Sjećanje: Jovu Kapičića sada već grle njegovi mladi i hrabri Dalmatinci iz Druge dalmatinske brigade

tačno.net
Autor 11.12.2013. u 13:02

Sjećanje: Jovu Kapičića sada već grle njegovi mladi i hrabri Dalmatinci iz Druge dalmatinske brigade

Komandanta Jovu Kapičića sada već grle njegovi mladi i hrabri Dalmatinci iz Druge dalmatinske brigade, izginuli na Donjim Barama na Sutjesci, u sukobu sa najelitnijim jedinicama koje je Rajh imao. Mnogi nisu imali ni osamnaest godina,
Tek je mesec dana prošlo kako je narodni heroj Kapičić bio kod mene na večeri, i to sa kim! Dovezao ga je lično profesor Predrag Delibašić, golootočki zatvorenik. Tek je nedavno saznao da je tamo boravio po ljubomornoj prijavi Vjekoslava Afrića, Hrvatskog Fausta, dakle na pravdi Boga. I tako, na večeru su zajedno došli jedan lažni upravnik Golog otoka i jedan pravi zatvorenik. Dakle, banda ga je dovezla.

Od početka cvetanja srpskog nacionalizma početkom devedesetih, mnogo toga se u Srbiji upelo da celu golootočku krivicu svali na Kapičićeva ledja. Nije vredelo što je on na Golom otoku proveo manje vremena od Dobrice Ćosića, većina novina u Srbiji i jutros javlja da je umro upravnik Golog otoka, Jovo Kapičić. Tako su sredili i Brankovića, verovatno.
Nedavno sam u jednoj beogradskoj knjižari – antikvarnici razgovarao sa nekadašnjim Kapičićevim susedom, i to iz vremena dok je Kapičič bio bog. U okolini je živela i jedna romska porodica. Jovo bi s njihovom decom igrao fudbal, onako u odelu, a često bi potrpao tu decu u Dodge koji je vozio i odvezao ih u grad da im kupi obuću i odeću.

Bio je poslednji simbol srećnog detinjstva i mladosti moje generacije

Milovan Đilas je negde napisao da Kapičićevu hrabrost nema s kim i s čim da uporedi. Bio je veliki i dobar čovek, nikada nije bio star. Bio je poslednji simbol srećnog detinjstva i mladosti moje generacije. Nije bilo rata, a ovo nesrećno društvo je napredovalo i bilo je deo sveta kao nikada pre, a sada je već jasno: i nikada posle.

Za njegov rodjendan 2. septembra ove godine poklonio sam mu košulju. U njoj će biti sahranjen.

Njegov drug,
Nenad Prokić

Radio Slobodna Evropa

tačno.net
Autor 11.12.2013. u 13:02