Sergio Šotrić: Ne terorizmu, ne mržnji prema drugima i drugačijima!

tačno.net
Autor 9.1.2015. u 11:24

Sergio Šotrić: Ne terorizmu, ne mržnji prema drugima i drugačijima!

Ili: Ko ne vjeruje da postoji mir, ko ne vjeruje da postoji solidarnost sa drugima i drugačijima od nas, ko ne vjeruje da postoji ljubav prema bližnjem, njemu preporučujem dvije knjige: Bibliju i Kur‘an.

Solidarišimo se danas i uvijek sa našim/vašim sugrađanima islamske vjeroispovijesti. Kao što se oni i danas solidarišu sa nama.
Građani islamske vjeroispovjesti čine danas ravnopravan dio Evrope, ravnopravan dio Francuske, ravnopravan dio Njemačke, ravnopravan dio Bosne i Hercegovine, ravnopravan dio Hrvatske, ravnopravan dio Srbije, ravnopravan dio Crne Gore, ravnopravan dio Makedonije, ravnopravan dio Slovenije itd.
Ravnopravnost svih nas, nosi sa sobom i odgovornost svih nas za sve nas. Jedno od osnovnih ljudskih prava nas Evropljana je, da slobodno vjerujemo u ono u šta želimo da vjerujemo (ili da ne vjerujemo) i da tu slobodu vjerovanja (ili nevjerovanja) nesebično dijelimo sa drugima i drugačijima od nas.

Piše: Sergio Šotrić

Ja i moja familija, moji prijatelji, moji poznanici i ogromna većina građana Savezne Republike Njemačke – svi mi smo u žalosti sa Francuzima i familijama žrtava užasnog terorističkog napada u Parizu – evropskom gradu ljubavi…
Sloboda govora, sloboda pisane riječi, sloboda umjetničkog izraza, antifašizam itd. su civilizacijske vrijednosti, koje se moraju svakodnevno njegovati i braniti, ne samo od strane nas, koji njegujemo kritičnu novinarsku misao, nego i od strane svakog slobodoumnog stanovnika našeg „starog“ kontinenta – naše majke Evrope.
To nije samo naše pravo, nego prije svega naša OBAVEZA!
Na ovu temu se redovno i neumorno oglašavaju moje cijenjene kolegice i kolege na portalu „Tacno.net“.

Kao što je to juče uradio i poznati njemački aktivista, političar, humanista – bivši pariški student – Jürgen Todenhöfer – na njemačkom jeziku, ja bih upravo danas – na jeziku, koji razumiju mnogi na jugoistoku Balkana, u cilju odbrane gore pomenutih sloboda, koje su Evropljani, u bližoj i daljoj prošlosti uspjeli izboriti i odbraniti,– želio zamoliti:

MOLIM VAS, vrlo je važno, naročito u ovom trenutku, da se solidarišete sa našim/vašim sugrađanima islamske vjeroispovijesti – MUSLIMANIMA!

To možete učiniti npr.: u razgovoru sa vašim prijateljima, na socijalnim mrežama, na vašem radnom mjestu, na vašem univerzitetu, na ulici i /ili gdje god vam se za to ukaže prilika…
Učinite to po sopstvenoj savjesti – budite hrabri i slobodoljubljivi. Budite solidarni.
Budite Evropljani 21. vijeka / stoljeća!
Jer 99,99% naših sugrađana islamske vjeroispovjesti – muslimana – naših komšija/susjeda, naših prijatelja – BEZREZERVNO OSUĐUJU – isto kao i svi čestiti građani – mučka ubistva i teror u Parizu.
I ne samo u Parzu, nego i i svugdje u svijetu.

I pored toga, naši sugrađani islamske vjeroispovijesti – muslimani, stoje u zadnje vrijeme, kao i u ovom trenutku, na udaru raznih (profesionalnih) huškača i sijača mržnje i nepovjerenja, koji imaju zajednički cilj:
rušenje kulture tolerancije i socijalnog mira u Evropi.

Islam je religija pravednosti, ljubavi i milosrđa!
Terorizam jeste i uvijek je bio protiv svih principa islama, to je svima nama vrlo dobro poznata činjenica!

Pokušaji raznih terorističkih organizacija, extremista, plaćenika itd. da islamu stave masku terorizma, svaki imalo razuman čovjek, odavno bi trebao da raskrinka, kao pokušaj manipulacije njegovom vlastitom sudbinom.
Stvarni cilj extremnih organizacija raznih boja (ciji finasijeri se – iako dobro poznati – po pravilu ne navode u evropskim mainstream medijima) nisu nedužne žrtve njihovih ubistava, nisu nedužne žrtve njihovog terora.
Njihov stvarni cilj nisu ni hrišćani/krišćani, niti muslimani.
Njihov stvarni cilj smo SVI MI!
Njihova strategija je širenje atmosfere straha i netrpeljivosti prema drugima i drugačijima od nas. U toj atmosferi, koja se pokušava kao dimna zavjesa navući iznad naših domova, stvaraju se neograničene mogućnosti, za ostvarivanje najmračnijih ciljeva i najprofitalnijih interesa.

