Senadove suze prže!

Edin Osmančević
Autor/ica 10.6.2019. u 09:52

Senadove suze prže!

Foto: Reuters/Dado Ruvic

Suština uspješnog čovjeka  je da on vlada životnim izazovima a ne da izazovi određuju njegov život.  Posebno se ovo odnosi na ljude  koji obnašaju značajne funkcije u društvenim zajednicama.

Nakon „TV duela“ na FaceTV sa reisom Kavazovićem, koji se uzgred rečeno nije ni pojavio, Senadove suze peku i razaraju svakog čovjeka koji istinski voli i ljubi slobodu i svoju državu. Peku, prže, zbog nepravde koja ubija pravdu za kojom ova zemlja žudi. Reisov nedolazak ali i ćutanje mnogo toga kažu.

Islamska zajednica BiH je u svom saopćenju za javnost upozorila članove IZ u BiH „da se prema islamskom učenju zekat može uplaćivati samo u Bejtu-l-ma  povodom prakse da su pojedine televizijske kuće poput FACE TV uzele sebi za pravo ubiru i distribuiraju zekat.“ Odnosno, naveli su, kako ubiranje i distribucija zekata u islamskoj tradiciji vezano je samo za ulu-l-emra, tj. institucionalnog predstavnika zajednice vjernika.

Da li Ured za zekat Rijaseta Isamske Zajednice u BiH zna da njeni  članovi na primjer  u Švedskoj zekat plaćaju u svojoj poreskoj prijavi kod Poreske uprave? Da li je to protivno islamskom učenju kako se navodi u njihovom prethodnom saopćenju? Naprotiv ubiranje zekata je mnogo transparentnije i jača povjerenje među njenim članovima u dijaspori.

Pozadina saopćenje IZ BiH nije proizašla iz bojazni da neko drugi prikuplja zekat, što naravno u slučaju FaceTV nema nikakve veze. FaceTV, kao jedna od rijetkih nezavisnih TV-kuća, je već duže vrijeme trn u oku i predmet napada zvaničnika Stranke demokratske akcije (SDA).

Sabor IZ BIH, pa i samo rukovodstvo, čine “ugledni” muslimani Bošnjaci od kojih je većina (bila) u rukovodstvu Stranke demokratske akcije ili su (bili) predstavnici tih stranaka u izvršnoj ili zakonodavnoj vlasti na nekom nivou u BiH. Podsjetio bi da je predsjednik Sabora IZ u BiH u mandatu 2014.-2018. bio Hasan Čengić, (bivši) imam, pomoćnik komandanta Vrhovnog štaba Armije BiH tokom rata, bivši pomoćnik ministra u Vladi i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH te delegat u Domu naroda državne Parlamentarne skupštine BiH ispred Stranke demokratske akcije čiji je jedan od osnivača. Čengićevo ime se od 2003. godine nalazi na “crnoj listi” američkog Ureda za kontrolu stranih sredstava (OFAC) koji funkcionira pri Ministarstvu finansija SAD-a.  Posljednji predsjednik Sabora izabrat 20. aprila 2019. godine je Safet Softić, danas član predsjedništva SDA stranke. Kratko rezimirajući na čelu IZ BiH, nakon rata pa do dana današnjeg  uvijek su bili visoki predstavnici SDA stranke, kao što su činili i ogromnu većinu u Saboru IZ-e. Umjesto vjerom IZ-a BiH se pretvorila u instrument SDA stranke i sprovođenja njene politike. Stavljajući sebe u službu politike, često se Islamska zajednicu u BiH optužuje da preko svojih imama utječe i na rezultate izbora, barem među Bošnjacima muslimanima u BiH. O obračunu IZ-e sa svim  „neposlušnim“ poput bivšeg trebinjskog imama Huseina Hodžića i Sulejmana Bulgarija  koji su suprotstavili njenom kompromitovanju se već puno toga zna.

Reisa sam imao priliku da sretnem samo jednom i to prilikom njegove posjete Geteborgu. Tada, tuzlanski muftija Kavazović, još uvijek nije bio reis. Svojom razboritošću me se dojmio kao bosanski čovjek koga krase sve one lijepe ljudske osobine specifične za njegovo bitisanje na našim prostorima. Znam, da sam tada u mislima, nakon razgovora s njim pomislio, kako bi bilo lijepo da se ovakvi ljudi nalaze na čelu Islamske zajednice  (IZ) Bosne i Hercegovine. Jer IZ treba da se vrati svom istinskom korijenu, treba ljude koji će dati novi kvalitet, razbiti nepotizam i sitnošićarske interese u svojim redovima. Između Boga i vjernika je samo božja uputa u vidu časne knjige Ku´rana i poslanikovog a.s suneta i ništa drugo a upravo su se politika i čovjek stavili između njih. Bog ne stavlja čovjeka u kušnje i probleme da bi mu ih on sam rješavao, već mu je poslao knjigu da mu pomogne da ih sam riješi. Nadao sam se da će reis uvidjeti pogubnost dosadašnjeg uticaja politike na rad  Islamske zajednice BiH i znao sam da je to „mission impossible“.  Na to ukazuje i činjenica da je tri puta pokušao podnijeti ostavku na svoju funkciju. Mnoga su pitanja koja traže odgovor a IZ je dužna odgovoriti kako bi se oslobodila svog balasta. Zbog kredibiliteta IZ, samopoštovanja i poštovanja prema onim koji je poštuju. Preuzimajući dužnost reisa, muftija Kavazović preuzeo je odgovornost i nasljeđe bivšeg reisa.

Senad Hadžifejzović je postavio dosta relevantnih pitanja na koje, bar za sada nema odgovora. Neka nisu postavljena poput  gluhoće IZ-e na apel banjalučkih intelektualaca-džematlija o zloupotrebi vakufske imovine na vakufskoj zemlji u Kozarskoj ulici, u banjalučkom naselju Hiseta gdje se nalazila Hadži-Babina džamija. Zašto nisu podignute krivične prijave već se protagonisti „nagrađuju“ premještanjem na druga mjesta službovanja poput banjalučkog muftije Kozlića? Ćutanje reisa  i IZ-e, zataškivanjem zloupotreba, se derogira transparentnost rada IZ i širi nepovjerenje i skepticizam  među njenim članovima.

Nadam se  da je reis svjestan svog životnog izazova pokazujući  svu moralnu zrelost u svom promišljanju!

Edin Osmančević
Autor/ica 10.6.2019. u 09:52