Sarajevo će biti, jer ljubav je jača od mržnje!

Predrag Blagovčanin
Autor 7.4.2013. u 08:03

“Kao mali sam sanjao da ću se jednog dana obratiti svome Sarajevu i reći mu koliko mi znači i večeras sam zahvaljujući svom odricanju i trudu ovdje, što mi govori da i ja njemu značim”.

 

U prostorijama Narodnog Pozorišta u Sarajevu sinoć je održana svečana sjednica Gradskog Vijeća po scenariju bh režiserske Mirele Trepainić provodom dodijele Šestoaprilske nadgrade Grada Sarajeva.

Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog vijeća, rekao je kako je Gradsko vijeće Sarajeva jednoglasno odlučilo da su ovogodišnji dobitnici pojedinačne i kolektivne Šestoaprilske nagrade Edin Džeko i SOS Dječija sela Kinderdorf u čije ime je nagradu primio direktor ove organizacije Amir Omanović.

Amir Omanović je u svmome obraćanju istakao kako je ponosan na 808 djece koja su trenutno zbrinuta, te je istakao kako se uspjeh SOS Dječija sela Kinderdorf jedino može mjeriti  s uspjehom djece o kojoj se brinu.

Organizacija SOS Dječija sela djeluju u BiH već 19 godina. Dio su svjetske nevladine humanitarne organizacije SOS Children’s Villages International. Temelj ove organizacije je  odgojno postupanje i porodični model brige kojima se omogućava zdrav razvoj djece u brižnom porodičnom okruženju sa SOS mamom kao stručno osposobljenom osobom za brigu o djeci s kojom živi u zajedničkom kućanstvu i brine se o njima i njihovom razvoju i odrastanju.

Dobitnik Pojedinačne “Šestoaprilske nagrade”  Edin Džeko u svom obraćanju zahvalilo se svojoj porodici koja je uvijek vjerovala u njega i davala mu snagu za napredovanje.

„Najveće zasluge za sve moje uspjehe imaju moji roditelji, moja sestra, moja porodica. Oni su uvijek vjerovali u mene, davali mi snagu. Ovdje sam večeras zbog njih, njihove ljubavi i pažnje. Nagrada od mog grada, od mog Sarajeva je za mene nešto posebno. Kao mali sam sanjao da ću se jednog dana obratiti svome Sarajevu i reći mu koliko mi znači i večeras sam zahvaljujući svom odricanju i trudu ovdje, što mi govori da i ja njemu značim”,  rekao je Džeko kojem je nagradu uručio gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Pored Šestoaprilskih nagrada Grada Sarajeva, večeras su dodijeljene i nagrade „Graham Bamford“.

Dobitnici ove nadgrade su Mevludin Muhović, Samir Saferović, Alen Delić  i Almir Dautović, koji su prošlog proljeća iskazali izuzetnu građansku hrabrost, solidarnost, humanost i altruizam, kada su priskočili u pomoć pri pokušaju spašavanja Emira Murge i Adnana Ćatića.

Nagrada „Graham Bamford“ je nagrada koja se dodjeljuje u čast i znak sjećanja na hrabri čin Grahama Bamforda koji se u znak protesta zbog neadekvatnog angažovanja međunarodne zajednice i nemogućnosti da na drukčiji način skrene pažnju na ratna zbivanja u BiH spalio u Londonu 30. Aprila 1993. godine.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Ivo Komšić je u svom prigodnom obraćanju podcrtao 6. april 1945. i 6. april 1992., datume koji su obilježili historiju našeg Sarajeva, te poručio:

„Želimo da naš grad vrati onaj sjaj, ljepotu i privlačnost koju je imao u nedavnoj prošlosti. Učinimo da naš grad bude poželjan i za nas, da mu ostanemo vjerni, da ga ne napuštamo i da ga čuvamo. Bez naše brige, njegove ljepote će uvenuti; bez naše omladine, grad će opustiti. Radi toga Sarajevo trebamo graditi kao slobodan i prosperitetan grad, otvoren i jednak za sve“, istakao je Komšić.

Na manifestaciji provodom dodijele Šestoaprilske nagrade prisustvovao je veliki broj građana i građanki Sarajeva, kao i brojne delegacije i članovi diplomatskoga kora.

Predrag Blagovčanin
Autor 7.4.2013. u 08:03