Rijad Durkić: Ne sumnjam u Tadićevu iskrenost prema BIH

Rijad Durkić
Autor/ica 8.7.2011. u 12:42

Rijad Durkić: Ne sumnjam u Tadićevu iskrenost prema BIH

Obeležavanju 16. godišnjice genocida u Srebrenici, 11. jula u Potočarima, neće prisustvovati nijedan državni zvaničnik Srbije. Kako je za Danas rekao Mirsad Bešić, savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova BiH i šef Odseka za ceremonije, nijedan srpski zvaničnik nije najavio svoj dolazak na komemorativni skup.

– Takođe, osim predsednika Hrvatske Ive Josipovića, nijedan visoki zvaničnik zemalja u regionu nije najavio dolazak. Sve je i dalje na nižem, ambasadorskom nivou – istakao je Bešić za naš list.

Naš list juče nije mogao da od premijera Mirka Cvetkovića dobije odgovor na pitanje zašto niko iz Vlade Srbije neće prisustvovati obeležavanju u Potočarima. Kako nam je rečeno u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, ministar Vuk Jeremić će tog 11. jula biti u zvaničnoj poseti Meksiku.

Nakon prekjučerašnjeg boravka u Sarajevu, predsednik Srbije Boris Tadić će se ubrzo ponovo sastati s trojicom članova Predsedništva BiH, kao i s predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem. Kako su za Danas najavili u Josipovićevom kabinetu, neformalni trilateralni sastanak predsednika Hrvatske, članova Predsedništva BiH i predsednika Srbije biće održan 18. jula na Brionima. „O detaljima tog sastanka, odnosno najavljenim temama, u ovom trenutku ne možemo ništa reći“, odgovor je koji smo dobili u kabinetu predsednika Hrvatske.

Tadićeva prekjučerašnja poseta Sarajevu i izjave o podršci teritorijalnoj celovitosti BiH, ali i potrebi za specijalnim vezama Beograda s Federacijom BiH, kao što je to do sada bio slučaj s Republikom Srpskom, izazvale su podeljena mišljenja – od podrške do sumnji u njegovu iskrenost.

„Predsedniku Tadiću je trebalo suviše mnogo godina da ode u zvaničnu posetu Sarajevu. Zato je sasvim opravdano pitanje iskrenosti njegovih izjava o zalaganju za teritorijalnu celovitost BiH i potrebi izgradnje specijalnih veza sa Sarajevom. Odnos Srbije prema BiH je centralno pitanje vlasti u Beogradu. Politika LDP prema regionu insistira da nije dovoljno da budemo samo partneri s našim susedima, nego moramo biti saveznici. Ta politika se mnogo više ceni i bolje razume u regionu nego kod nas. Dobro je da je Tadić otišao u Sarajevo, ali, kao i u slučaju Hrvatske, nije dovoljno samo popravljanje ličnih odnosa, već moramo biti mnogo konkretniji“, ocenjuje za Danas potpredsednica LDP Nataša Mićić.

Naša sagovornica zaključuje da je poseta Sarajevu najverovatnije posledica pritiska EU, jer se u suprotnom može postaviti pitanje zbog čega se to nije dogodilo ranije.

Rijad Durkić, bivši potpredsednik Liberalno-demokratske stranke u BiH, ima više razumevanja za politiku predsednika Srbije. „Tadićevo balansiranje između vlastite politike i očekivanja domaće javnosti, te Republike Srpske, na koje je primoran, dovodi do toga da neki njegovi potezi ne deluju na prvi pogled kao pametni i odmereni. Ne sumnjam u iskrenost njegove izjave da se Srbija zalaže za teritorijalnu celovitost BiH, ali i da želi specijalne veze ne samo s Banjalukom, već i sa Sarajevom“, ocenjuje Durkić za Danas.

Ovaj politički analitičar i kolumnista mostarskog internet portala Tacno.net. smatra da Tadićev „brak“ s Miloradom Dodikom ne treba da bude raskinut ako se stvara i „brak“ sa Sarajevom. „Predsednik Srbije mora imati poseban odnos s Banjalukom. Meni je to sasvim normalno, ali sve treba da ide u kontekstu dobrosusedskih odnosa dve zemlje“, ističe Durkić.

Naš sagovornik prenosi utiske javnog mnjenja u BiH povodom Tadićeve posete, i naglašava da većina građana sa odobravanjem gleda na taj događaj. Kako kaže, „čak i neki tvrđi mediji, naklonjeniji bošnjačkim nacionalnim opcijama, s pozitivnijim tonovima opisuju karakter posete“. Međutim, ukazuje Durić, time što niko od srpskih zvaničnika neće biti 11. jula u Srebrenici šalje se loša poruka. „Opet, Tadić je već bio u Srebrenici i ne mislim da je velika odgovornost na njemu. Istina, uvek bi trebalo da bude prisutan neki zvanični predstavnik Beograda, koji svojim prisustvom daje poruku da je neko grozno vreme iza nas. Ovaj put će to nažalost izostati, i zvanični Beograd treba da kaže zašto“, zaključuje Rijad Durkić.

tekst je objavljen u dnevniku danas

Rijad Durkić
Autor/ica 8.7.2011. u 12:42