SMRT SUSJEDOVE KRAVE

Petar Fehir
Autor/ica 19.4.2016. u 17:16

SMRT SUSJEDOVE KRAVE

wsj.com

Koliko čovjek mora biti zao da u ovakvim situacijama ne osjeti potrebu bar šutjeti, ako mu već to zlo u njemu ne da izraziti žal?!

Potpitanje svih pitanja, kad je u pitanju politička kultura u Hrvatskoj, tolerancija i pravo na različitost iz područja je životinjskog carstva.

Koliko kolektivna svijest i nacionalni karakter utječu na političke prilike sažima se u općeprihvaćenoj tezi o susjedovoj kravi.

Tako biva da se za vladanja ljevljih od centra priželjkuje da krava crkne susjedu, a sada, kada, kao, vlast obnaša desnica, da krava krepa komšiji.

Smrt susjedove (komšijine) krave je neupitan san naših malih, sitnih duša i mržnje prema sličnima nama samima.

I ako se koji put ne rabi baš ova izreka, podsvijest nam pomogne da izrazimo upravo ono što u sebi duboku promišljamo i katkad skrivamo. Očito je to ovih dana, kad se, pod cijenu blamaže, paluca jezikom u pokušajima blokade srpskih europskih pregovora. Da bi se “tamo” (što s onakvom vlašću i nije najteže) isprovocirala neprimjerena reakcija, koja onda opet nama nudi šlagvort za “primjeren” odgovor.

Tako se, valjda, i predsjedniku Sabora, Željku Reineru nedavo “omaklo” da obilježavanje najstrašnijeg zločina u Jasenovcu nazove proslavom.

Prema pisanju N1, kaže Reiner: “Kritizirali su dvije kolone u Vukovaru, a sada imamo tri proslave, jer to nije komemoracija…..”

Što trijezan misli, kaže naš narod, a i Freud se tu slaže s našim narodom, Reiner govori.

Koliko čovjek mora biti zao da u ovakvim situacijama ne osjeti potrebu bar šutjeti, ako mu već to zlo u njemu ne da izraziti žal?!

I kad smo čuli drugačije riječi, od predsjednice, predsjednika HDZ-e, ministra kulture, ton je bio isti. Nismo mogli povjerovatu u iskrenost nakane da se izrazi sućut.

Ako smo se mi prevarili, jer dijelimo, valjda, isti emocionalni sklop, o onim dvjema kravama, nisu se mogli prevariti zvaničnici nekolicine ambasada, kao ni predstavnici međunarodnih organizacija.

I u njihovom je stomaku ista ona gorčina koju smo i mi osjetili.

Sad bi nam Frojdovi mogli pričati o emocionalnoj neinteligenciji, o traumama i hendikepu u ranoj maldosti…, ali mi se ne damo navući.

Ovdje se radi o zlobi, netoleranciji, desničarenju i proustaškim tendencijama.

Što kaže Rundek, o putu u sumrak.

Petar Fehir
Autor/ica 19.4.2016. u 17:16