje srce” Kamernog teatra 55, nije bila niti prijavljena od strane pozorišta za selekciju Festivala MESS.

Možda Abdulahu Sidranu ove činjenice nisu bile poznate ili ne vjeruje u samostalnost selektorskog izbora, profesionalni i lični integritet selektora, već u svemu vidi organiziranu zavjeru i strategiju protiv njegovog umjetničkog rada, ali je znao da su slovenačka predstava “U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje”,  u režiji Zijaha Sokolovića i predstava Ateljea 212 “Otac na službenom putu”, u režiji Olivera Frljića bili u zvaničnom programu Festivala MESS po izboru direktora Festivala MESS. Nažalost, iza borbe za” principe i istine” kod Sidrana se uvijek nalazi lični interes i razlog kojeg ću imati prilike šire elaborirati u nekom od skorijih intervjua za domaće medije, između režija u Parizu i Novoj Gorici koje sam “istrgovao po objavi ovogodišnjeg ili prošlogodišnjeg programa”. Tako ću se napokon i sa nečim složiti iz intervjua akademika Sidrana da je: “Krajnje vrijeme da pametniji prestanu popuštati”.

Dino Mustafić, direktor Festivala MESS

Polemika:

Enver Kazaz: PEN centar BiH ne može biti Sidranov talac

Abdulah Sidran: PEN JE OTET BH PISCIMA I MORA IM BITI VRAĆEN

tačno.net
Autor 7.6.2014. u 10:16