Širenje EU: mirna preobrazba našeg susjedstva

Autor 17.10.2011. u 19:19

Širenje EU: mirna preobrazba našeg susjedstva

Štefan Füle, europski komisar za proširenje i europsku politiku susjedstva

2011. godina je Europskoj uniji donijela mnogo izazova. U našem južnom susjedstvu su izbili nemiri koje je izazvao “arapski ustanak”, a mi sami se borimo sa posljedicama krize euro-zone. Iznenada se stvari, koje su se same po sebi podrazumijevale, ne čine više tako sigurne.

Trenutne neizvjesnosti nas opominju na razloge proširenja EU. U suštini mi možemo tvrditi da je širenje EU dio europske DNK, jer se Unija širila još od početka europskog povezivanja. Na početku je Unija imala šest država, a redom širenja, jednog za drugim, to je postao uspješan, siguran i međusobno povezan kontitent.

U periodu punom izazova moč preobrazbe procesa širenja daje nadu državama članicama, a istovremeno i onima koje se pripremaju na pristupanje, jasan znak obaveze Europske unije. Pristupni proces je još uvijek naše najmočnije oruđe za postizanje promjena. Širenje mijenja države u moderna, dinamična društva, što ne koristi samo njihovim državljanima, nego i našim. Preobrazba je moguća, jer širenje udružuje kako obećanje članstva u EU kao proces, tako i obezbjeđuje dobru pripremu za članstvo. Za pristup su postavljeni strogi uvjeti. Dijalogom i potporom podstičemo političke i gospodarske reforme. Možemo biti uvjereni da će te države na kraju procesa biti temeljito pripremljene na članstvo u EU.

Hrvatsku možemo istaći kao primjer. Preobrazba kojoj svjedočimo, odkako je Zagreb 2003. uložio zahtjev za članstvo u EU, ostavlja jak utisak. Države članice su preobrazbu ovog ljeta nagradile zelenim svjetlom za pridruženje Hrvatske Europskoj uniji 2013. godine.

A Hrvatska nije usamljen slučaj. I druge države su postigle značajan napredak. Počelaisu istinski ozbiljni pregovori sa Islandom. Srbija je uhapsila dva zadnja optuženika Međunarodnog kaznenog suda za nekadašnju Jugoslaviju Ratka Mladića i Gorana Hadžića, što je značajan korak na putu do pomirenja na Zapadnom Balkanu. Crna Gora nastavlja duboke i dalekosežne reforme. Širenjem snopa izvještaja o napredovanju proširenja  EU, kojeg smo predložili prethodnog tjedan, ovim državama šaljemo jasne poruke da EU drži svoja obećanja, ako i države same budu ispunile svoje obaveze. Već navedene i druge zemlje potencijalne kandidatke imaju pred sobom još dug put. Mnoge od njih moraju dodatno ojačati svoju demokraciju, uspostaviti učinkovit pravosudni sustav i organe kaznenog progona i usvojiti daljnje mjere za ostvarenje gospodarskog rasta i porasta broja radnih mjesta. Zadatak Europske komisije je da skrbno prati njihov napredak i da ih podupire kod prevazilaženja tih prepreka.

Tako je zacrtan postupak širenja EU. Države koje bi rado pristupile Europskoj uniji, moraju usvojiti potrebne reforme. A Europska unija mora ispuniti svoj dio dogovor kad država ispuni postavljene uvjete za članstvo. Zato smo prethodni tjedan predlagali početak pristupnih pregovora sa Crnom Gorom.

Povijest EU, koja se još uvijek oblikuje, kaže nam da je čvrsta i vjerodostojna politika širenja jedan od temelja naše sigurnosti i uspješnosti.

Dnevnik:si

Odabrala i sa slovenačkog prevela Nada Zdravič

Autor 17.10.2011. u 19:19