Slobodan Vasković: Milorad Dodik – Walk Like An Egyptian

Autor 13.2.2011. u 09:34

Slobodan Vasković: Milorad Dodik – Walk Like An Egyptian

Banjaluka, –.-3.201-. godine

Hiljade demonstranata već četvrti dan zaredom traže odlazak predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika sa vlasti. Okupljeni na banjalučkom Trgu Krajine tvrde da se neće povući sve dok Dodik ne napusti zemlju i vlast ne preuzme vlada nacionalnog jedinstva. „Odlazi, odlazi“!, frenetično uzvikuju demonstranti, cijepajući slike predsjednika. Neki od njih nose slike Milana Vukelića, Bobana Blagojevića i Branislava Garića, ispod kojih je napisano-„žrtve režima“. Policija do sada nije intervenisala, ali snažni kordoni, kojima su demonstranti, de fakto, opkoljeni, ne dozvoljavaju im marš prema Administrativnom centru RS u kojem se, kako se tvrdi, nalazi predsjednik RS sa članovima vlade i najbližim saradnicima.

„Okidač“ koji je hiljade banjalučana izveo na ulice, bio je nipodaštavajući stav predsjednika RS prema zahtjevima grupe studenata, koji su, izmeđi ostalog, tražili bolje uslove školovanja i uklanjanje korumpiranih profesora i pri tom stupili u štrajk glađu u kampusu Univerziteta. Treći dan njihovog štrajka, oglasio se Dodik koji je rekao: “Neće jedna grupa kretena predvođena propalim studentima odlučivati šta će se dešavati u ovoj zemlji. Vidjećemo ko je važniji, mi, koji smo gradili ovu zemlju,pa i taj kampus što su ga uzurpirali, ili kreteni“! Nakon ove izjave, studenti su se preselili na Trg Krajine, tvrdeći da ne žele „uzurpirati Dodikovu privatnu imovinu“, nakon čega im se pridružilo hiljade Banjalučana, revotiranih kako predsjednikovim istupom, tako i činjenicama da već treći mjesec zaredom Fond PIO isplaćuje znatno umanjene penzije, te da je većina boračkih kategorija, zbog primjene novog zakona, ostala bez finansijskih nadoknada i prinadležnosti.

Mnogi sa zebnjom iščekuju noć, jer se, prema potvrđenim informacijama, pristalice Dodikovog režima okupljaju u ulicama koje vode ka Trgu Krajine i najavljuju „čišćenje Trga od domaćih izdajnika i stranih plaćenika“. Špekuliše se da će se Milorad Dodik putem Javnog servisa večeras obratiti naciji. Ni u drugim gradovima, širom RS, situacija nije ništa manje uzavrela: u centru Bijeljine okupilo se oko dvije hiljade nezadovoljnih, koji su podržali skup u Banjaluci, dok je u Trebinju njih više od hiljadu izviždalo Vladiku Grigorija koji je došao da ih pozove da se vrate kućama. Vladika je, prema nepotvrđenim informacijama, nakon toga napustio Trebinje i otišao u Mostar. Slična situacija je i u Bileći, gdje su nezadovoljni građani na dva časa prekinuli saobraćaj. Isto se desilo i u Zvorniku i Istočnom Sarajevu. Iz svih ovih gradova najavljeno je da će sutra krenuti autobusima za Banjaluku, kako bi se pridružili ovdašnjim demonstrantima.

Banjaluka, –.-3.201-. godine – HITNO

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je demonstrante da se raziđu kućama i izjavio da se neće povući sa te funkcije, jer je na ju došao „voljom 50 posto građana RS“. Dodik je još rekao da je odlučio da smijeni predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića i on lično, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, preuzme upravljanje izvršnom vlašću do izbora novog kabineta. Obećao je reforme koje će dovesti do značajnijeg punjenja Fonda PIO, brz početak izgradnje aeredoroma u Bijeljini, Trebinju i Sokocu, „na kojim poslovima će se uposliti hiljade radnika“, ukazao je i na potrebu obnavljanja željezničkog saobraćaja u RS, koji je u totalnom prekidu već mjesecima zbog štrajka željezničara, te uspostavljanje avionskih linija sa Njujorkom, Londonom Bečom… Na kraju svog obraćanja, Dodik je najavio skori završetak autoputa porema Gradišci i početak izvođenja radova na prvoj dionici puta prema Doboju u režiji domaćeg konzorcijuma G7, koji predvodi firma „Integral inžejering“ Slobodana Stankovića. Dodik je borcima i invalidima obećao kredite za zapošljavanje, koje će dobiti čim se završi projekat “prodaje Elektroprivrede RS“. Okupljeni na Trgu Krajine sa burnim su negodovanjem pratili Dodikovo obraćanje. „Izdaja, izdaja; Lažove, lažove; Odlazi, odlazi!!!“, uzvikivali su demonstranti. Banjaluku

Banjaluka, –.-4.201-. godine – HITNO

Tokom noći došlo je do direktnog sukoba antivladinih demonstranata i pristalica Dodikovog režima. Na desetine je povrijeđenih, među kojima i nekolicina teže. Svi oni zbrinuti su u ovdašnjim bolničkim centrima. Na svu sreću, poginulih nema, a policija je tek u kasnim jutarnjim časovima uspjela da razdvoji zaraćene strane. Antivladini demonstranti optužuju pripadnike MUP RS da su ih napali zajedno sa prorežimskim grupama, što iz ove institucije odbacuju. Iako su cijelu noć trajali sukobi, formiran je i Štab za ukidanje režima, koji čine predstavnici studenata, boraca, RVI, penzionera, kao i nekih opozicionih partija. Štab je izdao saopštenje u kojem je zatražio od Dodika da u naredna 24 časa podnese ostavku i napusti RS. „Sutra ujutro tačno u 9 časova počeće marš na Administrativni centar, ukoliko Dodik do tada ne odstupi sa vlasti“, navodi se u saopštenju Štaba. Ističe se da mjesta preovorima sa predsjednikom RS nema. „Tražimo od predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića da najkasnije sutra do 9 časova preuzme, u skladu sa Ustavom RS, ovlaštenja Predsjednika Republike i pristupi formiranju vlade Nacionalnog jedinstva, koja će voditi zemlju do vanrednih parlamentarnih izbora“, ističe se u pismu Štaba. Oglasio se i Radojičić, koji je pozvao na pregovore sa predsjednikom RS, ali je Štab to odbio.

Banjaluka, –.-4.201-. godine

U Banjaluci su jutros zatvorene sve prodavnice, banke, a radi tek poneka pekara. Na periferiji grada opljačkane su brojne prodavnice, a zapaljeno je i nekoliko automobila. Slična situacija je i u drugim gradovima u RS. Zaposleni u zdravstvu, školstvu, te brojnim drugim ustanovama najavili su da će se sutra pridružiti demonstrantima sa Trga Krajine u maršu na Administrativni centar. Situacija postaje sve uzavrelija, a oko zgrade vlade postavljena su još dva kordona policije, te je sada čuva trostruki policijski obruč. U ovom trenutku na Trgu Krajine okupljeno je više od dvadeset hiljada demonstranata. Saobraćaj u centru grada je u potpunom prekidu, a prema nezvaničnim infoormacijama svi putni pravci za Banjaluku su blokirani, sem onog koji vodi prema Laktašima.

Banjaluka, –.-4.201-. godine – HITNO

Danas oko 15 časova , na policijskoj barikadi u mjestu Smrtići kod Prnjavora, zaustavljeno je dvadesetak autobusa, sa antivladinim demonstrantima, koji su iz pravca Bijeljine i Brčkog krenuli ka Banjaluci. Trenutno se vode pregovori između policije i vođa demonstranata, koji se žele pridružiti okupljenima na Trgu Krajine. Na policijskoj barikadi kod Kneževa zaustavljeno je petnaestak autobusa sa antivladinim demonstrantima koji su pristigli iz opština Istočnog Sarajeva. Vode se pregovori. Slična situacija je i kod Kotor Varoši, gdje su zaustavljeni autobusi iz Teslića. Barikada je postavljena i u mjestu Krupa na Vrbasu, gdje se u večernjim časovima očekuje pristizanje autobusa sa demonstrantima iz Hercegovine. Policija je, prema nezvaničnim informacijama, dobila naredbu da ni po koju cijenu ne dozvoli ulazak demonstrantima u Banjaluku. Jedino je i dalje otvorena cesta prema Laktašima.

