Školstvo u Srbiji podučava djecu kako da budu nova generacija frustriranih nacionalista

Autor 20.11.2011. u 12:32

Školstvo u Srbiji podučava djecu kako da budu nova generacija frustriranih nacionalista

BEOGRAD – „Naše društvo se do srži prozlilo od svih silnih frustracija koje vješto podgrijavaju naša bijedna država kao i naša jadna, izgubljena crkva okorjela u „vrijednostima“ koje su samo njima i njihovim sljedbenicima jasne“, izjavio je u intervjuu za „Blic“ pisac Vladimir Arsenijević.

On dalje kaže da „školstvo u Srbiji podučava djecu kako da budu nova generacija frustriranih nacionalista s ruba Europe, naši „intelektualci“ su i dalje oni zli ali žilavi starci iz SANU i Udruženja književnika, a društvo koje ima takvu državu i takvu crkvu i takvo školstvo, te takve „intelektualce“ i ne može očekivati mnogo toga dobrog u budućnosti. Čini se, zaista, da ništa u ovom društvu nije usmjereno na to da se jednog dana, kao njegovi građani, osjetimo bolje“.

Na pitanje zašto su političke elite u Srbiji potrošile previše vremena i ideja na rješavanje kosovskog pitanja i dovele Srbiju pred novu istorijsku raskrsnicu, Arsenijević odgovara:

– Pa zato što igraju neku svoju političku ziher-partiju i ni najmanje ih ne interesira koliko će to zapravo koštati građane, samo ukoliko oni uspiju u svojoj namjeri da izvedu svoju fintu onako kako su zamislili. I Europa i Kosovo, to je sama suština te njihove „lukave“ finte. Politički sinkretizam uvijek skupo košta, a u našem slučaju on je naslijeđen kao vreli krumpir koji je Milošević, odlazeći u Haag, veselo izručio nespremnim novim vlastima Srbije.

Činjenicu da su se neke stvari promijenile od Miloševićevog vremena, Arsenijević ovako komentira:

– Sve što se događalo od 2000. do danas ukazuje na sušti jad političkih rješenja i odluka naše nove političke klase nekadašnjih opozicijskih političara od kojih smo tokom čitavih devedesetih toliko mnogo očekivali. A sve što smo od njih dobili jest jedna bijedna decenija krajnjeg iznevjeravanja i kidanja svih naših nada i očekivanja. Šokiran sam da naši političari i dalje bez ikakvog vidnog srama izlaze pred građane, kao da to naše potpuno društveno srozavanje nije njihova direktna odgovornost.


Tagovi:
Autor 20.11.2011. u 12:32

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija