Skoro polovina Crnogoraca vjeruje da diplomu visokog obrazovanja može da kupi

Autor 12.12.2011. u 14:54

Skoro polovina Crnogoraca vjeruje da diplomu visokog obrazovanja može da kupi

Skoro polovina Crnogoraca smatra da se može kupiti diploma nekog fakulteta u našoj državi. To je pokazalo istraživanje o korupciji koje su sproveli Centar za monitoring i Građansko obrazovanje.

S druge strane, istraživanje pokazuje da građani uglavnom  vjeruju crnogorskom predsjedniku, premijeru a raste im povjerenje i u SPC. Interesantan je, međutim, pad povjerenja u naše sudstvo.

Najveći problem u Crnoj Gori je nezaposlenost – pokazalo je istraživanje.

Slijedi ekonomska kriza, korupcija, pa siromaštvo i nizak standard.

CGO i CEMI su posebno ispitivali koliko je prisutna korupcija u obrazovanju. Da takozvanih mutnih radnji ima prilikom dodjele diploma smatra gotovo polovina Crnogoraca kaže direktorica CGO Daliborka Uljarević:

«Gotovo polovina populacije danas u Crnoj Gori vjeruje da se može kupiti diploma određene škole ili fakulteta.  46% jih što je više nego zabrinjavajuće, više od trećine tvrde da tako nešto nije moguće a jedna petina nije sigurna kakva je situacija u vezi sa tim pitanjem.»

Odgovornost za takvu situaciju građani vide u  Resornom ministarstvu koje bi trebalo da bude lider u borbi protiv korupcije u obrazovnim ustanovama:

„Da je najodgovornije Ministarstvo prosvjete i sporta 24% pa vlast i država u cjelini 11%, nastavni kadar 9%, sveopšta kriza morala i drugih vrijednosti 6%.”

Anketirani građani smatraju da je korupcija najprisutnija prilikom raspodjele mjesta u studentskim domovima. Kažu da je studiranje u Crnoj Gori skupo, da bolonjska deklaracija ima prije negativne negoli pozitivne efekte,  te da je malo novca izdvojeno za budžet Univerziteta. Zato i ne čudi što građani  uglavnom studentske proteste smatraju opravdanim.  Zlatko Vujović iz CEMI-ja:

„55% ispitanika smatra da su prostesti u potpunosti opravdani, a 35 % da su uglavnom opravdani to sve daje 90% onih koji proteste vide opravdanim.”

Poraslo je, međutim, Povjerenje u institucije i to duplo . Daliborka Uljarević:

„Cijeni se kao relativno visoko. U predsjednika države ima povjerenje 58% ispitanika, u premijera 55% i SPC takođe bilježi rast.”

U okviru predstojećeg  pridruživanja EU Uljarevićevu  zabrinjava izrazito nizak stepen povjerenja građana  u sudstvo:

”39% građana ne smatra sudstvo institucijom od povjerenja. Policiji vjeruje skoro 40 % a oko 30 % iskazuje nepovjerenje u tu instituciju.”

Istraživanjem je obuhvaćeno preko 800 punoljetnih građana a projekat je platila Njemačka Vlada.

Tagovi:
Autor 12.12.2011. u 14:54

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija