RTRS I FTV: TAKO JE ZBORIO PREDSJEDNIK!

tačno.net
Autor/ica 9.2.2016. u 14:17

RTRS I FTV: TAKO JE ZBORIO PREDSJEDNIK!

Na RTRS-u naglas čitaju intervjue Milorada Dodika. Ostaje nejasno je li to stilska vježba iz lijepog čitanja ili tragikomično služenje jednom čovjeku i njegovoj politici. FTV, s druge strane, prednost daje problemima koji tište građane

Piše: Gordana Katana, analiziraj.ba

RTRS: Stenografski izvještaji Dodikovih nastupa

1.– 7. februar 2016.

INFORMATIVNA SLUŽBA: Da je u potpisu urednika Dnevnika 2 emitovanog šestog februara stajalo informativna služba SNSD-a, bilo bi to daleko primjerenije nego je svoj potpis pod isti stavila Valentina Knežević.

Slijedeći primjer agencije Srna, sada i RTRS poseže za praksom da stenogramski izvještava o svakom istupu predsjednika RS-a i lidera SNSD-a Milorada Dodika. U već pomenutom dnevniku, izvještaj s Dodikove konferencije za novinare iz Trebinja trajao je punih šest minuta. Prethodno prepričan od strane prezentera, pa onda i kroz najavu autorke Nataše Miljanović-Zubac, valjda da se utvrdi gradivo.

OBILJE KOMENTARA: Urednica Knežević je i u Dnevniku 2 sedmog februara nastavila s praksom svojih kolega, ponovo dajući prostor udarnog dijela dnevnika predstavnicima vlasti RS-a. Ovog puta to je reagovanje premijerke RS-a Željke Cvijanović na izjave izvjestioca Evropske komisije o politici vladajućih struktura ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Malo onoga što je rekao izvjestilac i obilje komentara na njegov račun – uobičajeno za RTRS.

ČITANJE INTERVJUA: I u istom dnevniku već viđeno. A to je nastavak širenja teze o navodnim prijetnjama i rušilačkim atacima na RS. Ovog puta prijetnje dolaze iz SAD-a, a njihovu potvrdu RTRS nalazi u beogradskom analitičaru Željku Cvijanoviću, čiji je intervju za dnevni list Press do u tančine iščitan.

Potpuno očekivano, i u dnevnicima u nedjelji iza nas prenošen je pomno svaki istupMilorada Dodika. U Dnevniku 2 drugog februara bilježimo čitanje intervjua predsjednika RS-a Narodnim novinama, trećeg februara njegova promišljanja o Sudu i Tužilaštvu BiH, prvog februara komentare na hapšenje lidera SBB-a Fahrudina Radončića.

LEGENDARNI SPUTNJIK: Kroz ranije monitoringe ukazali smo da RTRS pomno bira analitičare i medije koji stoje uz vladajuće strukture RS-a i podržavaju njihovu politiku i promišljanja. Među njima je i ruska agencija Sputnjik, već prepoznata po plasiranju vijesti bez navođenja ijednog izvora. U Dnevniku 2 emitovanom četvrtog februara (urednikJasenko Todorović), Sputnjik “saznaje”, a RTRS prenosi, da su strani mentori nezadovoljni opozicijom u RS-u koja nije uspjela da sruši Milorada Dodika. Naravno, sve s ponovnim imenovanjem i opozicionih stranaka i njihovih lidera.

A potom, dan kasnije, u dnevniku imamo i demanti. U kojem je sve nezadovoljstvo opozicije zbog činjenice da RTRS kao javni servis uporno plasira takve vrste informacija stalo u dvije rečenice koje je pročitao prezenter.

POKVARENI TURCI: I ko o čemu, a RTRS o Doboju i Zajednici opština turskog svijeta. Iako se ovom temom, s manje ili više intenziteta, novinari Dnevnika 2 bave više od godinu dana, gledaocima nikada nije jasno rečeno koje to ključne zamjerke imaju na tu vrstu saradnje. Umjesto toga, u traljavo odrađenom izvještaju u dnevniku četvrtog februara, novinarkaLjubica Kovačev optužuje gradonačelnika Doboja da, iako je Vlada RS taj grad pomogla nakon poplava, i dalje ne napušta saradnju s Turskom. Pa onda navodi da tu saradnju podržava i član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. I, manipulirajući Ivanićevom izjavom, svjesno je krati, jer u istoj on govori i o saradnji Vlade RS s turskim investitorima na Jahorini.

