Spomenička batina

Predrag Lucić
Autor 12.8.2016. u 11:34

Izdvajamo

  • I neka se ne nadaju da će institucije sistema prstom mrdnuti ili glasak pustiti kako bi ih zaštitile od hajke kojoj su izloženi samo zato što su objavili fotografiju na kojoj je tirkizna ruka brončanoga ubojice umrljana crvenom bojom. Neka znaju da žive u zemlji gdje je kažnjivo poprskati spomenik s malo farbe, ali gdje je zauzvrat dopušteno prijetiti stvarnim prolijevanjem krvi, sakaćenjem, klanjem, spaljivanjem i ispaljivanjem metka u čelo, te ostalim kratkim postupcima za očuvanje državotvornih mitova i njegovanje spomeničke batine.

Povezani članci

Spomenička batina

foto: Antifa Šibenik

Jedan štovatelj lika, djela i tirkiznoga spomenika predlaže: »Ako se sazna tko su, odmah metak u čelo, đubrad komunistička«.

Drugi štovatelj lika, djela i tirkiznoga spomenika čija je izvorna kričavost narušena špricanjem crvenog spreja, proklinje i prijeti: »Mamicu mu četničku, ruka mu se osušila. Ja bi mu odsjeko ruku kojom je to napravio. Naša policija čuva srpske spomenike od agresora, a naši domoljubi se oskvrnjuju«.
I treći štovatelj lika, djela i tirkiznoga spomenika sugerira kakva odmazda treba stići one koji su sprejem nasrnuli na goloruku broncu, ali drži da ni glasnogovornik Policijske uprave zadarske – zbog svojega nepoćudnog podrijetla – ne smije proći nekažnjeno: »Elis Žodan štiti te četnike. Elis Žodan je židovsko kopile koje radi za Srbe. Odavno se to zna! Smijeniti Žodana i pronaći parazite, politi ih benzinom i zapaliti!«

Četvrtome je štovatelju lika, djela i tirkiznoga spomenika samo mir na pameti, pa stoga – duboko uvjeren da je svojedobno miniranje Titove glave na spomeniku pred rodnom kućom u Hrvatskom zagorju bio tek polovičan korak – pledira za konačno dovršenje tog minersko-mirovnog procesa: »Onu baraku od zločinca u Kumrovcu treba minirati i onda će biti mir«.

To je tek dio prijetećih poruka kojima su aktivisti šibenske Antifa grupe zasuti otkako je poduzetni Velimir Bujanec u ime hrvatskih iseljenika iz Kanade ponudio nagradu od 20 tisuća kuna onome tko otkrije »imena bandita koji se kriju iza tzv. Antifa Šibenik«, a koji su se »usudili počiniti ovakav zločin i oskvrnuli spomenik hrvatskom heroju u Dragama« i koji »moraju znati da su time uvrijedili ne samo rodbinu i prijatelje, već i sve hrvatske dragovoljce i cijeli hrvatski narod«.

Šibenskim antifašistima – koji su na svojoj Facebook stranici objavili fotografiju tirkiznoga spomenika »dorađenog« crvenom bojom – prijetnje smrću stižu iz minute u minutu. Ali za njih su reakcije Bujanca i njegovih sljedbenika »najbolji dokaz koliko je ovaj čin bio ispravan i kako je spomenik napokon dovršen«. U javnoj hajci koju jedan »neonacist pokreće na antifašiste«, a koja je rezultirala učestalim prijetnjama štovatelja lika, djela i tirkiznoga spomenika, Šibenčani vide »stvarnu sliku fašizacije hrvatskog društva«. No – kažu – »još bi bilo tužnije da je slika ostala bez reakcije antifašista pa da ispadne da je cjelokupno društvo fašizirano i da svi štuju ustaške teroriste«.

Prijetnje ne stižu samo preko Facebooka nego i s novinskih stranica.

»Da postoji svjedok, riješili bismo mi to brzo. Po kratkom postupku! Ali polako, riješit ćemo i to… Bilo bi dobro da se ne ponovi. Prvi put ćemo prijeći preko toga, drugi put baš i nećemo… Ništa neću govoriti. Tko je to napravio, neka to izbaci iz glave jer bi ga moglo koštati, nepovratno… Ne znam tko je to uopće stavio na portale. Ne želimo da se od toga stvara panika, sve ćemo skupa smiriti i osigurati, a ako se pronađu počinitelji, imat ćete o čemu pisati. Molimo onoga tko je to napravio da se ostavi ćorava posla, jer će biti posljedica…« – poručio je preko Slobodne Dalmacije prvi rođak lika i djela, te jedan od inicijatora postavljanja tirkiznoga spomenika.

Nakon što je šibenska Antifa objavila da je fotografiju koloristički dovršenog spomenika dobila od »drugova s Murtera«, prvi rođak je nazvao redakciju Slobodne Dalmacije kako bi dopunio poruku: »Policija sada ima otvorene ruke da sve sazna o počiniteljima. Oni su se sami pohvalili da su to napravili. Mi ih pozivamo i sljedeći put da dođu u Drage. Pripremamo im dobrodošlicu. Slobodna smo zemlja, nema problema…«

Dodao je još da nanošenje crvene boje, koja je u međuvremenu djelomično uklonjena, »neće imati većih posljedica za spomenik, ali bi moglo imati za izvršitelja«. »Mi to ne želimo, ali nije isključeno«, kazao je na kraju prvi rođak lika, djela i tirkiznoga spomenika.

Pa neka se ti antifašisti misle je li odmazda »po kratkom postupku« autonomna sila na čiju hirovitost ne mogu utjecati ni sami provoditelji kaznenih mjera! I neka čekaju čije će se prijetnje prije ostvariti: one koje im je preko novina uputio prvi rođak po imenu Ante, prezime mu znate, ili one što ih putem Facebooka šalje krvožedna bujadija.

I neka se ne nadaju da će institucije sistema prstom mrdnuti ili glasak pustiti kako bi ih zaštitile od hajke kojoj su izloženi samo zato što su objavili fotografiju na kojoj je tirkizna ruka brončanoga ubojice umrljana crvenom bojom. Neka znaju da žive u zemlji gdje je kažnjivo poprskati spomenik s malo farbe, ali gdje je zauzvrat dopušteno prijetiti stvarnim prolijevanjem krvi, sakaćenjem, klanjem, spaljivanjem i ispaljivanjem metka u čelo, te ostalim kratkim postupcima za očuvanje državotvornih mitova i njegovanje spomeničke batine.

Novi list

Predrag Lucić
Autor 12.8.2016. u 11:34