Spašavanje vojnika Baketa

Dino Prohić
Autor 26.7.2018. u 10:03

Izdvajamo

  • Svrha mobilizacije glasača je dakle u tome da se spasi opstanak onih koji ovom zemljom katastrofalno loše vladaju. Varijabla sa kojom nacionalne stranke ne računaju je da će se bosanskohercegovački glasači prije ili kasnije probuditi te postaviti vrlo relevantno pitanje- Gdje sam tu ja, k vragu više i sa vjerom i državom?

Povezani članci

Spašavanje vojnika Baketa

Nacionalni interesi su interesi samo vladajućih struktura, i tu nema ni pomena od pravih interesa pojedinaca. A u interesu pojedinca je da ima dostojanstven život i sigurniju budućnost nego što mu današnje vlasti nude. 

Rok za registraciju glasača istekao je u ponoć 24. jula. Nakon prvih poslijeratnih izbora, konačno je broj registrovanih glasača sa adresom u inostranstvu dostigao iole pristojnu cifru. Preko 80.000 osoba s pravom glasa se prijavilo za oktobarske izbore, što je duplo više nego na prethodnim izborima. Rezultat hvale vrijedan. Ako polovica od prijavljenih zaista i bude glasala na izborima, to će značiti nekih 40.000 glasova, što u velikoj mjeri može dovesti do promjene rezultata izbora na nekim nivoima vlasti.

Šta to u praksi znači za građane koji žive i prolaze kroz svakodnevnu borbu u BiH? U socijalnim medijima su se u startu kampanje za registraciju glasača pojavljivali komentari tipa „zašto da nam oni koji ne žive u ovoj zemlji odlučuju“, i slično. Strah, neko bi rekao, opravdan. Ako pogledamo izbore u susjednoj Hrvatskoj, glasovi iz dijaspore uglavnom idu na ruku onim najkonzervativnijim. Glasa se gotovo stopostotno za HDZ, što ovoj stranci garantuje opstanak na vlasti, bez obzira na to što ta stranka ima katastrofalne rezultate.

Stožerna stranka Bošnjaka, SDA je već odavno u panici. Slično njihovoj sestrinskoj stranci HDZ-u, ni SDA nije učinila ništa pomena vrijedno. Dapače, BiH je nakon osam godina njihove vlasti u situaciji koja je gora nego ikada, što se najbolje vidi po egzodusu stanovništva. Ljudi u 21. vijeku iz BiH idu zbog toga što su vlasti na svakom nivou zainteresovane isključivo za vlastite interese. Zdravstvo, školstvo, privreda nikada nisu bili u lošijem stanju, čak ni neposredno nakon rata. Istovremeno, vladajuće oligarhije ne čine ništa da bi napravili osnov za neki budući rast. Dapače, oni servisiraju troškove države podižući nove kredite, ili novim nametima ionako opterećenom građanstvu.

Jedan od najaktivnih vojnika partije SDA napisa na svom Facebook profilu da se glasači trebaju registrovati zarad tolike krvi prolivene. Valjda je mislio na rat koji je prije dvadesetak godina završen. Nema ni riječi o tome šta se nakon rata dešavalo. A istovremeno se u BiH sve češće čuje floskula da je rat bio bolji od današnjeg stanja. Nije to ništa unikatno, ratna retorika je ono što nacionalističke stranke održava na vlasti. Strah od fizičkog nestanka je realan i još postojeći. Naravno, strah je najprofitabilniji za one koji od tog straha žive- nacionalne stranke.

Svrha mobilizacije glasača je dakle u tome da se spasi opstanak onih koji ovom zemljom katastrofalno loše vladaju. Varijabla sa kojom nacionalne stranke ne računaju je da će se bosanskohercegovački glasači prije ili kasnije probuditi te postaviti vrlo relevantno pitanje- Gdje sam tu ja, k vragu više i sa vjerom i državom?

Nacionalni interesi su interesi samo vladajućih struktura, i tu nema ni pomena od pravih interesa pojedinaca. A u interesu pojedinca je da ima dostojanstven život i sigurniju budućnost nego što mu današnje vlasti nude.

Ko zna, možda baš glasovi tih koje su ove vlasti otjerale iz BiH doprinesu nekoj promjeni današnjeg stanja. Možda ni glasovi dijaspore koje su SDA uz svesrdnu pomoć Islamske zajednice prikupljali budu baš taj uteg koji će pomoći da se klan Izetbegovića smjesti na političku marginu. Tamo gdje im i jeste mjesto. U svakom slučaju, ostaje nam da s nestrpljenjem sačekamo rezultate izbora.

Dino Prohić
Autor 26.7.2018. u 10:03