Savet bezbednosti bez rešenja u vezi sa najavama Prištine, ‘Dan D’ na Kosovu!

Autor 16.9.2011. u 10:38

Savet bezbednosti bez rešenja u vezi sa najavama Prištine, ‘Dan D’ na Kosovu!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) nije našao rešenje u vezi sa najavama Prištine da će danas postaviti carinike na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak na severu Kosova, javila je u petak ujutro Radiotelevizija Srbije (RTS).

Javni servis je preneo izjavu šefa srpske diplomatije Vuka Jeremića, datu po završetku zatvorene sednice Saveta bezbednosti, da to telo, kao ni generalni sekretat UN Ban Ki Mun, nisu podržali najavljenu jednostranu akciju Prištine, i da je značajna većina zemalja izrazila duboke rezerve prema takvim potezima.

Jeremić je na sednici Saveta upozorio da će, ukoliko se ne preduzme hitna i odlučna akcija, za manje od 24 sata Priština upasti na sever Kosova, što će, kako je ocenio imati nesagledive posledice po čitav region.

Prema njegovim rečima, i produžetak dijaloga Beograda i Prištine “biće ozbiljno potkopan, kao i sprovodjenje onoga što je do sada dogovoreno”.

Ambasador Rusije u Savetu bezbednosti Vitalij Čurkin je izjavio posle sednice da je Rusija želela da spreči izbijanje nasilja na severu Kosova i da je predložila da Savet izda jednostavno predsedničko saopštenje, ali da su to odbacile zapadne države.

Francuska je tokom sednice optužila Beograd da veštački izaziva krizu, javlja RTS.

Tagovi:
Autor 16.9.2011. u 10:38