Banjaluka, –.-4.201-. godine – HITNO

Policajci koji se nalaze na barikadama i koji su sprečavali ulazak antivladinih demonstranata u Banjaluku, pridružili su se protestarima, nezvanično se saznaje u Štabu za ukidanje režima. Isti izvori tvrde da će autobusi sa demonstrantima, predvođeni policijskim vozilima, doći tokom večeri do predgrađa Banjaluke, gdje će prenoćiti, a ujutro će iz svih pravaca krenuti ka Administrativnom centru.

Banjaluka, –.-4.201-. godine – HITNO

Igor Radojičić, predsjednik Narodne skupštine RS, večeras je zatražio od Milorada Dodika, predsjednika RS, da odstupi sa vlasti, nezvanično se saznaje u krugovima bliskim vlasti. Dodik ga je gađao pepeljarom. Nezvanično se saznaje i da je znatan broj ministara napustio Administrativni centar, ali i da su napustili zemlju. Zvanični Beograd se nije do sada oglašavao, zaokupljen svojim problemima, jer i tamo traju demontracije već mjesecima. IZ OHR-a su saopštili da prate situaciju.

Banjaluka, –.-4.201-. godine – HITNO

Autobusi sa demonstrantima iz svih krajeva RS stigli su u predgrađe Banjaluke. Ovaj grad je gotovo u potpunosti opkoljen. I dalje je jedino otvoren put prema Laktašima.

Banjaluka, –.-5.201-. godine – HITNO, 8 časova i 30 minuta

Noć u Banjaluci protekla je mirno. Nije bilo sukoba, tek tu i tamo čuli su se povici. Jutros od sedam časova na Trg Krajine iz svih pravaca pristižu građani, koji se pridružuju demonstranima. Ulice oko Trga su prepune, procjenjuje se da je tu već 50 hiljada ljudi. Čuju se povici: „Odlazi, odlazi“. Pronijela se vijest da je predsjednik Dodik tokom noći napustio Administrativni centar, što je propraćeno burnim odobravanjem. Najavljeno je obraćanje članova Štaba.

Banjaluka, –.-5.201-. godine – HITNO, 8 časova i 35 minuta

Član Štaba NN obratio se demonstrantima i najavio obraćanje predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića pitem Javnog servisa. Radojičićevo pominjanje propraćeno je zvižducima. Banjalučki pekari i vlasnici trgovinskih radnji dijele sendviče i osvježavajuća pića demonstrantima.

Banjaluka, –.-5.201-. godine – HITNO, 8 časova i 45 minuta

Milorad Dodik podnio je ostavku na mjesto predsjednika Republike i otputovao iz zemlje, saopštio je Igor Radojičić, predsjednik parlamenta u direktnom obraćanju putem Javnog servisa. „Do novih izbora ja ću obavljati dužnosti predsjednika“, istakao je. Još je rekao da je za 10 časova zakazan sastanak sa članovima Štaba na kojem će sve biti dogovoreno oko formiranja vlade Nacionalnog jedinstva. Iznad desnog oka Radojičić je imao veliki flaster.

Masa na Trgu Krajine sa oduševljenjem je propratila njegov govor. Demonstranti slave. Autobusi iz predgrađa krenuli su prema Trgu. Oko administrativnog centra je samo jedan policijski kordon. Slavi se širom RS.

Banjaluka, –.-5.201-. godine – HITNO, 10 časova

U zgradi Administrativnog centra počeo je sastanak v.d. Predsjednika RS Igora Radojičića i članova Štaba… Demonstranti se ne razilaze, čekajući rezultate sastanka.

Bern,–.-5.201-. godine- HITNO, 11 časova

Švajcarska Vlada saopštila je da je zamrznula sve račune Milorada Dodika i članova njegove porodice, te pripadnika vlasti iz RS „kako bi se spriječila moguća zloupotreba narodnih sredstava“.

Korupcija, kriminal i bahat odnos vlasti prema stanovništvu glavni su uzrok pada režima Milorada Dodika, slažu se analitičari. Uz to oni ističu tešku ekonomsku i socijalnu situaciju u RS, gdje je nezaposlenih 200 hiljada, a proječna penzija, koja se posljednjih mjeseci isplaćivala, iznosi svega 207 KM…

P.S. Prije nego li cijelu priču proglasite fikcijom nezadovoljnog i zlonamjernog građanina Slobodana, preporučio bih vam da pričekate par mjeseci.

žurnal.info

 

Tagovi:
Autor 13.2.2011. u 09:34