Dijelovi svijeta u kojima je zadnjih godina uspjelo sprovođenje ove strategije (uvijek po skoro identičnoj matrici), važe danas za područja u kojima ljudski život (bez obzira na vjersku pripadnost, spol, boju kože itd.) nema skoro nikakvu vrijednost.
U isto vrijeme, ti isti dijelovi svijeta, važe danas za područja, u kojima se ostvaruju najveći profiti u „legalnim“ poslovima od visokih „nacionalnih“ interesa – izvan domašaja nezavisnog zakonskog sankcionisanja i parlamentarne kontrole.
Upravo mi, koji smo bili „pokusni kunići“ ovakvih scenarija 90tih godina XX vijeka /stoljeća, na teritoriji bivše Jugoslavije, morali bi naše kolektivno sjećanje svakodnevno osvježiti, i dobro se zamisliti, kuda bi nas sve zajedno moglo odvesti produbljivanje religioznih i svakih drugih „rovova“ u 21. vijeku/stoljeću u Evropi.

NE – Nema nikakvog opravdanja za terorizam niti treba biti kompromisa sa teroristima!
Kao što nema nikakvog opravdanja za među-vjersku i svaku drugu mržnju prema drugima i drugačijima od nas, kao što ne bi trebalo biti kompromisa sa raznim (profesionalnim) sijačima mržnje i kaosa!

MI SVI MORAMO, KAKO SADA TAKO I U BUDUĆNOSTI, STAJATI RAME UZ RAME I UČINITI SVE, KAKO BISMO IZBJEGLI OPASNI RELIGIOZNI KONFLIKT U EVROPI!

Ovaj konflikt bi, kao nekad 30-godišnji rat između katolika i protestanata, mogao čitavu Evropu srušiti u kaos, besmisleno uništavanje i siromaštvo…
A upravo to je cilj onih, koji vuku konce internacionalnog terorizma.
Jer, oni mogu profitirati samo u kaosu, a nikako u atmosferi tolerancije i poštivanja osnovnih ljudskih prava u okruženju pravne sigurnosti.
Jer, njima je RAT uvijek bio i ostao BRAT!

Anti-islamske grupe i grupice (kao u što je to u Njemačkoj npr. “Pegida”) samo pomažu u stvaranju klime netrpeljivosti i uzburkavanju strasti – podizanju tenzija – među pripadnicima najveće dvije svjetske religije.
Svi oni, koji direktno (ili svojom šutnjom – indirektno) podržavaju stvaranje klime nepovjerenja i/ili netrpeljivosti prema drugima i drugačijima, sami se stavljaju u poziciju sluga terorističkih organizacija kao što su to npr. IS (ISIS), Al Qaida’s itd
Moja molba glasi:
solidarišimo se danas i uvijek sa našim/vašim sugrađanima islamske vjeroispovijesti.
Kao što se oni i danas solidarišu sa nama.
Građani islamske vjeroispovjesti čine danas ravnopravan dio Evrope, ravnopravan dio Francuske, ravnopravan dio Njemačke, ravnopravan dio Bosne i Hercegovine, ravnopravan dio Hrvatske, ravnopravan dio Srbije, ravnopravan dio Crne Gore, ravnopravan dio Makedonije, ravnopravan dio Slovenije itd.
Ravnopravnost svih nas, nosi sa sobom i odgovornost svih nas za sve nas. Jedno od osnovnih ljudskih prava nas Evropljana je da slobodno vjerujemo u ono u šta želimo da vjerujemo (ili da ne vjerujemo) i da tu slobodu vjerovanja (ili nevjerovanja) nesebično dijelimo sa drugima i drugačijima od nas.

ZBIJMO NAŠE REDOVE I OSTANIMO SVI ZAJEDNO U BORBI PROTIV TERORIZMA I U BORBI PROTIV MRŽNJE PREMA DRUGIMA I DRUGAČIJIMA OD NAS!

Naš cilj je očuvanje mira u našoj kući – u Evropi!
Jer mir je osnovni preduslov svih naših želja, jer mir je osnov naše zajedničke VJERE u život dostojan čovjeka na ovom našem Starom (mladom) kontinentu.
Harmonični brak Evrope i mira ne mora da ostane samo pusta vizija.
Jer ako bude mira, biće i Evrope. Ako bude mira biće i ljudi, biće i svijeta…
Ako bude mira, živjet će ljudi u božijoj bašti na ovoj planeti.

Ko ne vjeruje da postoji mir, ko ne vjeruje da postoji solidarnost sa drugima i drugačijima od nas, ko ne vjeruje da postoji ljubav prema bližnjem, njemu preporučujem dvije knjige: Bibliju i Kur‘an.

Sergio Šotrić / Köln / Deutschland

tačno.net
Autor 9.1.2015. u 11:24

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija