Sramotno: Varvari pretukli aktere LGBT spota “Mi smo dio ekipe” i novinara RTCG-a

Autor 10.9.2012. u 13:36

Sramotno: Varvari pretukli aktere LGBT spota “Mi smo dio ekipe” i novinara RTCG-a

Danilo Marunović, režiser spota “Mi smo dio ekipe”, Todor Vujošević glumac i novinar RTCG Mirko Bošković, pretučeni su sinoć u centru Podgorice od dijela navijačke grupe “Varvari”, saopštilu su Portalu Analitika NVO Centar za građansko obrazovanje i LGBT Forum Progres.

U noći između 9. i 10. septembra u ulici Novaka Miloševa u Podgorici, brutalno su napadnuti reditelj i jedan od glumaca spota za podršku LGBT populacije u Crnoj Gori, za potrebe kampanje pomenute dvije nevladine organizacije. U njihovom društvu nalazio se i novinar Bošković, koji se sa njima vraćao sa koncerta održanog u okviru festivala Main Art Street, u ulici ispred muzičke škole “Vasa Pavić” i Blues bara.

– CGO i LGBT Forum Progres najoštrije osuđuju brutalni napad na Danila Marunovića, Todora Vujoševića i Mirka Boškovića i zahtijevaju od državnih organa da u konkretnom slučaju bude potvrđena zakonska svrha utvrđenih krivičnih sankcija, a LGBT zajednici i svim osobama, koje kroz svoje stvaralaštvo, podržavaju ravnopravnost u Crnoj Gori bude omogućen siguran i dostojanstven život, saopštili su danas predstavnici tih nevladinih organizacija.

Kako se ističe u saopštenju, tokom koncerta grupa navijača “Varvari”, koji su imali svoj štand na mjestu održavanja koncerta, napadnutima je prvo uputila niz pogrdnih riječi i uvreda, a Vujoševiću su pored glave zapalili baklju. Marunović, Bošković i Vujošević nijesu reagovali, ali iz CGO i Forum Progresa smatraju da je upitno da li su tom prilikom preduzete mjere obezbjeđenja u skladu sa zakonom „jer nije bilo pripadnika policije niti zaštitara” koji bi tako spriječili brutalno prebijanje trojice mladića.

– Iza ponoći, pošto je koncert okončan, Marunović, Vujošević i Bošković uputili su se prema trgu, i tom prilikom su u ulici Novaka Miloševa bili mučki napadnuti od strane navijačke grupe “Varvari”. Boškovića, Marunovića i Vujoševića su tukli pesnicama i nogama, a pošto su ih oborili na zemlju nastavili su da ih biju uglavnom nogama. Tokom udaraca su ih psovali i govorili da će njih ubiti i pobiti sve pedere. Kad su vidjeli da Bošković leži na zemlji i obilno krvari brzo su se udaljili, trčeći prema trgu, preko obližnjeg parkinga. Povrijeđeni Marunović, Vujošević i Bošković uspjeli su pozvati taksi i otići u Urgentni centar odakle je pozvana i policija. U Urgentnom centru su im konstatovane tjelesne povrede čije je ispitivanje i dalje u toku – pojašnjavaju cijeli događaj predstavnici CGO i Forum Progres.

Oni dodaju da se radi o nasilju iz mržnje, u kojem je jedina krivica žrtava što su svojim profesionalnim radom pokušali pomoći razvoj kulture tolerancije.

– Današnje nasilje šalje poruku nesigurnosti LGBT zajednici, ali i svim osobama koji podržavaju ljudska prava u Crnoj Gori i profesionalno su u kontaktu sa njom. Zato očekujemo efikasno preduzimanje svih radnji kako bi incident bio rasvijetljen i svi izvršioci krivičnih djela adekvatno precesuirani, dodaje se u saopštenju.

LGBT Forum Progres podnio je danas Osnovnom državnom tužiocu u Podgorici prijavu protiv najmanje četiri, za sada, nepoznate osobe iz navijačke grupe „Varvari“ i jednog saučesnika, sa poznatim identitetom, zbog osnovane sumnje da su izvršili više krivičnih djela – izlaganje opasnosti, nanošenje povreda, povreda ravnopravnosti i ugrožavanje sigurnosti.

Tagovi:
Autor 10.9.2012. u 13:36