Sirijski zrakoplovi bombardiraju sunitske vojne ciljeve u Iraku

tačno.net
Autor 25.6.2014. u 15:53

Izdvajamo

  • Vlada u Baghdadu inzistira da je još pod kontrolom, ali radnici u rafineriji su rekli da su plemena dogovorila prekid vatre i predaju od oko 450 iračkih vojnih službenika. Prema radničkim procjenama neki od njih su uzeli uniforme i plave kombinezone od rafinerije prije nego što su otišli te su zatim plemena organizirala autobuse da ih pokupe.

Povezani članci

Sirijski zrakoplovi bombardiraju sunitske vojne ciljeve u Iraku

Sirijska vlada je u utorak bombardirala sunitske vojne ciljeve u Iraku, dalje šireći bliskoistočnu krizu samo dan nakon što su izraelski borbeni zrakoplovi i rakete napali ciljeve u Siriji.

Irački državni mediji u početku su izvještavali da su napadi u blizini zapadne iračke granice sa Sirijom provedeni od strane američkih trutova, tvrdnja koja je brzo i snažno odbačena od strane Pentagona.

U međuvremenu, Pentagon je rekao da je 90 dodatnih američkih vojnika stiglo u Irak, dio od 300 vojnih savjetnika koje je predsjednik Obama rekao da će postaviti  tamo da procjene situaciju prije nego što preuzme bilo kakvu vojnu intervenciju. Navedeno je da sada leti 30-35 američkih zrakoplova  sa i bez posade u dnenvnim nadzornim letovima u Iraku.

Glavni američki napori u utorak su bili na diplomatskoj fronti, kada je državni tajnik John F.Kerry otputovao u Irbil, kurdski regionalni grad, kako bi pozvao čelnike da ostanu dio Iraka. Kada su se našli, borci iz lokalnih sunitskih plemena navodno rade sa borcima iz islamske republike Irak i Sirije (ISIS), preuzevši kontrolu nad dijelom najveće iračke rafinerije nafte od vladinih snaga.

„Suočavamo se s novom realnošću i s novim Irakom“ Massoud Barzani predsjednik polu autonomne kurdske vlade, rekao je Kerry na početku sastanka.

Iraq_ISIS_0616

Neovisna država je dugo očekivani cilj za mnoge kurdske manjine u Iraku, njih oko 6,5 milijuna. Neki kurdski čelnici vide priliku za brzi napredak pobunjenika i spori neorganizirani odgovor od dominantne arapske šiitske vlade i premijera Nouri al-Maliki.

Tijekom njegovog posjeta Iraku, uključujući i razgovore sa Malikijem i liderom sunitskih čelnika u ponedjeljak u Baghdadu, Kerry tvrdi da Irak riskira urušavanje osim ako se brzo ne uspostavi nova vladajuća koalicija koja bi predstavlja sve sekte i nacionalnosti.

Ovu tvrdnju je teže ostvariti u kurdskoj regiji, koja ima nekoliko ogrmonih naftnih polja i dugu povijest barem djelomične samouprave. Kurdi također imaju vlastite obrambene snage, pesh merga, odvojena od iračke vojske koja se uglavnom stopila sa licima napretka ISIS snaga.

Ovaj mjesec kada su snage ISIS-a pregazile sjeverozapadni grad Mosul i krenula prema jugu, pesh merga snage brzo su osigurale naftni grad Kirkuk, koji leži izvan oficijelne regionalne granice ali Kurdi već dugo zahtijevaju da se priključi njihovoj teritoriji.

Moguće odvajanje Kurda

Američki zvaničnici putujući sa Kerryem, koji su stigli kasno u utorak u Bruxelles na sastanak NATO-a, rekao je da je pokrenuo pitanje mogućeg odcjepljenja Kurda tijekom svoje duge sesije sa Barzanijem, ali većina njihovog razgovora se odnosila na strategiju formiranja nove vlade Iraka.

U intervjuu Kerry su pitali o Barzanijevoj primjedbi „nova stvarnost“ .

„Ujedinjeni Irak je jači Irak, naša politika je da poštujemo teritorijanli integritet Iraka u cjelosti“ rekao je Kerry za NBC. „Predsjednik Barzani to razumije i sudjelovat će u daljnjem formiranju vlade“, rekao je on. Irak ima do ponedjeljka da formira nove parlamentarne izbore u aprilu; onda će parlament izabrati novu vladu.

SAD se odavno pribojavao da će formiranje nezavisnog Kurdistana u današnjem Iraku ne samo oslabiti ga nego bi krenuo i pokušaj secesija i građanskih ratova u susjednim zemljama sa kurdskim manjinama.

U međuvremenu irački mediji su javili da je poginulo 20 ljudi a 93 ih je ranjeno u udaru sirijskih mlazova u iračkom graničnom gradu kontroliranom od strane ISIS-a. Zapadni zvaničnici koji su potvrdili napad rekli su da nemaju detalje o ranjenima u udaru koji je pogodio tržnicu u gradu Qaim, prema informacija nevladine nacionalne iračke novinske agencije.

U ponedjeljak izraelski vojni zrakoplovi i rakete pogodili su devet meta uključujući, kako kažu izraelske obrambene snage, sirijski vojni štab u znak odmazde zbog raketnog napada iz Sirije koji se desio u nedjelju u kojoj je poginuo jedan Izraelac a ranjen je još jedan u Golanskoj visoravni.

ISIS vojska se bori protiv vlade sa obje strane na iračko-sirijskoj granici, i očiglednom odlukom sirijskog predsjednika Bashar Al-Assada da intervenira i da pomogne Malikiju u dodatno zamršenim kompliciranim čvorovima sudionika u preklapanju kriza.

U Siriji SAD se protivi i Assadu i ISIS-u, osuđujući ih kao teroriste, organizacije inspririrane Al-Qaidom.

Iran podupire oboje i Assada i Malikija i šalje pomoć oboma, iako irački ambasador u Teheranu u utorak je porekao da je iranski vođa revolucionarnog korpusa bio u Bagdadu i pomagao vladu ondje, izvjestila je iranska novinska agencija Fars.

Sastanak u Parizu

Šiitski lideri Irana i Iraka kao i Assad optužili su sunitsku vladu u Perzijskom zaljevu da pomaže vojnike.  U četrvtak Kerry će se sastati u Parizu sa kolegama iz Saudijske Arabije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana da im kaže da jače interveniraju sa sunitskim plemenima u zapadnom Iraku i da prekinu sve veze sa ISIS-om i pridruže se snagama za očuvanje ujedinjenog Iraka.

Naoružane plemenske frakcije rade zajedno sa ISIS snagama da zaplijene rafineriju nafte u Baijiu, oko 140 milja sjeverozapadno o Baghdada nakon borbe sa vladinim trupama oko ključnih postrojenja.

Bili su sukobi u utorak navečer oko toga tko je bio zadužen u postrojenjima. Irački vojnici koji su došli u Irbil bježeći iz rafinerije u ponedjeljak navečer rekli su da su ISIS borci predvodili napad zajedno sa Al-Kaisi plemenima koji dominiraju u regiji. Službenici plemenskog vijeće u utorak su rekli  „mi sada kontroliramo 90% rafinerije“.

Vlada u Baghdadu inzistira da je još pod kontrolom, ali radnici u rafineriji su rekli da su plemena dogovorila prekid vatre i predaju od oko 450 iračkih vojnih službenika. Prema radničkim procjenama neki od njih su uzeli uniforme i plave kombinezone od rafinerije prije nego što su otišli te su zatim plemena organizirala autobuse da ih pokupe.

Prema službeniku ogranka Vojnog vijeća revolucionarnih plemena u Baiji, sunitska samoobrambena organizacija koja uključuje Al-Kaisi pleme i ostale klanove u području, oko 50 vladinih trupa ostalo je skriveno u jednom dijelu rafinerije.

Dužnosnik koji je sebi dao ime Khalid al-Iraqi,rekao je da su se plemenski vojnici priključili malom broju  ISIS-ovih pobunjenika u napadu. Rekao je da Vojno vijeće kontrolira rafineriju i opisao je ISIS kao nedovoljno moćnog u području da daje naređenja.

Ali, dva iračka vojnika koja su sudjelovala u obrani, intervjuirani su na periferiji Irbila nakon što su pobjegli iz Baijia, rekli su da su ISIS borci većinom napadali.

„Ovo je stvarna kriza“ rekao je zapadni diplomata u Iraku govoreći po uvjetima anonimnosti  po zemljinim pravilima postavljenima za informacije za novinare. „Postavlja se pitanje u pogledu iračkog daljnjeg postojanja kao države. Ono što mi imamo je da suniti kontroliraju sunitski teritorij, šiiti kontroliraju šiitski teritorij, Kurdi kontroliraju kurdski teritorij.“

washingtonpost.com

tačno.net
Autor 25.6.2014. u 15:53

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija