Snežana Malović: Dobijam pretnje zbog presude za ubistvo Brisa Tatona

Autor 4.2.2011. u 02:31

Snežana Malović: Dobijam pretnje zbog presude za ubistvo Brisa Tatona

Očekujem u narednih nekoliko dana konkretne poteze nadležnih organa kada je reč o zloupotrebama novca u „Kolubari“ i da svi odgovorni budu krivično procesuirani, kaže u intervjuu za „Blic” ministarka pravde Snežana Malović. Ona najavljuje da će krajem marta početkom aprila otpočeti proces preispitivanja odluka o neizabranim sudijama i da će biti vremena da se ovaj posao odradi temeljito i transparentno.

Ministarka je, sudeći po potezima koje će povući, a koje najavljuje za „Blic”, rešena da otkloni sve sumnje strukovnih udruženja o umešanosti politike i netransparentnosti prilikom izbora sudija. Tome u prilog ide činjenica da će izuzeti sebe prilikom odlučivanja o sudijama.

 

 

U vreme dok je „Blic” razgovarao sa ministarkom stiglo je obaveštenje da su sudiji koja je presudila u slučaju ubistva Francuza Brisa Tatona, kao i njoj, upućene pretnje. Prekidamo na trenutak razgovor o budućim koracima u reformi pravosuđa.

 

Shvatamo o čemu je reč po njenim odgovorima: „Sudiji mora odmah biti obezbeđen svaki vid zaštite.” Prekida vezu i kratko kaže:

 

– Navikla sam na pretnje, ali mora biti zaštićen svaki nosilac pravosudne funkcije koji je pokazao stručnost i hrabrost da osudi sve one koji su pokušali da uruše osnovne društvene vrednosti.

 

Često dobijate pretnje?

– Da. Pretnje nisu nimalo prijatne, ali postale su sastavni deo ovog posla.

 

Pre nego pređemo na reformu pravosuđa, kad smo kod pretnji, šta Ustavni sud čeka kada je reč o navijačkim grupama?

– Stekao se utisak da Ustavni sud beži od „osetljivih predmeta“. Očekujem da na čelu sa novim predsednikom bude mnogo efikasniji u svom radu i da takvi predmeti koji se povlače godinama dobiju epilog.

blic.rs


Tagovi:
Autor 4.2.2011. u 02:31