Situacija ispred Parlamentu BiH dramatična: Dodik šalje specijalce na prosvjednike?

Stefa
Autor/ica 6.6.2013. u 16:02

Poslanici iz SNSD-a i SDS-a u poslijepodnevnim satima povukli su se u prostorije kabineta zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PS BiH. Ocijenili su kako „nema uslova za nastavak sjednice”. Predsjedavajući Kluba SNSD-a Drago Kalabić čak je izjavio kako je toliko nesiguran da „ne može dati izjavu za medije”.

Poslanici iz RS-a navodno su dobili plan evakuacije iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, te su u više navrata pozivali MUP Kantona Sarajevo, ali i Agenciju za istrage i zaštitu (SIPA) kako bi napustili objekat.

Poslanik SNSD-a Slavko Jovičić Slavuj istakao je kako „protesti nemaju veze sa jedinstvenim matičnim brojevima već da imaju dalekosežnije motive”.

– Ovo je pokušaj da se na radikalan način izmjeni Ustav BiH što nikada neće poči za rukom. Mogu me i objesiti i ubiti, ali protestima i nasilnim putem se to neće desiti, rekao je Jovičić.

On je ponudio da se cijela jedna opština u RS-u ponudi svima onima koji ne mogu dobiti jedinstveni matični broj u FBiH kako bi ostvarili to pravo u tom entitetu.

Dodik je nakon sastanka sa predsjednicom Vlade Srpske Željkom Cvijanović rekao novinarima da je u stalnoj komunikaciji sa predstavnicima Republike Srpske u zajedničkim institucijama i radnicima koji ne mogu da izađu iz zgrade Parlamenta.

Prema njegovim riječima, riječ je o politički motivisanim skupovima sa ciljem da bude nametnuta određena politika, a pokušaji blokade izlaska govore da se ide na radikalnije mjere.

Predsjednik Republike Srpske rekao je da je u Istočnom Sarajevu, u dogovoru sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislavom Jovičićem, podignuta pripravnost specijalne jedinice policije i da je spremna da sa Policijom Federacije BiH i bezbjednosnim agencijama BiH riješi problem blokade zgrade Parlamenta BiH, ukoliko bude bilo potrebe.

Jovičić je uputio danas pripadnike Specijalne jedinice policije u Istočno Sarajevo zbog dešavanja oko zgrade zajedničkih institucija u Sarajevu i eventualne potrebe evakuacije predstavnika iz Republike Srpske u Parlamentu BiH i Vijeću ministara BiH.

Stefa
Autor/ica 6.6.2013. u 16:02