Sramotno: Županijski sud u Zagrebu oslobodio ratnog zločinca Vinka Martinovića Štelu

tačno.net
Autor 12.3.2013. u 18:13

Haškom osuđeniku Vinku Martinoviću Šteli na zagrebačkom Županijskom sudu danas je izrečena nepravomoćna oslobađajuća presuda u ponovljenom suđenju za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. u Mostaru.

Dopisnik agencije Anadolija iz Zagreba javio je da se Vinko Martinović nije pojavio na suđenju, a da je sudac Tomislav Juriša u presudi naveo da je „forenzički uviđaj izrazito loše urađen“, te da nedostaju osnovni materijalni dokazi. Sudac je istakao kako je svjedok optužbe Džino Zekan bio neuvjerljiv i da ima niz psihičkih problema. Zekan je na suđenju mijenjao iskaz rekavši da su ga na svjedočenje natjerale obavještajne službe.

Državni odvjetnik Robert Petrovečki, novinarima ispred Županijskog suda rekao je da nema komentara osim da će se optužba žaliti „zbog krivo utvrđenog činjeničnog stanja“.  Martinovićev branitelj Ivan Stanić naglasio je da se „mora voditi računa o tome da je presuda nepravomoćna i da će državno odvjetništvo uložiti žalbu na ovu presudu.“

„Mi smo temeljem teza svoje obrane i dokaza u postupku i očekivali isključivo ovakvu odluku suda. Mi smo u ponovljenom postupku iznijeli čitav niz novih dokaza koji sudovima nisu bili poznati. Vjerujem da je iz tog razloga, zbog stanja i činjenica utvrđenih prije, došlo do ovakve odluke“, rekao je Stanić.

Martinović je ranije za taj zločin bio osuđen na osam godina zatvora, no Vrhovni sud je presudu ukinuo zbog propusta u procesu i naložio ponavljanje postupka. Ranije ga se teretilo za zločin iz koristoljublja, odnosno da je ubio Jasminu Đukić kako bi se domogao njezina stana i prodao ga, no naknadno je optužba ublažena u tzv. obično ubojstvo.

Martinovića je kao pripadnika tzv. Kažnjeničke bojne HVO-a, Haški tribunal osudio za ratni zločin nad Bošnjacima, a nakon odsluženja dvije trećine 18-godišnje zatvorske kazne nedavnoje iz talijanskog zatvora pušten na slobodu.

(AA)

tačno.net
Autor 12.3.2013. u 18:13

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija