Salmedin Mesihović: Ako SDP želi da se pokaže demokratskom partijom neka primjeni neposrednu demokratiju

Salmedin Mesihović
Autor 8.6.2013. u 13:08

Salmedin Mesihović: Ako SDP želi da se pokaže demokratskom partijom neka primjeni neposrednu demokratiju

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija izjavio je danas u Sarajevu nakon vanredne sjednice stranačkog predsjedništva da SDP razumije bunt građana koji su protestirali ispred zgrade institucija BiH, odnosno podržava pravo svakog građanina da na demokratski način izrazi nezadovoljstvo.

Također je rekao da su odgovorni dužni zaštititi institucija BiH i pravo na sigurnost svih koji ulaze u njih.

Smatra da to nisu bili samo protesti zbog jedinstvenih matičnih brojeva nego da su rezultat općeg stanja u državi i zastoja u reformma te je pozvao sve odgovorne na rješavanje problema zbog kojih ljudi protestiraju.

Rekao je i da će u Vijeću ministara BiH biti izvršena analiza o tome kako su radile institucije sistema te pohvalio sve koji su doprinijeli jutrošnjem mirnom ishodu.

Kao ministar vanjskih poslova BiH on je danas diplomatskim putem odaslao pisma izvinjenja predstavnicima 27 zemalja čiji su državljani, tokom jučerašnjeg protesta građana, bili zatočeni u zgradi institucija BiH u Sarajevu a pozvani su u želji da postanu potencijalni investitori u našoj državi.

Duboko žali što se to njihovim državljanima desilo, naveo je.

Lagumdžija je kazao da SDP-e nema ništa s političim manipulacijama opravdanog bunta građana i svima koji su željeli da proteste dovedu u vezu s ‘uvodom u stanje iz 1992.godine’ poručio da od toga nema ništa.

‘Ako je neko mislio da je to uvod u 92. i da se opravdani bunt mogao završiti razlazom u zemlji, to se neće desiti’ – naglasio je.

Istaknuo je također da je njegova stranka spremna na svaku političku cijenu ako se dogovorom ne može odblokirati zastoj u reformama.

Ako je potrebno, SDP-e je spreman i na ubrzane izmjene izbornog zakonodavstva i Ustava BiH koje bi omogućile prijevremene izbore u oktobru ove godine, odnosno eventualni novi sastav parlamenta koji bi poveo zemlju ka reformama i euroatlanstkim integracijama.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i naš kolumnista Salmedin Mesihović odmah je reagovao na ove izjave: “Novim izborima se ništa neće riješiti ako čitav proces izbora ne bude demokratski. Trebalo bi propisati da sve kandidatske liste budu utvrđene neposrednom demokratijom i unutarstranačkim izborima na kojima učestvuju svi članovi stranke a ne više na sastancima stranačkih organa. Znači svaki član se može kandidirati, a konačna se lista utvrđuje nakon unutar stranačkih izbora. U tim stranačkim izborima učestvuju svi čanovi stranke za odgovarajuću izbornu jedinicu. Kandidati na listi i njihova pozicija na listi se tako utvrđuje na osnovi toga koliko su dobili glasova. Ovo nije ništa neobično, jer tako kandidate utvrđuje velika većina ljevičarskih stranaka, pa i Chavezova PSUV. Ako SDP želi da se pokaže demokratskim u punom smislu, neka primijeni neposrednu demokratiju kao osnovicu svoje izborne politike i na nivou kandidacionih listi i na nivou izbora rukovodstva na svim nivoima”,  kaže Mesihović

Salmedin Mesihović
Autor 8.6.2013. u 13:08