Slobodan Dukić: Životinjska farma Srbija

Slobodan Dukić
Autor/ica 19.12.2014. u 01:17

Slobodan Dukić: Životinjska farma Srbija

Ilustracija shc.hu

Jutros me probudio Aleksandar Vučić, petao sa najvećom krestom u životinjskoj farmi Srbija. Raskukurikao se – Štediteee, štediteee! Odem sanjiv pred ogledalo. Da li je to moguće? Narasle mi magareće uši. Dok sam ja sanjao prosperitetni  život, posao i platu i sve to što je, jelte korpus osnovnih ljudskih prava, lisice koje je on odaslao da čuvaju opštinske kokošinjce odneše jaja. Desetak opština, kako je obznanio Državni revizor utrošilo je lane nezakonito blizu dve milijarde dinara, a 130 institucija je Zakonom o platama obrisalo guzicu.

Šampionske magareće uši narasle su poreskim obveznicima u vojvođanskoj opštini Vrbas. Tamo je lokalni establišment, sa činovničkom pratnjom spiskao, nezakonito, skoro pola milijarde dinara. Molim računajte jedan euro vredeo je po zvaničnom srednjem kursu NBS 123,64 dinara 18. decembra o.g.  Jadnim činovnicima, koji se ubiše od posla i zevanja nezakonito je isplaćeno 22 miliona dinara.  Ajd sad važi floskula kako je Vojvodina pokrajina bogatih građana koji mogu da hrane pola Evrope, pa njihove opštinske paše mogu da se kupaju u mleku. Ali otkud sindrom pijanih milijardera u Aleksincu, siromašnoj opštini na jugu Srbije. Kad je revizor zavirio u budžet imao je šta da vidi. Tamo je mimo zakona potrošeno 275 miliona dinara. Zatim slede opštine Veliko Gradište gde su opštinske vrdalame zaobišle zakon za 191 milion, pa Cecina i Dačićeva Žitorađa sa 156, Rača sa 138, Bor sa 132 miliona dinara… E pa sad, kako je govorio pokojni Tito, ne moramo se držati zakona ko pijan plota.Tito je, inače, mrzak svim tim guzonjama ali bliska im je ova deviza. I tako dok građani kusaju klin čorbu i dirinče kod novokomponovanih kapitalista, dojučerašnjih golja, lokalna “samoupravna” baraberija baca  pare ko konfete.  Prebacuje ih na privatne račune, diže sebi plate uvećavajući famozne funkcionerske koeficijente, zaobilazi obavezu tendera, putuje tamo i ovamo bez polaganja računa… Svaki peti dinar u lokalnim samoupravama zemlje Srbije potrošen je nezakonito.

Siroma sam al’ sam besan, pevaju čelnici moje sirotinjske opštine Kovin. Dok građani kao  patuljci, koji pojma nemaju, fenjerom traže izlaz iz tunela, opštinskim hodnicima kao manekenskom pistom defiluju nova, uglavnom, ženska lica. Čija je ova? pitam jednog ćatu. On se obazire unaokolo, da ga neko ne čuje, jer okolo šeta novouposleni Šicer, a i kamere beleže svaki susret sa sumnjivcima kakvi su novinari. Kako čija, odgovara ćata pitanjem, pa dodaje otegnuto lalinski i ironično: Tatinaaa i maminaaa! Ljubi ih deda. Lepa neka deca. Samo se sudaraju guzicama hodnikom, dok štiklice ostavljaju ožiljke na debelim tepisima opštinskog zdanja. Nema tu šta da se krije. Jeste da su skoro pogašena sva svetla u ovoj ubogoj banatskoj varoši, ali i ovde je revizore dočekala drpačina. Puklo nezakonito iz opštinske kase oko 11 miliona. Šta je to u odnosu na Vrbas, gde je maca pojela blizu pola milijarde.  Bili revizori  i u Kuli. I tamo mimo propisa otišlo devet miliona dinara. Ljudi lepo popili kafu sa lopovima i rekli im no, no! Da više nismo čuli da zamačete ruke u pekmez. Nećemo, mama da nam umre, odgovoriše trošadžije. Čekaj, a krivične i prekršajne prijave, a vraćanje naše love? Pa, kad Pera Pešak zajebe zebru on pukne petaka.

I dok srpski predsednik vlade Vučić kukuriče o štednji na svim nivoima, opštinske jajare pustoše javne kase, a penzionerima podupiračima državnog budžeta klecaju kolena. Dušan Petričić je to lepo prikazao karikaturom. Premijer  obučen kao Robin Hud kaže ja uzimam od siromašnih da bi pomogao bogate, dok oko njega leže polumrtvi umirovljenici.

Čovek je čoveku – Vučić.

Slobodan Dukić
Autor/ica 19.12.2014. u 01:17