Srbijanski ateisti tužili patrijarha Irineja zbog izjava u Sarajevu

Autor 24.9.2012. u 19:05

Srbijanski ateisti tužili patrijarha Irineja zbog izjava u Sarajevu

 

Udruženje “Ateisti Srbije” tužila je patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineja povjereniku za zaštitu ravnopravnosti, zbog izjava što ih je prvi čovjek SPC nedavno izrekao u Sarajevu, objavili su u ponedjeljak mediji u Novome Sadu.
 
Patrijarh je prilikom posjete Sarajevu izjavio kako “nema mira kod onih koji nemaju mir s Bogom, koji je uvjet za mir s drugima”. Ateisti smatraju da je Irinej tim riječima, sve one koji ne vjeruju u Boga označio kao ljude rata, agresije i sukoba.

“Čak i ako na trenutak zanemarimo ponašanje brojnih velikodostojnika spomenute vjerske zajednice tokom sukoba koje upravo Sarajevo pamti na najgori mogući način, ovakva izjava njezinog čelnika nedopustivo je diskriminatorska. Kako očekivati da naše društvo napusti decenijske predrasude i tragične, štetne stereotipe o crkvenom pravu na moral, pravdu, mir i ljubav, ako oni koji bi morali raditi na toj toleranciji daju ovakve izjave?”, poručili su “Ateisti Srbije”.

Poglavar SPC je prošle sedmice u Sarajevu izjavio da mu je drago što je došao u taj grad, ali da je “kršćanstvo u tom gradu veoma ugroženo i da nekadašnji srpski narod, koji je činio glavninu Sarajeva, više ne živi tu”.

Novosadski Radio 021 podsjeća i da su “Ateisti Srbije” nedavno ustavnom sudu tužili i prvog čovjeka Novoga Sada Miloša Vučevića, kao i još trojicu vijećnika gradske skupštine zbog razgovora kod vladike bačkog, smatrajući da je njihov posjet povreda sekularnog uređenja države Srbije.

“Ateisti Srbije“ je nevladino udruženje utemeljeno 2010. godine u Novom Sadu, koja kao svoj osnovi cilj ističe promociju ateizma i prava na slobodu javnog zagovaranja sekularizma.

Autor 24.9.2012. u 19:05