Snežana Čongradin: Priština će postepeno da preuzima kontrolu na severu

Autor 14.9.2011. u 09:31

Snežana Čongradin: Priština će postepeno da preuzima kontrolu na severu

Kosovski carinici i kosovska policija neće kontrolisati administrativne prelaze na severu Kosova od petka, 16. septembra, kako su ranije najavljivale vlasti u Prištini, već će to umesto njih činiti predstavnici Euleksa, potvrđeno je Danasu u diplomatskim izvorima u Briselu i Prištini.

 

Naši izvori ukazuju da to, međutim, ne znači da će carinici i policajci Misije EU „zauvek kontrolisati granicu, već samo da će Priština postepeno uspostavljati vlast na severu Kosova, što može da traje i godinama“.

Kako saznajemo, taj dogovor su sinoć u Prištini finalizirali premijer Kosova Hašim Tači, šef Euleksa Gzavije de Marnjak i komandant Kfora Erhard Drevs. Dogovor je napravljen na osnovu preliminarnog rešenja koje su u ponedeljak doneli Vlada Kosova, Kfor, Euleks, Kancelarija EU u Prištini i ambasade zemalja Kvinte (SAD, Velike Britanije, Nemačke, Francuske i Italije).

„Misija Euleksa je da nadgleda nezavisnost Kosova. Ako i bude na graničnim prelazima, ona će tamo čuvati suverenitet Kosova. Jednog dana će tamo biti kosovska policija, razume se, mešovitog sastava, u kojoj će biti i Albanaca i Srba i pripadnika drugih nacionalnosti“, ocenjuje za Danas Škeljzen Maljići, politički analitičar iz Prištine.

Upitan kako će većinsko javno mnjenje na Kosovu reagovati na odluku da kosovski policajci i carinici ipak neće kontrolisati prelaze sa centralnom Srbijom, uprkos najavama prištinskih zvaničnika, Maljići ističe da netrpeljivost između dva naroda konačno mora da prestane.

„Javno mnjenje na Kosovu je često jednako napaljeno i nacionalistički ostrašćeno kao i javno mnjenje u Srbiji. Mi već nekoliko decenija živimo kao spojeni sudovi naizmeničnih akcija i reakcija, povodeći se za onima koji manipulišu situacijama i govore da ono što je dobro za nas, nije dobro za njih, a što je dobro za njih, nije dobro za nas. E, pa, to jednom mora da stane. Situacije treba da imaju granice. Kosovski Srbi treba da se ubede da ima granica i za njihovo ponašanje i rasizam. To, naravno, važi i za kosovsku stranu, jer ti rasizmi i nacizmi hrane jedan drugi“, kategoričan je Maljići.

Naš sagovornik ističe da politička situacija na Kosovu nije stabilna i bez događaja na severu ovog leta. „Ostali su problemi od poslednjih izbora, imamo ne tako stabilnu koalicionu vladu, a Tači ima problema u svojoj stranci, jer se uskoro očekuje suđenje broju dva u njegovoj stranci, Fatmiru Ljimaju. To može voditi do krize i možda rascepa u Demokratskoj partiji Kosova. Ni opozicionim partijama ne cvetaju ruže. Demokratski savez tek radi na reformama koje ne mogu proći bez problema, a stari Rugovini saradnici ne daju mnogo prostora novim snagama, tako da ova partija biološki i politički stari… Akcija na severu Kosova donekle je povratila reputaciju Hašimu Tačiju, ali pošto je to ipak nezavršeni posao, ne zna se da li će ta reputacija porasti, ili nestati kao sapunica ako se ne ispune očekivanja javnosti, koja su tempirana na maksimalne zahteve, a ne na realizam – zaključuje Škeljzen Maljići.

Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić izjavio je juče da Beograd „nema gotovo nikakav manevarski prostor“ za reakciju ako vlasti Prištine u petak ipak pošalju kosovske carinike i policiju na Brnjak i Jarinje. „Nemamo drugi mehanizam osim da diplomatskim sredstvima međunarodnim činiocima ukažemo na opasnost tog čina. Moramo preventivno da delujemo da se to ne dogodi, a plašim se da je naš manevarski prostor gotovo nikakav ukoliko se to dogodi“, kazao je Ljajić.

Vlada Srbije uputila je juče pismo generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu u kojem se upozorava da bi jednostrana i nasilna akcija Prištine ugrozila bezbednost celog regiona i ugrozila briselski dijalog dve strane. Sa ovakvim stavovima kod svojih domaćina nastupaju šefovi misija svih diplomatskih predstavništava Srbije u zapadnim zemljama, a intenzivirana je i komunikacija s ambasadorima u Beogradu.

A, govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Rasim Ljajić je naveo da Srbija pokušava da dođe do najmanje lošeg rešenja. „Igramo više nego tešku utakmicu, u kojoj gubimo prvo poluvreme sa 3:0, drugo poluvreme igramo sa dva igrača manje i sudija navija za protivnike“, rekao je Ljajić.

Radikali idu u Kosovsku Mitrovicu

Beograd – Svih pet potpredsednika Srpske radikalne stranke, kao i svi poslanici SRS u Skupštini Srbije, otputovaće 16. septembra u Kosovsku Mitrovicu kako bi stavili do znanja građanima severa KiM da nisu sami i da ćemo učiniti sve da sprečimo teror. Ako ništa drugo ne budemo mogli da učinimo, pokušaćemo onda svojim telima da sprečimo preuzimanje administrativne linije i okupaciju. Pozivamo i sve ostale stranke, a naročito one na vlasti, kao i predsednika Srbije Borisa Tadića, da ne sede skrštenih ruku. Tražimo i hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi parlament doneo odluku o tome šta činiti povodom najave akcija Prištine na severu KiM – izjavio je za Danas  poslanik SRS Bojan Aleksić.

Autor 14.9.2011. u 09:31