Sjedi, Milorade, jedan!

Autor/ica 5.7.2011. u 05:50

Sjedi, Milorade, jedan!

Ironija. Ništa drugo. Ironično je kada Milorad Dodik na Kozari govori kako će SNSD sam istupiti iz Socijalističke internacionale.  Neće, po Dodikovim riječima, ova patrija čekati da Etički komitet SI suspenduje SNSD. SNSD će sam napustiti ovu ,,trulu“ instituciju.

Socijalistička internacionala je donijela mnogo više zla nego dobra, kako veli Dodik, pa je logično da SNSD napusti ovu organizaciju. 

I to sve priča Predsjednik Republike Srpske na Kozari, povodom obilježavanja 69 godina od Bitke na Kozari, jednog od najdramatičnijih i najtragičnijih događaja na ovim područjima u Drugom svjetskom ratu. Tada je, ne treba zaboraviti, narod Potkozarja stao uz Partizane i Komunističku partiju Jugoslavije. Nepismen, izmučen i dotučen, narod je rekao NE nacizmu, fašizmu i nacionalizmu. To NE plaćeno je desetinama hiljada života. Dodik se, poslije skoro sedam decenija, i zvanično-nominalno oprostio od slobodarske tradicije ovih krajeva.

U sjenci legendarnog Džamonjinog spomenika, simbola antifašizma, Dodik je rekao DA nacionalizmu, separatizmu i totalitarizmu. Mislim, radio je on to i prije, ali ovo se zove ironija.

Vagao je Dodik ko je veći patriota, rodoljub, ko je veći fašista, gdje je bio Bakir, a gdje mu je bio tata. Spominjao je gdje se treba, a gdje ne treba proslavljati Dan ustanka… Dodik je pričao, a ,,majka Kozara“ je ćutala. Dođe tako vrijeme da i planina ućuti. Mislim, kad mogu pametni, budale, čitači i citirači Andrića i inih da telale, šta fali da Kozara ćuti?

A zbog čega je SNSD suspendovan?

Pa, prema zvaničnom saopštenju koje prenose mediji ,,Maurice Braud, predsjednik Etičkog komiteta SI, u svom obraćanju Vijeću SI je istakao da je proces monitoringa SNSD-a, i pored brojnih upozorenja svjetskih socijaldemokrata, pokazao izostanak bilo kakvog napretka u djelovanju i retorici, te da su nacionalizam i ekstremizam i dalje prisutni u radu ove stranke. Ukoliko se nešto značajnije ne promijeni u ponašanju i djelovanju SNSD-a, u vrlo kratkom vremenskom roku slijedi njihovo definitivno isključenje iz ove prestižne svjetske organizacije.“

Dakle, svjetske socijaldemokratske partije su uvidjele da SNSD ima nacionalističku i ekstremističku retoriku. Inače, kad se socijaldemokratija približi nacionalizmu, nastaje, pretpostavljate, nacional-socijalizam.

Ali, zaboli briga Milorada i pripadajuću mu partiju za ovim zaista zabrinjavajućim konstatacijama. Inače, što se tiče SNSD-a i njihovog glasačkog tijela, ova partija se može zvati i Savez nezavisnih berača jabuka, Partija Skadra na Bojani… Odavno su ti ljudi izgubili kompas za lijeva, socijaldemokratska uvjerenja. Ako su ih uopšte i imali. Da se ne lažemo, to je bio spoj bivših Komunističkih konvertita, SDS-ovih prebijega i mladih, ambicije gladnih, lokalnih polutehnokrata. Tako da je ideološki kompas radio kao u Bermudskom trouglu. I vremenom je počeo da vuče nadesno.

Upravo stoga će ovo isključenje SNSD-a iz SI biti jednako ujedu maloljetnog komarca za slonovu guzicu.
Nema pojma to članstvo niti šta je Socijalistička internacionala, niti koliki je njen uticaj u vladama evropskih država. Opet, oni koji čitaju još nešto osim službenih državnih biltena samo se po nacionalističkom difoltu mogu zgroziti i zapitati, otkud Mile uopšte među komunjarama i pederima?

I, zaista, Dodik je prirodni izdanak braka između međunarodne zajednice i Biljane Plavšić. Njegov politički život u omladinskom podmlatku Komunističke partije, a kasnije Reformista, može se objasniti samo jednom činjenicom – čovjek je imao bolesnu političku ambiciju, ali nije mogao osnovati svoju partiju. E, kad se sve posložilo, onda smo dobili ovo, ovo zvano SNSD.

I svi sve ovo znaju i svima je sve jasno, jedino je žalosno vidjeti onih nekoliko preživjelih starina, koji su svjedočili svim zlima prošlog vijeka, kako su pod kraj života svjedočili i Dodikovom (sub) istorijskom NE socijaldemokratiji.

Ali, nije Predsjednik Srpske stao na ovome. Ingeniozan, kakav jeste, a nošen novim rusko-oligarhističkim, vjetrovima saopštio je svijetu, starinama-herojima i Kozari, kako će SNSD da se udruži sa ,,Ujedinjenom Rusijom“. Inače, ako ima onih koji ne znaju, to je Putinova mafijaško-interesna megaorganizacija, koja u vidu partije sprovodi zakon po Rusiji. Najčešće batinom i zatvorom.

Kako će se to SNSD udružiti sa Novom Rusijom, šta će raditi, prepuštam mašti i kombinatorici svakog ponaosob?

Za početak, jedna od ćerki kompanije Zarubežnjeft je dobila koncesije na 30 godina da burgija po Srpskoj i traži naftu i zemni gas. Po sumanutom ugovoru, sve što nađu pripada njima. Srpska će, valjda, biti počastvovana samim tim što braća Rusi burgijaju po Posavini.

Kad smo kod ,,udruživanja“, čovjek se ne može oteti utisku kako ovo podsjeća na ono Miloševićevo instant parlamentarno udruživanje Srbije, Bjelorusije i Rusije, za vrijeme NATO-bombardovanja Srbije.  Problem je bio jedino u tome što udruženje nije služilo ničemu, a ni Rusija nije čula za njega.

U budućnosti, ostaje nam da vidimo kako Rusi buše Srpsku (u svakom bratskom smislu), te kako će SNSD promijeniti ime u Savez nezavisnih ko zna čega.

Biće interesantno pratiti i promjene grba, tipa ..džaba ste krečili“.

I tako, dođe i prođe Dan borca, Dan ustanka… Milorad se odrekao tih ustanika, kojih je ostalo 5-6, tuga jedna.
Mada, ima jedna pozitivna stvar u Predsjednikovom performansu podno legendarnog spomenika. Naime, put do nacionalnog parka ,,Kozara“ je odronom bio zatrpan, a ovaj naš navodni ponos odsječen od svijeta par mjeseci. Tako je Mile probušio prvi obruč i ispeo se na Kozaru.

I svima je sve jasno, samo Kozara ćuti. A Dodik priča i priča…

Onako profesorski, u vremenu prijemnih ispita, glede Dodikovog istorijskog časa…
,,Sjedi, Milorade, pao si!“

buka.ba

Autor/ica 5.7.2011. u 05:50