‘Sanader je tempirana bomba zbog svega što zna’

Autor 5.5.2011. u 03:51

‘Sanader je tempirana bomba zbog svega što zna’

Sanaderovo izručenje bit će tema ročišta, koje je sutkinja Zemaljskog suda u Salzburgu Claudia Lechner zakazala za ponedjeljak, 9. svibnja, a kakav bi mogao biti ishod i koje su uopće moguće strategije Sanaderove obrane, priupitali smo iskusne odvjetnike Hodaka i Nobila.

Austrija Ivu Sanadera u ponedjeljak gotovo sto posto neće izručiti Hrvatskoj, uvjeren je Hodak.

Uvijek se može naći neki formalan razlog za prolongiranje i njegovo neizručenje, kaže Hodak, koji ima iskustva s austrijskim pravosuđem preko slučaja Vladimira Zagorca u kojem je natezanje s Austrijom trajalo 19 mjeseci. Sanaderovi austrijski odvjetnici sigurno dobro poznaju tamošnje pravo i postupak ekstradicije, osim toga, Sanader u Austriji u formalnom i u političkom aspektu stoji bolje od Zagorca i iskoristit će sve što mu stoji na raspolaganju, smatra Hodak.

HODAK: SANADER JE TEMPIRANA BOMBA

I nije tu problem samo ‘izgubljena’ dokumentacija na putu od hrvatskog do austrijskog ministarstva pravosuđa, smatra Hodak, dodajući da je to ping-pong koji može dugo trajati, a ne isključuje čak ni mogućnost da Sanader jednoga dana, a Hodak misli da će to biti uskoro, izađe uz jamčevinu i brani se sa slobode u Austriji, kao što je to bilo slučaju Zagorca.

Razmišljajući o mogućoj strategiji obrane, Hodak smatra da će Sanader kao što je već i pokazao, inzistirati na tome da u Hrvatskoj neće imati pošteno suđenje u prilog čemu će podsjećati i na sve što se dogodilo njegovoj obitelji uslijed blokade imovine te medijsku sliku u kojoj je on već osuđeni zločinac. U Hrvatskoj je, pak, bivši premijer, ponavlja uvjereno Hodak, tempirana bomba zbog svih podataka koje ima i mnogi bi bili sretni da do njegovog izručenja nikada ne dođe.

NOBILO: PITANJE JE ŠTO SE SANADERU STAVLJA NA TERET

Da u ponedjeljak sigurno neće doći do odluke o izručenju, smatra i Nobilo, podsjećajući da bi, ako bi uopće sutkinja i odobrila izručenje, to bila tek prvostupanjska odluka koja još treba i potvrdu austrijskog ministra pravosuđa što također može potrajati.

Izručenje bi se moglo brzo dogoditi jedino ako Sanader sam to zatraži, ali sudeći prema dosad viđenome, to se neće dogoditi, kaže Nobilo te upozorava da je za postupak važno i to što Hrvatska svaki put kad proširuje istragu, a mi ne znamo hoće li se to opet dogoditi, mora Austriji slati nove dokaze i nadopunjavati zahtjev za ekstradicijom, a ne možemo ni znati brzinu austrijskog pravosuđa.

Ipak, Nobilo okvirno procjenjuje da bi do Sanaderovog izručenja moglo doći potkraj godine, a u moguću strategiju njegove obrane, kaže, ne bi se upuštao jer teško je znati što mu se sve stavlja na teret kad ni njegova obrana još ne može ući u USKOK-ov spis pa nema dovoljno informacija za postavljanje glavnih stupova obrane.

tportal.hr

Tagovi:
Autor 5.5.2011. u 03:51