Revizionistički događaji o logoru Jasenovac biće održani u hrvatskim crkvama

Sven Milekić, BIRN
Autor 19.9.2018. u 17:11

Izdvajamo

  • Leljak, neakademski istraživač, već godinama samostalno radi na komunističkim partizanskim zločinima sa kraja i nakon Drugog svetskog rata, kao i na zločinima jugoslovenske službe državne bezbednosti, poznate pod imenom UDBA. Leljak je veoma kontroverzna figura koja se pojavljuje u krajnje desničarskim medijima, navodeći da je broj onih koje su ubili partizani i komunisti mnogo veći u odnosu na broj koji se navodi u većini istorijskih istraživanja. Većina naučnika sa Balkana, ali i van regije, ne koriste njegov rad kao verodostojni izvor.

Povezani članci

Revizionistički događaji o logoru Jasenovac biće održani u hrvatskim crkvama

Slovenački desničar Roman Leljak promovisaće svoju knjigu i film u kojima se negiraju podaci dobijeni naučnim istraživanjima o koncentracionom logoru Jasenovac u objektima Katoličke crkve širom Hrvatske.

Kontroverzni slovenački desničar Roman Leljak krajem ovog meseca širom Hrvatske počinje tronedeljnu promociju svoje knjige i dokumentarnog filma “Jasenovački mit” na lokacijama u vlasništvu Katoličke crkve i lokalnih opština.

Njegova knjiga i film odbacuju gotovo sva naučna istraživanja o koncentracionom logoru Jasenovac i umanjuju ukupan broj žrtava. Leljak tvrdi da je u logoru od 1941. do 1945. godine umrlo samo 1.654 osoba.

Na osnovu oficijalne dokumentacije i drugog istraživačkog materijala, Spomen-obeležje Jasenovac je satavilo poimeničnu listu žrtava, na kojoj je 83.145 osoba, uglavnom Srba, Roma i Jevreja. Logorom je upravljao hrvatski fašistički ustaški režim, čija je nacistička marionetska država u Drugom svetskom ratu donela rasističke zakone protiv Jevreja i Roma, ali i zakone kojima je tagetirala Srbe.

Prva promocija knjige i filma Leljaka u Hrvatskoj održaće se 27. septembra u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu Katoličke crkve u Zagrebu.

Iz Instituta nisu odgovorili na pitanja BIRN-a o ovom događaju, a iz kancelarije zagrebačkog nadbiskupa su nam rekli da se obratimo Institutu.

Leljak će dan kasnije održati promociju u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu.

„Sjemenište ima salu koja se koristi za različite događaje, kao što je prezentacija različitih knjiga, tokom kojih autori i prezenteri govore o toj knjizi. Isto važi i za knjigu o kojoj pitate. Ako je neko zainteresovan za knjigu i njen sadržaj, može doći, slušati i razgovarati sa autorom“, izjavio je za BIRN Edvard Punda, direktor sjemeništa.

Foto: Oste Bakal

Foto: Oste Bakal

Dan posle, promocija se održava u Petrinji u Narodnoj otvorenoj školi Hrvatski dom, čiji je vlasnik opština.

Direktor ove institucije Milan Herceg je za BIRN izjavio da je „jednostavno iznajmio prostor” Leljaku, uz naknadu koju plaća drugo fizičko lice i da Hrvatski dom nije na bilo koji način uključen u program događaja, niti je upoznat sa njegovim sadržajem.

Leljak će 16. oktobra održati promociju u Vukovaru, u Pastoralnom centru Sv. Bono. Iz ovog centra su za BIRN-u rekli da se za komentar u vezi sa ovim događajem obratimo organizatorima, iako se oni ne pominju ni na internet stranici nitu u promotivnoj objavi Leljaka na Fejsbuku.

Leljak, neakademski istraživač, već godinama samostalno radi na komunističkim partizanskim zločinima sa kraja i nakon Drugog svetskog rata, kao i na zločinima jugoslovenske službe državne bezbednosti, poznate pod imenom UDBA.

Leljak je veoma kontroverzna figura koja se pojavljuje u krajnje desničarskim medijima, navodeći da je broj onih koje su ubili partizani i komunisti mnogo veći u odnosu na broj koji se navodi u većini istorijskih istraživanja. Većina naučnika sa Balkana, ali i van regije, ne koriste njegov rad kao verodostojni izvor.

Tokom svog gostovanja na Zagrebačkoj televiziji Z1 u aprilu, Leljak je predstavio recepte za kolače zatvorenika u Jasenovcu. Rekao je da će objaviti knjigu recepata iz Jasenovca.

U svojoj knjizi i filmu on tvrdi da u Jasenovcu nije ubijeno nijedno dete – uprkos zvaničnom broju od 20.101 – i ide protiv naučnih istraživanja o ovom logoru, uz navode da je jevrejskim zajednicama bilo dozvoljeno da šalju hranu zatvorenicima i da je ustaška država kupovala higijenske namirnice zatvorenicama.

Kao pripadnik kontraobavještajne službe Jugoslovenske narodne armije (JNA), Leljak je 1989. osuđen na 14 mjeseci zatvora zbog krađe opreme i novca, kao i zbog ilegalnog snimanja.

Takođe je 2008. osuđen na sedam godina zatvora zbog pronevere više od milion evra iz Austrijske Leasfinanz banke i prevare 448 slovenačkih građana koji su bili klijenti njegove lizing kompanije.

BalkanInsigh

Pročitajte još:

Kako je Jasenovac kao koncentracioni logor nestao u hrvatskoj verziji na Vikipediji

Kako se boriti protiv kulture laži hrvatskih revizionista

Hrvatska ne smije zataškavati strahote Jasenovca

Sven Milekić, BIRN
Autor 19.9.2018. u 17:11