Snajperisti u BiH ubili hiljade ljudi, nijedan nije odgovarao!

tačno.net
Autor 18.7.2013. u 09:47

Snajperisti u BiH ubili hiljade ljudi, nijedan nije odgovarao!

Šokantni snimak egipatskog kamermana Ahmeda Samira Asema, koji je, snimajući vojnika kako s krova jedne od zgrada u Kairu puca na demonstrante, snimio vlastitu smrt i svog ubicu, izazvao je buru reakcija širom svijeta.

No, taj slučaj probudio je i teške rane u BiH te podsjetio na činjenicu da su srpski snajperisti godinama sijali smrt u bh. gradovina, ponajviše Sarajevu, a nijedan nikada nije doveden pred lice pravde! Prema dostupnim informacijama relevantnih institucija i istraživanja, više od 300 snajperista tokom agresije na BiH djelovalo je s više lokacija na civilne ciljeve.

Samo u Sarajevu, prema podacima haških eksperata, snajperisti su od septembra 1992. do avgusta 1994. godine likvidirali 3.798 nedužnih građana, a sa žrtvama van glavnog grada broj raste i iznad 4.000!

Istureni položaji

Imena pojedinih monstruma koji su rukovali snajperima su poznata, u izjavi za „Dnevni avaz“ kazao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva.

– Tokom 44-mjesečne opsade Sarajeva ubijeno je oko 1.600 djece, a čak 53 njih je ubijeno hicima iz snajpera. To nije konačan broj, istraživanje još traje. Mnogi su roditelji odsutni te je teško utvrditi stvaran broj. Ubijali su dječake i djevojčice od pet, šest, 12 ili 14 godina. Teško je prihvatiti saznanje da niko do sada odgovarao za to – naveo je Grabovica.

Pripadnik Vojske Republike Srpske, snajperista Dragan Šljivić, koji je sa Zlatišta iz okolice Sarajeva tokom opsade grada gađao civile svojevremeno je za špansku televiziju izjavio da je “puškom ubiti čovjeka humanije nego ga uhvatiti”.

– Kada pogodim, drago mi je. Drago mi je jer ih ne volim više, nema života s njima više – kazao je tada krvnik Šljivić.

Najveće stratište

Kako nam je kazao pisac i autor četiri dokumentarna filma o agresiji na BiH Avdo Huseinović, snajperima su ubijani civili širom BiH, ali najviše žrtava bilo je u Sarajevu i Goraždu.

– Nalazili su se na isturenim položajima, tako da su mogli djelovati pogubno za građane. Vjerovatno je i Goražde proživljavalo dramu, ali u Sarajevu je bilo najviše žrtava – naveo je Huseinović.

Odgovor na pitanje o procesuiranju snajperista pokušali smo dobiti i iz Tužilaštva BiH, ali zbog godišnjeg odmora nisu nam mogli odgovoriti. No, imajući u vidu da će biti uposleno dodatnih 13 tužilaca za ratne zločine, postoji nada da će barem dio ovih brutalnih zločinaca biti procesuiran.

Galić kriv po komandnoj odgovornosti

Jedini osuđenik kojem je snajperisanje stavljeno na teret jeste komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislav Galić.

Njega je 2006. godine Haški tribunal pravosnažno osudio na doživotni zatvor zbog teroriziranja stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada od 1992. do 1994. godine.

53 djece ubijeno snajperom u opkoljenom Sarajevu.

avaz

tačno.net
Autor 18.7.2013. u 09:47