Sedam dana Harisa Ljeve: Sedmica u kojoj smo ostali bez Kire Gligorova

Autor/ica 9.1.2012. u 11:35

Sedam dana Harisa Ljeve: Sedmica u kojoj smo ostali bez Kire Gligorova

Prva sedmica Nove godine obilovala je s dosta zanimljivih događaja na svim poljima. Finansijska situacija u zemlji nije dobra, što je odavno poznato, pa građani nisu imali mnogo ni razloga ni vremena za slavlje.

Najvažniji događaji sedmice su svakako smrt Kire Gligorova, zatim početak kampanje za republikanskog kandidata na američkim predsjedničkim izborima, odluka Safeta Sušića da ostane na klupi nogometne reprezentacije itd…
Drugi dan Nove 2012. godine proticao je u prazničnom raspoloženju, a mnogi su se još uvijek trijeznili od proslave Nove godine, ili bolje reći od ispraćaja 2011. koja je po mnogima bila najgora poslijeratna godina. Osim onih koji su ozbiljno shvatili poruke Reisa Cerića da ne slave Novu godinu i ostali su u svojim domovima.

Odlazak velikana

Dva sata prije isteka drugogo januarskog dana iz Skoplja nam je stigla tužna vijest da je u 95. godini života umro bivši predsjednik Makedonije Kiro Gligorov, osvjedočeni prijatelj BiH. “Skromnost je vrlina velikih ljudi”, stara je poslovica, koja se pokazala istinitom i na primjeru smrti Kire Gligorova. Kiro je zahtijevao da bude sahranjen bez velike medijske pompe u prisustvu svoje porodice.
Kiro je bio sušta suprotnost svim bivšim predsjednicima bivših jugoslovenskih republika. Jedan je sahranjen pod starom kruškom ispred porodične kuće, a da mu na pogrebu nisu bili ni supruga ni sin, jednome na pogreb nije stigao skoro niko od stranih državnih zvaničnika, dok je Kiro sam tražio da bude sahranjen u miru i bez dugih govora onih koji na pogreb ne bi stigli što su ga žalili nego da bi bili viđeni. Kiro, vječna ti slava.

Ko ide na mejdan Obami?
U saveznoj državi Iowa u utorak su počeli preliminarni izbori za republikanskog kandidata na predsjedničkim izborima koji će se sučeliti sa demokratom Barackom Obamom. Rezultati su pokazali da će utrka za republikanskog kandidata biti jedna od najneizvjesnijih u posljednje vrijeme. Iako se u povijesti rijetko kada desilo da pobjednik izbora u Iowi bude i ukupni pobjednik rezultati, su, ipak, mnoge iznenadili.
Najviše glasova republikanskih glasača u jednoj od najnerazvijenijih američkih saveznih država osvojio je nekadašnji guverner Massachusettsa i nekadašnji misionar Mormonske crkve Mitt Romney, koji je za samo osam glasova bio bolji od konzervativnog Ricka Santoruma iz Pennsylvanije – 30.015 (24.6 posto) naprema 30.007 (24.5 posto).
Prognoze prije izbora su najviše šansi davale Ricku Perryju, guverneru Texasa, koji je u Iowi završio tek na petom mjestu sa 10 posto glasova, dok je Michele Bachman, koja je najavljivala sigurnu pobjedu, također podbacila osvojivši svega 5 posto glasova. Treba istaći i to da je Santorum, koji je osvojio samo osam glasova manje od Romneya, u kampanju uložio tačno sto puta manje novca od Romneya čije se bogatstvo procijenjuje na oko 200 miliona dolara. Jeli rezultat Romneya iznenađenje pokazat će već sljedeći izbori koji će biti održani 10. januara u New Hampshireu.

Pralija karijeru nastavlja u Remetincu
Srijeda je bila vrlo uzbudljiv dan i bilo je zaista teško odabrati vijest koja bi se mogla nazvati vijest dana. USKOK je u Hrvatskoj nastavio istragu zbog namještanja rezultata utakmica, pa je tako zatvoru završio legendarni igrač Hajduka Nenad Pralija zbog optužbi za sumnjive radnje dok je bio sportski direktor RNK Splita. Ipak, mnogo više reakcija je izazvala izjava predsjednika HNS-a Vlatka Markovića koji je rekao da mu se jebe što je Pralija uhapšen. Istina, jebe se Vlatku zbog stanja u kući kojom on vlada. Njemu je stalo da odradi ovaj mandat do kraja, a poslije nogomet u Hrvatskoj može i da nestane, njega nije briga.
Dan nakon što je na preliminarnim izborima osvojila svega pet posto glasova, ultrakonzervativna Michele Bachmann je odlučila povući se iz utrke za republikanskog kandidata za američkog predsjednika.

Crkva za Pavelića protiv Grubišića

Najviše gorčine, ipak, donijela je vijest da je crkva u Hrvatskoj odlučila zabraniti rad Don Ivanu Grubišiću, koji je na prethodnim izborima u Hrvatskoj ostvario izuzetno dobar rezultat i pokazao da ga narod cijeni. Crkvi se nije svidio njegov politički angažman. Zapravo, crkvi je zasmetalo što Don Ivan Grubišić nije bio kandidat HDZ-a i što nije neko ko će držati mise bezdušnice za ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

Pape ostaje
Nakon mnogo odugovlačenja Safet Sušić je, konačno, odlučio reći DA ostanku na mjestu selektora nogometne reprezentacije BiH. Članovi Komiteta za normalizaciju su ranije izjavljivali da se Sušić mora odlučiti do Nove godine, ali je Pape prekoračio datum i odlučio povesti naš izabrani tim u kvalifikacije za Mundijal u Brazilu. Desilo se ono što smo svi i očekivali, samo što nam se Sušić, opet, poigrao sa živcima svojom taktikom. Baš kao u utakmicama protiv Portugala u baražu.

Nisu svi Esad Hećimović
Posljednjeg radnog dana u prvoj sedmici Nove godine apsolutni vladar RS-a Milorad Dodik doživio je još jedan težak poraz na domaćem terenu. Prije mjesec dana je doveo Novaka Đokovića da mu u Nezavisnim novinama dodijeli priznanje „ličnost godine“, prvi reket svijeta mu je u dvije minute, koliko je trajao njegov govor, tri puta spomenuo Bosnu i Hercegovinu, niti jednom RS. To se Miletu nije nimalo svidjelo.
U petak je Mile odlučio izgladiti stvari i dodijeliti orden časti banjalučkom muftiji Edhemu Efendiji Čamdžiću, ali ga je efendija „nokautirao“ odbivši primiti orden poručivši mu da je jedini orden vrijedan pažnje da Mile poradi na poboljšanju statusa svih građana entiteta kojim presjedava.

Doček za Tadića

Predsjednik Srbije Boris Tadić je subotu i Pravoslavni Božić odlučio provesti u Dečanima na Kosovu, ali se tamošnjim Albancima takva ideja nije svidjela, pa su Tadiću priredili specijalan odbor za doček. Kolonu vozila u kojoj je bio Boris Tadića kamenicama je zasula grupa Albanaca. Odlazak Tadića u Dečane je, očito, samo produbio krizu koja vlada na Kosovu i još jednom uznemirio ionako odavno nemirne duhove na Kosovu.

Kanal za Bevandu

Zadnjeg dana prve sedmice u Novoj 2012. godini novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda je dao intervju Slobodnoj Dalmaciji u kojem je najavio svoje prve radne zadatke. Dok je većina građana očekivala kako će novi premijer najaviti plan za finansijski oporavak zemlje, on je jajavio dosta konkretnije mjere. Angažman na formiranju kanala na hrvatskom jeziku, koji je po Bevandi očito najveći problem ove države.

Autor/ica 9.1.2012. u 11:35