Šetnjom mira Mostarci proslavili Dan pobjede nad fašizmom

tačno.net
Autor 9.5.2015. u 21:38

Šetnjom mira Mostarci proslavili Dan pobjede nad fašizmom

Sedamdesetu godišnjicu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope građani Mostara obilježili su manifestacijom “70 godina oslobođenja Evrope od fašizma – 70 godina mira – u evropskom gradu Mostaru”  u organizaciji Sergia Šotrića, Centra za kritičko mišljenje Mostar i građana Mostara koje je započelo jučer polaganjem vijenca na Partizanskom groblju u Mostaru.

9101

Okupljeni građani grada koji je 70 godina nakon Drugog svjetskog rata žrtva transparentnog i institucijalnog neofašizma, “Šetnjom mira” danas u pet do dvanaest prošetali  Mostarom te položili cvijeće na spomenike mostarskim antifašistima i borcima za slobodu.

991

Simbolično, građani Mostara danas su bacili cvjetove crvenih karanfila sa Starog mosta u Neretvu odajući poštovanje ljudima koji su dali svoje živote za slobodu, žrtvama fašizma i borcima Narodno-oslobodilačkog rata.

DSC_0177

Svoj doprinos u proslavi Dana pobjede nad fašizmom dali su i mostarski skakači koji su ovom prilikom izveli i skok sa Starog mosta u Neretvu.

Nakon simboličnog bacanja cvjetova u rijeku Neretvu za sve poginule borce za slobodu, povorka građana Mostara nastavila je šetnju prema spomeniku mostarskim antifašistima na Bulevaru gdje je položeno cvijeće na spomenik dok je mostarski književnik i glumac Nedžad Maksumić govorio stihove pjesme Salut et fraternite, Jure Kaštelana.

951

Učesnici šetnje mira nakon polaganja cvijeća uputili su se ka Španskom trgu gdje su dočekani sa aplauzom i oduševljenjem okupljenih Mostaraca.

Simboličnim držanjem za ruke i stvaranjem kruga na Španskom trgu građani Mostara još jednom su ukazali gradskim institucijama da je Mostar jedinstven grad i da se politički nametnute imaginarne granice te linije razgraničenja u ovome gradu neće nikada poštovati.

935

934

Svoju proslavu Dana pobjede nad fašizmom Mostarci su nastavili u hotelu Bristol do kasnih poslijepodnevnih sati uz prigodan kulturno umjetnički program te gastronomske specijalitete mostarskih domaćica.

931

Hor osnovne škole “Bijelo polje” pod vodstvom prof. Dijane Šoše

U kulturno-umjetničkom programu učestvovale su balerine iz baletnog udruženja Arabesque Mostar, hor osnovne škole “Bijelo polje” pod vodstvom prof. Dijane Šoše te predstavnici Udruženja građana “Naša djeca – Our kids in BIH”, “Zajedno za naš grad”, Udruženje žena “Univerzum” te Ibrahim Merdan, učesnik NOB-a.

922

Ibrahim Merdan

928

Balerine Arabesque Mostar

924

Podsjećamo, sedamdesetu godišnjicu Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope građani Mostara obilježili su i ovaj put bez ikakve podrške nadležnih gradskih institucija.

9104

Sergio Šotrić

tačno.net
Autor 9.5.2015. u 21:38