Snežana Čongradin otkriva istinu o poslovima srpskih funkcionera na Kosovu

Autor 17.8.2011. u 00:31

Snežana Čongradin otkriva istinu o poslovima srpskih  funkcionera na Kosovu

Predsednik Srpskog nacionalnog veća severnog KiM Milan Ivanović i funkcioner DSS Marko Jakšić označeni su u poverljivom dokumentu NATO, koji sadrži dosijee o više od 400 osoba s Kosova, kao vođe organizovanog kriminala koji kontrolišu šverc i finansiraju ekstremističke grupe za izazivanje nereda i nasilja.

„Milan Ivanović je ksenofobična osoba koja kontroliše sve prolaze goriva na severu Kosova, krijumčarenje lekova i građevinskog materijala“, piše u poverljivom dokumentu NATO, koji su kosovski mediji, kako saznaje Danas, dobili iz izvora u francuskom Kforu. Lider SNV se u dosijeu opisuje kao „kriminalac, koji pod svojom kontrolom ima ceo sever Kosova“. Navodi se, recimo, da je on, nakon bombardovanja 1999. i okončanja rata, „uveo tarife za prolazak kamiona“ kroz teritoriju severa Kosova.

U sličnom tonu govori se o Jakšiću. On je označen kao deo mreže organizovanog kriminala i šverca na severu Kosova, odnosno kao „organizator paravojnih jedinica, vandala i prekršioca javnog reda i mira“. U dokumentu se opisuju zajedničke delatnosti Jakšića i Ivanovića u postavljanju barikada i sprečavanju Kfora u sprovođenju svoje misije.

Marko Jakšić i Milan Ivanović u izjavama za Danas negiraju postojanje ovakvih dosijea, označavajući njihovo objavljivanje propagandom kosovskih medija.

– Mi smo lekari i radimo u bolnici. Nemamo privatne firme, ne bavimo se privatnim poslovima i to svi građani koji žive na severu KiM znaju. Propagandni rat je usmeren protiv nas jer smo mi protiv toga da Kosovo bude nezavisno. Izmišljaju onda razne stvari kako bi nas diskvalifikovali. Činjenica je da nemaju nijedan dokaz protiv nas, a taj dokument ne postoji – kategoričan je Jakšić.

Na konstataciju da NATO nije demantovao, odnosno reagovao na objavljivanje dosijea, Jakšić je rekao da je i Danas „deo te propagande“.

Milan Ivanović optužbe protiv njega naziva besmislenim i takođe negira verodostojnost dokumenta. On, međutim, smatra da je moguće i da ipak bude uhapšen.

– Apsolutno je sve moguće u tim režijama, iako ja nemam veze s naftom, a legalne narkotike dajem samo pacijentima. Nerealno je očekivati podršku Vlade Srbije zbog hajke na mene. I od njih možete čuti da su na barikadama kriminalci sa severa KiM, što je retorika koja govori da, u slučaju hapšenja, ne bih mogao da očekujem podršku vlasti iz Beograda – zaključuje Milan Ivanović.

Oliver Ivanović, državni sekretar u Ministarstvu za KiM, ocenjuje da dokument NATO sadrži obaveštajne podatke, koji nisu predmet istražnog postupka.

– Obaveštajni dosijei često nemaju u potpunosti relevantne podatke, pa se događa da o određenoj osobi objave da ima pogrešan broj godina, bračno stanje i slično, što onda kod lokalnog stanovništva izaziva sumnje u verodostojnost i drugih navoda iz tih izveštaja. Sve relevantne informacije imaju samo srpske obaveštajne službe. One znaju sve o svakom čoveku, što i nije previše teško, a podaci su im u visokom procentu istiniti. Međutim, kada će i kome dati te informacije, to niko ne zna. Oni skupljaju podatke o interesantnim ličnostima i kada neki tužilac odluči da od njih zatraži pomoć, oni mu ih ustupaju. Dok niko ne traže podatke, oni nemaju nadležnost i obavezu da ih bilo kome isporučuju – objašnjava Oliver Ivanović.

Upitan da li misli da bi moglo doći do pokretanja postupaka protiv dvojice predstavnika Srba sa severa Kosova, Ivanović kaže da ne veruje da bi to mogao biti slučaj, jer se „svako stavljanje na optužnicu imena nekog političkog predstavnika, na Balkanu tumači kao pokušaj političke diskreditacije i obračuna“.

Tagovi:
Autor 17.8.2011. u 00:31