RTRS I BNTV: PROIZVODNJA ZABORAVA

tačno.net
Autor 16.7.2015. u 12:33

RTRS I BNTV: PROIZVODNJA ZABORAVA

Još jedna očajna sedmica za perjanice TV novinarstva Republike Srpske. Javni servis i privatna televizija koji ne mare za žrtve zločina ako su pogrešne nacionalnosti. Koje li su to uzvišene vrijednosti koje oni slijede?

 Piše: Gordana Katana, analiziraj.ba

RTRS: NAPAD NA VUČIĆA KAO ALIBI ZA NEIZVJEŠTAVANJE O ZLOČINU

8. – 14. juli 2015.        

SLIKA GOVORI VIŠE OD RIJEČI: Dnevnik 11. jula počeo je emitovanjem snimka napada na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima. Snimak, bez novinarskog komentara, trajao je minut i trideset sekundi, nakon čega prezenter čita najavu s konstatacijom da je sahrana 136 tijela ostala u sjeni spomenutog napada.

GLAS GRAĐANA KAKO NAM ZATREBA: Potom slijede reakcije povodom napada na srpskog premijera podvučene najavom “Atentan na Vučića”. Anketiravši građane u Potočarima o ovom incidentu, novinari Gvozden Šarac i Aleksandar Crkvenjaš u izvještaju krajnje tendenciozno emituju samo izjave onih koji opravdavaju napad. Slijedio je potom izvještaj s Vučićeve konferencije za novinare u Beogradu, te saopštenje nakon sjednice Vlade RS.

U SJENI VUČIĆA: Prezenter je bio potpuno u pravu. Komemoracija i dženaza za srebreničke žrtve ostala je u sjeni napada na Aleksandra Vučića. Sve vezano za to stalo je tek u nekoliko rečenica koje je prepričao novinar, uključujući i obraćanja međunarodnih zvaničnika, koji su, navodi, “isticali, kako kažu, da je u Srebrenici počinjen genocid”. Kraj dnevnika rezervisan je za ponovno emitovanje snimka napada na Vučića.

SNIMCI KOJI SE TREBAJU UREZATI U PAMĆENJE: Incident u Potočarima obilježio je i dnevnik 12. jula. Prva polovina centralne informativne emisije Javnog RTV servisa RS-a bila je u znaku komentara povodom napada na srpskog premijera. Riječ je o tri izvještaja koja su bila podvučena isključivo snimcima napada iz Potočara.

GENOCID BEZ ŽRTAVA: Tokom cijele monitorisane nedjelje, 20-godišnjica genocida u Srebrenici bila je u centru pažnje dnevnika. No, RTRS nije se bavio ni počinjenim zločinom, ni žrtvama, ni preživjelim članovima porodica. U prvom planu bio je ruski veto u Vijeću sigurnosti UN-a kojim je spriječeno usvajanje Rezolucije o osudi genocida u Srebrenici.

BRATSKA RUSIJA: U najavi izvještaja koji je pripremila nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, novinarka Ljiljana Preradović navodi: “Osujećena je namjera da se srpski narod proglasi genocidnim: Ruska Federacija stala uz bratski srpski narod” (8. juli, urednica Nada Arlov). Gotovo identično koncipiran je i dnevnik 9. jula: pismo zahvale predsjednika RS-a Milorada Dodika predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu na ruskom vetu. Potom reemitovanje priloga emitovanog prošlog mjeseca u Dnevniku 2 o porodici Jovanović iz Bratunca koja tereti Nasera Orića za ubistvo.

ŠTA SVAKA BOŠNJAČKA JAVNOST PRIŽELJKUJE? Tako je, istog dana, službena posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Sarajevu svoje mjesto našla tek u drugom bloku dnevnika. Novinarka Branka Kusmuk na početku izvještaja nije našla za shodno ni da spomene ime njemačke kancelarke i u prve dvije rečenice kaže: “dočekana je…”, potom: “poručila je…”, a izvještaj zaključuje za nju već uobičajenim komentarom: “Najvažnija žena Evrope nije, barem javno, govorila o ustavnim reformama, a to je dio bošnjačke javnosti priželjkivao.”

Plus nedjelje

Nijedan prilog nije zaslužio da bude izdvojen kao plus nedjelje.

Minus nedjelje

Izvještaj s komemorativnog skupa u Potočarima 11. jula. Napad na premijera Srbije bio je, bez sumnje, vijest dana. No, to ni na koji način nije trebalo opredijeliti uredništvo da komemoraciju i dolazak visokih zvaničnika iz regiona i svijeta svede tek na nekoliko rečenica koje je prepričao novinar.

