Renato Baretić:Hdz je skupina intergalaktičkih zlikovaca

Autor 17.10.2011. u 10:40

Renato Baretić:Hdz je skupina intergalaktičkih  zlikovaca

Pa dobro, jel ona normalna?! “Imperija uzvraća udarac”?!? “Imperija koja se zove HDZ”?!? Za koga ona radi? Za Milanovića ili za Čačića? Za glavaševce možda? Lesara? Ili za don Grubišića? Hoću reći – to je isto kao da je imperatorica kazala: “Valter, koji se zove HDZ, izdaje Sarajevo”! Ili “Tko pjeva, a zove se HDZ, zlo misli”. Imperij, naime, u Lucasovoj filmskoj sagi predstavlja sile kozmičkoga zla, pa je poistovjećivanje sebe samog s nečim takvim krajnje kontraproduktivno. Ili, jednostavno – glupo do bola. Ili, još jednostavnije – iskreno. I samim time još gluplje, čak i preko granice bola, za onesvijestiti se.

Posezanje za znanstvenofantastičnom metaforikom, doduše, savršeno se uklapa u imperatoričino, ali i općehadezeovsko, tumačenje i prepričavanje stvarnosti. Ali zašto su odabrali baš Imperij i “Ratove zvijezda”, zašto se nisu odlučili za, ne znam, Enterprise i “Zvjezdane staze”, pa svi skupa navukli one pripijene trikoiće, ponekome među sobom nalijepili kupusov list na čelo, a dr. Milinovića natjerali da ušilji uši kao dr. Spock? Zašto nisu zaglumili pozitivce, umjesto intergalaktičkih zlikovaca?

No dobro, to je njihov problem… Vratimo li se na non-fiction razinu, vrijedilo bi zapitati gđu Jadarthku Vader: kome to njezin zli imperij uzvraća udarac, i koji to udarac? Tko je to tako žestoko udario po HDZ-u da se njegova gazdarica ne libi rabiti ni najblesavije prispodobe, da se Vladimir Šeks pred cijelom javnošću drži za bocu, khm, pardon, šipku za plesanje, i da stanoviti Čuljak snopom papira na službenoj i javnoj sjednici gađa svojeg političkog oponenta? Ko ljutio?

Željko Jovanović? Ma dajte, molim vas, a što je onda s onom Šeksovom izjavom da bi SDP trebalo zabraniti? Nikome normalnom tada nije padalo na pamet da tuži tog olinjalog zadriglog lisca, niti da mu skida zastupnički imunitet miloševićevskim metodama, “institucionalno i vaninstitucionalno”, po pravilima i mimo njih. Politička komunikacija takva nam je kakva nam je, inaugurirao ju je upravo HDZ (“šuti, jebem ti boga kusavoga!”, kazao je jednom davno Šime Predložak za novi Lucasov SF horror? (Pixsell)Đodan sa saborske govornice nekome iz oporbe, pa je to predsjednik Sabora i bivši ministar prosvjete Nedjeljko Mihanović odmah potom proglasio nekažnjivim šaljivim iznošenjem zastupnikovog vrijednosnog suda) i doista je tragikomično da se oni nalaze uvrijeđenima sad kad im je SDP-ov Han Solo uzvratio na bezbrojne ranije udarce.

Ne znam što misle sam Željko Jovanović i njegova stranka, ali meni se čini da je prava šteta što mu nisu ukinuli imunitet. Nešto mi govori da bi to bila najduža sudska saga u povijesti hrvatskog pravosuđa, možda bi se čak i Lucas zakačio za nju pa napravio još jedne “Ratove zvijezda”. “Imperija pjeva s Coloniom”, tako nešto…

Tekst preuzet sa Nacional.hr

Autor 17.10.2011. u 10:40