Simbol građanskih protesta Muharem Hindić Mušića tvrdi: Policija me tukla

tačno.net
Autor 3.3.2014. u 18:11

Simbol građanskih protesta Muharem Hindić Mušića tvrdi: Policija me tukla

Foto: šg
Jutros smo kontaktirali  najpoznatije lice mostarskih protesta Muharema Hindića Mušicu koji nas  je obavijestio o policijskom napadu na njega tokom jučerašnjih protesta u gradu.

 

“Jučer prilikom pokušaja protestne šetnje kroz grad, napadnut sam od pripadnika specijalne policije, dobio sam više teških udaraca po nogama. Međutim, njihovi napadi me neće pokolebati, idemo dalje s protestima, mlade neće niko zaustaviti. Točak se okreće i njega niko neće zaustavit!”

Kontaktirali smo i MUP HNK međutim gosp. Srećko Bošnjak nije želio komentirati napad na Muharema Hindića Mušiću.

Nekoliko stotina građana Mostara sinoć je je blokiralo saobraćaj na Bulevaru i počelo sa održavanjem uličnog Plenuma.

Do blokade je došlo nakon što su građani krenuli u protestnu šetnju Lenjinovim šetalištem, gdje ih je dočekao kordon specijalne policije i zabranio prolazak.  Revoltirani građani su se vratili na Bulevar i sjeli na glavnu raskrsnicu.

“Zabranjujete nam kretanje po vlastitom gradu. Na silu nas dijelite na istočnu i zapadnu stranu, zašto čuvate kriminalce od nas, a ne nas od kriminalaca”, bili su povici upućeni policiji. “Ovo je naš grad, ovdje smo se rodili, ovdje ćemo i umrijeti”, govorili su, “ovo nije bošnjački ni hrvatski ni srpski Mostar, ovo je Mostar svih nas”. “Nećete nas dijeliti više”.  Skandirajući “ostavke, ostavke”, građani su otvorili zasjedanje Plenuma.

Na Plenumu se građanima obratio Sergio Šotrić iznoseći ideje koji su predložene i na tribini u subotu, formiranje pravnih  grupa koje bi besplatno branile eventualne progone građana koji protestiraju čime bi se građani osjećali sigurniji što bi doprinijelo masovnosti protesta, te pokretanje individualnih i kolektivnih tužbi protiv političara pred sudovima u BiH pa i međunarodnim,  zbog zloupotrebe vlasti i položaja. Građani su prihvatili oba prijedloga. Još jednom su ponovljeni zahtjevi za smjenom Vlade HNK, te za donošenjem socijalnih zakona u korist građana.

Sergio Šotrić,  u mladosti  član Mostarskih kiša, danas je menadžer MoStar Promotion, organizator mnogih kulturnih manifestacija u Njemačkoj. U svoj rodni grad je došao podržati sugrađane u protestima.

 

tačno.net
Autor 3.3.2014. u 18:11