Sda mora otići jer je uništila i opljačkala državu

Autor/ica 8.6.2012. u 09:46

Sda mora otići jer je uništila i opljačkala državu

Slatki psić je moj pas Pancho. Inteligentno malo stvorenje. Čim uzmem nešto da jedem, dotrči i sjedne pokraj mene, spusti okice, rastuži se, savije uhice i moli me pogledom da mu poklonim komadić hrane! Tako nekako su mi izgledali Sulejman Tihić, predsjednik SDA, i njegov intelektualni pokrovitelj i savjetnik, profesionalni konobar Asim Sarajlić – bravče kada su shvatili da će uistinu, nakon 20 godina vladavine, ostati bez vlasti i morati ići u opoziciju!

Nije ni lako, moram priznati, ovih dana biti Suljo Tihić, održavati državnu mafiju, a istovremeno glumiti nedužnog i brižnog demokratu te, pod plaštom državnih i nacionalnih interesa, puniti džepove svojih najbližih porodica i najbližih saradnika!

Ideološka srž

Još je nezabilježeno u parlamentarnoj demokratiji da jedna stranka ne želi odstupiti s pozicija, bez obzira što postoji nova dogovorena parlamentarna većina, koja je odredila svoju sudbinu zajedničkog djelovanja. Zar je moguće da jedna stranka koja sebe naziva demokratska, stranka koja deklarativno štiti interese građana BiH, stranka kojoj su, kako to vele džukele sa slike, “građani i njihovi interesi prioritet”, odbija priznati izbornu volju svih naroda i građana u BiH te legitimitet nove potencijalne parlamentarne većine!

Drugim riječima, oni nam poručuju: “Ili ćemo biti u vlasti, ili države neće biti!” Ova njihova strategija perfektno se uklapa u ideološku srž i programsku platformu “stranke demokratske akcije”, koja je već jednom, prije 23 godine, prodala državu i žrtvovala njene građane, isključivo radi finansijskih interesa pet porodica i njihovih najbližih saradnika!

Teško je za SDA prihvatiti činjenicu da se BiH ipak demokratizira. Teško je prihvatiti činjenicu da kleptokratija koju je SDA stvorila polako nestaje, da građani postaju sve svjesniji i demokratski zreliji. Koliko god se SDA borila protiv uspostave demokratije i vladavine prava, koliko god mislila i vjerovala da će građani BiH vječno živjeti u strahu i grču kao zemljoradnici na usluzi našim begovima, moram ih razočarati. Pravna država dolazi, mic po mic, korak po korak.

Vakuum baliluka

Nevjerovatno je licemjerstvo koju SDA svojim izjavama i djelima demonstrira negiranjem izborne volje svih građana ove države, odbijajući prihvatiti demokratske principe 21. stoljeća te želeći vječno živjeti u uspostavljenom feudalizmu i vakuumu balinluka, u kojem su oni begovi, a svi mi kmetovi!

Objektivno analizirajući, SDA ne zaslužuje više biti vlast. Ne zato jer ja tako mislim, nego zato što nas je dovela, prema svim ekonomskim pokazateljima, na dno Evrope. Svoje funkcionere je drastično obogatila, korupciju sistematsku podržavala i aktivno u njoj učestvovala te se pokazala nesposobna i nekompetentna kao faktor koji će voditi ovu državu ka evropskim integracijama!

Problem je samo što SDA ne može prosto da ide u opoziciju, jer ona nije stvorena da bude u opoziciji. Ona je stvorena da bude vlasnik društva, a ne njen kritičar! To je njena historijska uloga. Ona nikad nije ni pomislila da postoji mogućnost demokratizacije, tj. sve ove godine je radila isključivo, svim silama, da se BiH ne demokratizira i da vječno ostane u vakuumu balinluka.

Naredni period u Sarajevu bi mogao biti vrlo nezgodan. Sve je moguće. Državna mafija neće mirno otići. SDA-ovi borci će se kao lavovi boriti za svoje lične interese, za svoje pare, za svoje upravne i nadzorne odbore, za svoje automobile, za svoje vile, za svoje vikendice, za svoje fondove, za svoje tendere, za svoje privatne firme!

Naravno, sve u ime državnih interesa, građana BiH i bošnjačkog naroda!

Šta je s pokradenim novcem od donacija?

Hronološki gledano, SDA je od svog nastanka djelovala isključivo za svoje interese! Svjesno je iskoristila priliku tranzicije za lično bogaćenje! Svjesno je ušla u rat i svjesno napravila dogovor s agresorom, svjesno gurnula narod u klanje i svjesno je podijelila međusobno sve državne resurse, svjesno je pobila i protjerala intelektualnu elitu, a kao zamjenu postavila švercere i oportuniste, taktički je postavila Bakira Izetbegovića na čelo Zavoda za izgradnju Kantona Sarajeva, svjesno je pokrala desetine milijardi donacija koje su pristizale iz islamskog svijeta, žrtvovala je Srebrenicu, prevarom s certifikatima pokupovala cijelo Sarajevo i, na kraju, kao nagradu za genocid, pristala na Republiku Srpsku! Nakon što su sebe upisali u gruntovnicu cijelog Sarajeva, odnosno postali vlasnici grada Sarajeva, počeli su polako pokradeni novac od donacija prebacivati u raznorazne fondove po islamskom svijetu, a onda, preko svojih državnih instrumenata, predstavljali vlastiti pokradeni novac kao strane investicije raznoraznih fondova koji, navodno, ulažu u razvoj BiH!

Autor/ica 8.6.2012. u 09:46