Ocjena 1

 

BNTV: PATRIOTE, A NE NOVINARI

8. – 14. juli 2015.  

SKUP KOJI NIJE VRIJEDAN PAŽNJE: Uredništvo Dnevnika 2 BNTV-a procijenilo je da komemoracija povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici nije događaj vrijedan da na njega bude upućena novinarska ekipa te medijske kuće. Nakon najave o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, izvještaja s Vučićeve konferencije za novinare nakon napada, te brojnih reakcija na taj incident, uslijedio je i prilog posvećen komemorativnom skupu.

VUČIĆ I DODIK SU VIJEST: Prilog je pripremila novinarka Tatjana Lukić koristeći snimke TV T. Ovdje se moramo ograditi oko spomenutog  izvora videomaterijala jer je logo od kojeg su preuzimani bio uglavnom prekriven logom BNTV-a. Sam izvještaj počinje dolaskom Vučića u Potočare, potom slijede izjave međunarodnih zvaničnika te na kraju informacija da Milorad Dodik nije nazočio komemoraciji, ali da je ranije posjetio Potočare. Nijednom riječju novinarka ne spominje ni broj pokopanih posmrtnih ostataka tog dana u Potočarima, ni koliko je do sada žrtava sahranjeno na tom mezarju. Kao što nijedna riječ nije posvećena porodicama žrtava.

Jednako kao i RTRS, dnevnik BNTV-a 12. jula obilježio je niz reagovanja na napad na srpskog premijera kako onih iz BiH, tako i Srbije.

JEDNOM STRANOM PA I VIŠE PUTA: Ruski veto na Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici bio je u fokusu dnevnika BNTV-a osmog i devetog jula. U izvještaju novinarke Tanje Bratić sa sjednice Vijeća sigurnosti UN-a, prenesen je samo stav Rusije, pa onda reakcije predsjednika Srbije i RS-a, ministra spoljnih poslova BiH, lidera SDS-a. Novinarka je ostala isključivo fokusirana na stavove srpskih političara koji su pozdravili ruski veto. Gledaocima je uskraćen stav političara iz Federacije BiH, porodica bošnjačkih žrtava, ali i izjave koje su u Vijeću sigurnosti UN-a iznijeli predstavnici SAD-a i Velike Britanije.

ŠTURO I RUTINSKI: U dnevniku 9. jula, tek uzgred, u jednoj rečenici spomenuto je da je Evropski parlament usvojio Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. Isto tako, jednom rečenicom spomenut je i napad na konvoj s tabutima posmrtnih ostataka ubijenih Srebreničana koji se desio u Han Pijesku. Koliko će tijela biti ukopano 11. jula, kako su i gdje stradali, u dnevniku je izbjegnuto da se spomene.

DETALJNO I ANGAŽIRANO: BNTV privatna je medijska kuća koja ni jednog trenutka ne krije svoju prosrpsku orijentaciju. I to su na najbolji način manifestovali u dnevniku 12. jula. Izvještaj o stradanju 69 srpskih vojnika u selima oko Srebrenice 12. jula 1992 . godine bio je udarna vijest dnevnika. Gledaocima je predočeno niz izjava članova porodica stradalih, ali, što je  posebno zanimljivo, i njihovi komentari o napadu na Vučića u Potočarima.

Plus nedjelje

Nijedan prilog ne možemo izdvojiti kao plus nedjelje.

Minus nedjelje

Izvještaj s komemorativnog skupa u Srebrenici 11. jula. Rutinski složene izjave zvaničnika. Bez navođenja koliko je posmrtnih ostataka sahranjeno, koliko je ukupno Srebreničana, pogubljenih u julu 1995. godine, do sada sahranjeno u Potočarima. Cijeli prilog tendenciozno je ignorisao i veličinu počinjenog zločina i porodice žrtava.

Ocjena 1

 

Komparativna analiza

Sve razlike koje u uređivačkoj politici inače dijele RTRS i BNTV izbrisane su u protekloj nedjelji. Jednako kao što među srpskim političarima postoji konsenzus o ratnim događajima u BiH, a posebno kada je u pitanju Srebrenica i kvalifikacija zločina – koje su tamo počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba – kao genocida, takav isti konsenzus o tome vlada i između ove dvije RTV kuće. To je posebno bilo vidljivo kroz istovjetan način relativizacije zločina počinjenih u tom gradu, ali i potpunog nedostaka empatije spram žrtava i njihovih porodica.

tačno.net
Autor 16.7.2015. u 12:33