Remake

Radomir Lazić
Autor/ica 16.2.2018. u 14:50

Izdvajamo

  • Ne vjerujem da će otvoreno navijanje dvije velike svjetske sile za jednu od politički zaraćenih strana, a najteži verbalni projektili nisu još izgovoreni, uticati na rezultate glasanja jer silan je inat bošnjački i srpskobosanski da bude po njegovom a po cijenu vlastite štete. Oni treći uvijek profitiraju čak i kad se nalaze na pogrešnoj strani!

Povezani članci

Remake

Foto: faithistorment

Čak i da se promijeni izborni zakon ONI će opet biti na listama. Ljude interesuje posao i hljeb. Budite sigurni da oni na ta pitanja nemaju odgovore kao i da su sigurni da oni koji će za njih glasati nisu ni gladni ni nezaposleni. Jer da jesu ovi što će se kiselo smješkati sa plakata, poslije dvadeset godina lopovluka, sigurno ne bi dobili priliku ponovo to raditi.

Nemam nikakvih dilema o rezultatima skorašnjih izbora i, kao nekonstitutivnom primjerku, sasvim mi je svejedno ko me u tom kupleraju neće predstavljati. Matrica po kojoj se glasa a ne bira ostaje u trulom sistemu potpuno ista a zasnovana je na krupnim i sitnim familijarnim interesima ili tačnije, po nesmotreno izgovorenoj rečenici jednog od sudionika predizborne utrke, obračunu nekolicine bogatih pojedinaca. Čak i da se promijeni izborni zakon ONI će opet biti na listama.

Strah od „anamo njih“ neće imati presudnu ulogu na rezultate izbora jer, sudeći po količini oružja i mina koje se što legalno što ilegalno nabavlja, otkopava i vadi ispod plastova sijena, spremnost banaka da daju nenamjeske kredite za kupovinu kalašnjikova, odnos snaga bio malo drugačiji nego početkom devedesetih, strah od „poturica“, zbog bar 8 hiljada razloga, prešao bi na drugu stranu entitetske granice a „ugroženi“ bi sasvim mirno sačekali da vide kome će se prikloniti. Kao i uvijek, uostalom!

Igre (razvaljivanje države) dakle mogu početi! A dugo vam je i trajala takvima kakvi ste!

Ne vjerujem da će otvoreno navijanje dvije velike svjetske sile za jednu od politički zaraćenih strana, a najteži verbalni projektili nisu još izgovoreni, uticati na rezultate glasanja jer silan je inat bošnjački i srpskobosanski da bude po njegovom a po cijenu vlastite štete. Oni treći uvijek profitiraju čak i kad se nalaze na pogrešnoj strani!

Doduše vlastita šteta je i jedino što se nudi.

Sumnjam da bi se, osim zbog lične koristi, iko normalan prihvatio posla koji slijedi poslije izbora jer dubina jame u koju smo zgurani traži ili dobro velike merdevine (čitaj, više para za izvlačenje nego što je pokradeno za upadanje) ili ekonomski program po kojem jednima može biti bolje samo ako drugima bude malo, ili malo više, gore. Zato će opozicija sve učiniti da slučajno ne pobijedi na ovim izborima jer njima je fino i ovako.

U onome što po prvi put i ne liči na predizbornu kampanju nego više na ulice Čikaga tridesetih godina odigrava se najprljaviji politički rat do sada. Znamo, skoro, sve o njima i prljavštinama kojima su se bavili kao i da nisu svjesni ekonomske, socijalne, političke, kulturne i svake druge katastofe u BiH. O stvarnim, suštinskim potrebama građana niko ne govori, niti se nude bilo kakva rješenja. Ukoliko ih je neko i ponudio bila je to ili svjesno izgovorena notorna laž ili spisak lijepih želja za čije ostvarenje je vjerovatnoća manja nego dobitak u igri BINGO koju organizuje lutrija koja ima veliko srce za firme bliske vladajućoj koaliciji.

Svejedno, ko god da dođe na vlast moraće odmah odgovoriti na tri pitanja. Šta, kako i kada.

Armiju nezaposlenih i gladnih manje interesuje NATO I EU i svi drugi globalni problemi, koje je vlast „spremna“ da rješava a, iako spadaju u kategoriju lakših pitanja, ne bi znala ni na njih odgovoriti jer u upitniku za pristupne pregovore u EU nisu znali odgovoriti ni koliko stanovnika ima im država.

Ljude interesuje posao i hljeb.

Budite sigurni da oni na ta pitanja nemaju odgovore kao i da su sigurni da oni koji će za njih glasati nisu ni gladni ni nezaposleni. Jer da jesu ovi što će se kiselo smješkati sa plakata, poslije dvadeset godina lopovluka, sigurno ne bi dobili priliku ponovo to raditi.

Trajaće ova bespotrebna i skupa predstava još koji mjesec, dva poslije izbora sve dok siromah, onaj pravi, ne postane sudija. Kad se to desi onda bogati bježe iz sela.

I badava će im biti prizivati i Boga u pomoć jer nad praznom zdjelom molitva se ne čita.

Radomir Lazić
Autor/ica 16.2.2018. u 14:50