Izdvojeno

Dnevnici RTRS-a postaju do te mjere predvidivi da ništa od viđenog ne možemo izdvojiti.

Plus nedjelje

Nijedan prilog nismo izdvojili u ovu rubriku.

Minus nedjelje

Kada u toj mjeri ne bi bili zaokupljeni svakodnevnim pomnim bilježenjem šta o svemu kažu predstavnici vlasti RS-a, urednici Dnevnika 2 mogli bi se pozabaviti i nekim od vitalnih pitanja za građane. Kao što je u protekloj nedjelji bio novi kvar na respiratornim aparatima na klinici za novorođenčad banjalučkog Univerzitetsko kliničkog centra. Zbog čega se nedonoščad prebacuju na klinike u Beogradu i Novom Sadu. I zbog činjenice da ta klinika jedina u RS-u ima respiratore. Ili činjenicom da je od zaraze virusom AH 1 u Banjoj Luci od početka godine preminulo pet lica.

Ocjena 1

FTV: Neobjašnjeni hidžab

1.– 7. februar 2016.

POLITIČKE TEME: Političkih vijesti u dnevnicima tokom protekle nedjelje bilo je u mjeri u kojoj je to diktirao nastavak priče o lišavanju slobode, a potom i podizanja optužnice protiv lidera SBB-a Fahrudina Radončića. I refleksije toga na odnose unutar vladajućih struktura u Federaciji BiH, prije svega SDA i SBB-a.

Od političkih tema treba izdvojiti i izvještaj novinarke Aide Salčinović o zakonskim izmjenama prema kojima državni parlamentarci neće moći imati plaćene savjetnike. Dobra tema da se javnost upozna koliko su daleko spremni ići izabrani dužnosnici u ovoj zemlji kada je u pitanju trošenje javnog novca (Dnevnik 2 prvog februara, urednica Amra Zaklan).

SVE O ŠTRAJKU RADNIKA: I u ovom monitoringu podvlačimo spremnost uredništva Dnevnika 2 da se otvorenim pitanjima od interesa za građane bavi u kontinuitetu. Izdvajamo izvještaje novinara Hasana Gabele o stanju zdravstva u opštini Novo Goražde. Iako je riječ o lokalnoj zajednici koja je u sastavu RS-a, novinar je pomno zabilježio štrajk zaposlenih u tamošnjem domu zdravlja, ukazujući i na nemar vlasti RS-a prema stanju u toj ustanovi i posljedicama po zdravlje građana.

Izdvojeno

Odluka Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH o zabrani nošenja hidžaba u pravosudnim institucijama izazvala je mnogo nezadovoljstva i različitih stavova u javnosti. Stoga smatramo da je u izvještajima o ovom pitanju, pogotovo onom o protestima održanim na Međunarodni dan hidžaba, propuštena prilika da se javnosti pobliže pojasne stavovi i VSTS-a i protivnika ove zabrane.

Plus nedjelje

Izvještaj posvećen drugoj godišnjici radničke pobune u Tuzli. Priča je to o neuspjeloj mini radničkoj revoluciji koja nije dovela do promjena. I o onom što je ostalo kao podsjećanje: spaljene i devastirane zgrade kantonalnih institucija.

Minus nedjelje

Nijedan izvještaj ne izdvajamo za ovu rubriku.

Ocjena 7

Komparativna analiza

Iako u dnevnicima oba javna servisa ne nedostaje informacija vezanih za migrantsku krizu i njene refleksije kako na Evropsku uniju tako i region, ostaje utisak da se tim pitanjem bave površno. Javnost uglavnom ima priliku čuti stavove zvaničnika Evropske unije, Turske, Srbije, Hrvatske. U svemu tome izostaju upravo sami ljudi, koji su prisiljeni krenuti na put očajnika. Njih i njihovih priča, jednostavno, nema.

tačno.net
Autor/ica 9.2.2016. u 14:17