‘Spavajte mirno, rata neće biti’

Ibrahim Prohić
Autor 15.5.2021. u 20:18

‘Spavajte mirno, rata neće biti’

Foto: Nihad Ibrahimkadic – Anadolu Agency

Sjećate se, naravno, ove antologijske gluposti izrečene u vrijeme kad je bilo sasvim izvjesno da će RATA BITI (u BiH, preciznije, protiv BiH).

No, ista tvrdnja u bitno promijenjenim okolnostima, u drugačijem geostrateškom kontekstu ima sasvim drugačije značenje i sada može imati efekt psihološkog medikamenta za mentalno zdravlje kao i za relaksiranje opšte političke klime u BiH (i Regionu).

U vrijeme kad je prvi put izrečena pomenuta tvrdnja (početkom devedesetih) geostrateške silnice (i interesi koji su stajali iza njih) išle su (već) ratnim stazama na prostoru SFRJ.
Danas su interesi globalnih sila bipolarni.

SAD su protiv rata na ovim prostorima, a Rusija, zbog svojih interesa, pokušava držati otvorenom mogućnost izbijanja ratnog scenarija. U toj strateškoj igri Rusija ima dva tri mala igrača na ‘domaćem terenu’. Prikrivenog u Beogradu, glasnog u Banjaluci i prividno mudrog u Mostaru!?

Naravno, naučna metodologija sugerira opreznost pa bi umjesto eksplicitne tvrdnje ‘rata neće biti’ trebalo koristiti pojmove vjerovatnoće. Recimo, ‘Postoji samo teorijska vjerovatnoća da će rata u regionu (opet) biti’.

Valja dodati da je bilo pokušaja koji su išli za tim da teorijsku mogućnost realiziraju u praksi (procesi u Sjevernoj Makedoniji i posebno Crnoj Gori prije nekoliko godina kada je pripreman državni udar protiv oficijelnog režima i koji je spriječen vjerovatno informacijama, moguće i drugim sredstvima iz SAD).

Vratimo se u sadašnje vrijeme.

Čitam agencijske vijesti: ‘Američke vojnika koji su danas (15.5. o.g. op. a.) stigli na Međunarodni aerodrom u Sarajevu kako bi učestvovali u vježbi “Brzi odgovor 21”, pozdravio je ambasador ove zemlje u Bosni i Hercegovini Eric Nelson.

Nelson je kazao kako ovo nije obična vježba već važan trening kako za američke tako i za bh. vojne snage.

“Vi idete koracima desetina hiljada američkih vojnika koji su poslije 1996. godine služili na uspostavi mira poslije potpisa Dejtonskog sporazuma”, kazao je on te podsjetio na razne etape u vojnoj saradnji dvije zemlje.

Nelson je kazao da je “Brzi odgovor 21” najveća vježba koju su američke vojne snage ikad imale u našoj zemlji te da ona u ovakvom vremenu ima veliki značaj.’

Da uradimo kratku analizu agencijske vijesti.

Ambasador u startu apostrofira suštinu.

Ovo nije ‘obična vježba’! Da dovršimo tu izjavu implicitnom, neizrečenom porukom. Ovo nije samo vojna vježba, ona ima svoju političku dimenziju.
To je poveznica sa prethodnom raspravom i tvrdnjom iz naslova.

Analiza govora ambasadora nas vodi dalje preko povezivanja aktivnosti američke vojske ovdje od 1996. godine i Dejtonskog sporazuma. Ovo se može tumačiti na način da je Dejton diplomatska svojina SAD, te da se, u normalnim okolnostima, ozbiljna država neće odreći tog kapitala. Naravno, aktuelna administracija u Vašingtonu ima na umu greške prethodnog Predsjednika koji je omogućio da se Rusija ozbiljno involvira u procese na Zapadnom Balkanu.

Sljedeće na šta bi trebalo obratiti pažnju je naziv vježbe “Brzi odgovor 21”. Ovo valja shvatiti kao poruku M.D. zbog tvrdnje da se vojska RS ponovo može obnoviti u potpunosti. Poruka bi glasila, ‘na takav pokušaj uslijediće Brzi odgovor’. To nam posebno sugerira da je u naslovu vježbe krema br 21. Dakle, znamo za aktuelne probleme, procese, prijetnje i izazove. Da dodam i drugi dio prethodne rečenice. Ambasador podsjeća na činjenicu da se radi o najvećoj vježbi američke vojske u BiH, te da ona ‘u ovakvom vremenu ima veliki značaj’. To znači da vlada SAD ima potpuni uvid u procese i stanja u BiH i okruženju.

“Dakle, moj stav je da ta vježba apsolutno ne dolazi u obzir na prostoru Republike Srpske i da mi nećemo dati svoju saglasnost’. Neko će reći: ‘Neće vas niko ni pitati.’ Neka probaju da je provedu pa će vidjeti da neće moći!”, nedavno je izjavio M.D.

Nameće se zaključak da postoji komplementarnost strateških interesa SAD i očuvanja integriteta BiH i mira u Regionu.

Nameću se pitanja. Ako ovo sve zna i M.D. zašto onda intenzivira ratnohuškačku ideju o ‘mirnom razlazu’?

Te, je li prešao tačku s koje nema povratka ili je održavanje tenzija radikalnim stavovima jedini preostali adut da se održi na vlasti u RS?

Ako je moja analiza vjerodostojna onda je to umirujuće nakon turbulentnih političkih procesa u posljednjih nekoliko godina i kontinuiranih prijetnji sigurnosne naravi.

Ko ne vjeruje ambasadoru Nelsonu i mojoj analizi i ipak ne može da (mirno) spava ostaje mu da pod jastuk stavi onu metalnu spravu na gotovs.

Ibrahim Prohić
Autor 15.5.2021. u 20:18