SDS kroz lokalne organe provodi kampanju negiranja zločina u Višegradu

tačno.net
Autor 24.10.2013. u 09:52

SDS kroz lokalne organe provodi kampanju negiranja zločina u Višegradu

Povodom posljednjih događaja u Višegradu, koalicija “Prvi mart” oštro osuđuje institucionalnu diskriminaciju koju organi vlasti u Višegradu provode nad porodicama stradalih u živoj lomači kuće Adema Omeragića u Pionirskoj ulici 14.06.1992. godine. Odjeljenje za urbanističko-građevinsku inspekciju Opštine Višegrad uz prisustvo MUP-a Višegrada, nastoji spriječiti porodice ubijenih u Pionirskoj ulici da obnove kuću Adema Omeragića. Kao glavne odgovorne osobe za ovo zadiranje u privatnu imovinu nasljednika Adem Omeragića smatramo inspektoricu iz Odjeljenja za urbanističko-građevinsku inspekciju Liljana Ćiković, načelnika opštine Slavišu Miškoviča te komandira policije u Višegradu Zorana Ušćumlića.

Napominjemo da je ista inspektorica Ljiljana Ćiković početkom ove godine donijela rješenje o uklanjanju spomenika žrtvama genocida u mezarju Stražište u Višegradu. Sasvim je sigurno da Srpska demokratska stranka nastoji kroz institucionalnu zabranu da spriječi Bošnjake Višegrada u svom pravu da očuvaju sjećanje ne svoje žrtve.

Vrhunac vulgarnosti SDS-a jeste instrumentalizacija omladinskog krila ove stranke koje je izdalo saopštenje povodom zabrane obnove kuće u Pionirskoj ulici. Pored ličnih uvredama na račun Bakire Hasečić i Bilala Memiševića te bivšeg SNSD-ovog načelnika Tomislava Popovića, omladinci ove stranke navode: “Vrlo brzo na red je došao i Glavički potok i na već gotovo završenu eksproprijaciju, radi pravljenja puta od opšteg interesa, na zahtjev Bilala i Bakire bivši načelnik Popović je naredio da se izuzme iz eksproprijacije kuća Zebe Sumbule koja je takođe bila u zakonskoj proceduri, a u kojoj su se po tvrdnjama Bakire desili ratni zločini, a u kojoj su oni htjeli da naprave memorijalni centar i da isceniraju lažnu priču o genocidu kao što je to urađeno i u Srebrenici.”

Pored činjenice da SDS-ovi omladinci negiraju sudski utvrđen zločin u kući Adema Omeragića u Pionirskoj ulici, oni također dovode u pitanje i genocid u Srebrenici. Zbog jezika mržnje, “Prvi mart” će pokrenuti krivične prijave protiv SDS-a te podnijeti prijavu i tražiti njihovo sankcionisanje pred CIK-om. Ujedno pozivamo i ostale organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava u Bosni i Hercegovini da stanu u zaštitu porodice stradalih u Pionirskoj ulici.

Zabranjena sanacija kuće, na mjestu stradanja 70 bošnjačkih civila

tačno.net
Autor 24.10.2013. u 09:52