Renato Baretić: Tko bi normalan htio biti na čelu današnje Hrvatske?

Autor 15.7.2011. u 02:03

Renato Baretić: Tko bi normalan htio biti na čelu današnje Hrvatske?

Plače kuče za kučetom, plače mače za mačetom, idu dani, idu dani… Svakome starijem od 45, a barem donekle zainteresiranom za Hrvatsku i politiku u istoj, morao je zadnjih dana pasti na pamet refren iz špice pradavne TV – serije. Naime – idu dani, idu dani, a mi nikako da doznamo kad će ti nesretni izbori.

“Švicarac” raste u nebo, ovrha je u ovoj sezoni više nego turista (a Bajs kaže da je rekordna!), ekonomisti koji izgledaju uglavnom razumno tvrde da smo već bankrotirana država, samo što nam to još nitko nije rekao, a premijerka nam se slika s onim oznojenim slovenskim joggerom i ljepoticama čiji IQ ne bi napunio ni pola laboratorijske pipete, umjesto da napokon kaže datum kad će nam se skinuti s vlasti i pustiti nas, takve nezahvalne, da se snalazimo kako znamo i umijemo, kad smo već tako pametni da joj ne damo da nas doživotno vodi u propast, pa i dalje ako treba. “Ajde, bando, sad da vas vidim!” trebala nam je već reći i objaviti taj vražji dan izbora, pa tek onda krenuti u svečano otvaranje onih mesićevskih pašteta i inih konzervi s isteklim rokom valjanosti.

S druge strane, što će nam uopće i taj datum i ti izbori? Okej, nama biračima to je prilika za kratkotrajno uživanje u novoj iluziji, kao kad neki naš klub prođe treće pretkolo Lige prvaka, ali što će dobra izbori donijeti političarima? Recimo, Zoranu Milanoviću? Što će on, sirot, ako doista pobijedi? Teško je povjerovati, ovako napamet i bez jasnih dokaza o minulom radu, da će se uistinu uhvatiti posla, pa još za dobrobit svih nas…

Autor: Davor Javorović/PIXSELLAutor: Davor Javorović/PIXSELLAli dobro, ostavimo po strani njega kao takvog i zapitajmo se – tko bi normalan, i zašto, uopće htio danas biti na čelu Hrvatske, dužne ko Grčka, zatrovane do koštane srži i ispražnjene do dna, toliko da u njoj više nema ničega za ukrasti ili zamračiti? Odgovor je jednostavan do bola – nitko normalan! Takvo što mogu priželjkivati samo tri kategorije ljudi: ili kompletni idioti, ili kompletni zločinci, ili kompletni idealisti (uz napomenu da i prvi i drugi brojčano pretežu u ovoj trećoj skupini).

I tako ćemo, kad osvane dan kojeg Jadranka Kosor još uvijek krije kao da je njen osobni zemljišnoknjižni izvadak, birati između jedne od tih triju kategorija. Opet. A manjinci, umirovljenici, liberali i seljaci još će jednom čekati po strani, da vide “kojem će se prikloniti carstvu”.

I sad vi meni recite – zašto bi, zapravo, taj datum bio toliko važan, osim kao dan kad je Jadranka Kosor voljom naroda otišla s vlasti? Zato ga valjda toliko i krije…

tekst prenosimo sa nacional.hr

Autor 15.7.2011. u 02:03