Reagiranje: Očekujemo i zahtijevamo da se sporne “upute” isprave a odgovorne osobe sankcioniraju

tačno.net
Autor 12.9.2013. u 13:28

Reagiranje: Očekujemo i zahtijevamo da se sporne “upute” isprave a odgovorne osobe sankcioniraju

Građanske inicijative “Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku”, “Nisam vjernik” i udruga “Protagora” poslale su nadležnim organima Republike Hrvatske slijedeće reagiranje:

Poštovani,

naputak Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske državljanima Bosne i Hercegovine povodom predstojećeg popisa stanovništva, u kojem se traži od Hrvata u BiH da se na popisu stanovništva izjasne kao “Hrvati i katolici”, smatramo nedopustivom pogreškom.

Nedopustivim smatramo da Republika Hrvatska putem svojeg službenog tijela sugerira i podrazumijeva da Hrvat isključivo znači i katolik. Štoviše, izričito se u pozivu napominje da je to jedna od stvari za koju je “posebno važno” da se upravo tako Hrvati izjasne!

Što je s Hrvatima drugih vjeroispovijesti ili onima koji nisu religiozni?

Radi se o eklatantnom kršenju sekularnosti propisane Ustavom RH od strane državnog tijela Republike Hrvatske i diskriminaciji svih Hrvata koji nisu katolici.

Iako je nakon reakcije javnosti sam poziv na web stranici izmijenjen, još uvijek su sporne “upute” naglašene na istaknutom linku ”NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI’.

Očekujemo i zahtijevamo da se i to ispravi, a sve odgovorne osobe adekvatno sankcionira.

Građanska inicijativa Glas razuma – pokret za sekularnu Hrvatsku

Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta

Građanska inicijativa Nisam Vjernik

tačno.net
Autor 12.9.2013. u 13:28