Srbiji se (ne)radi!

Autor/ica 11.9.2011. u 10:54

Srbiji se (ne)radi!

U depeši koju je objavio Vikiliks, poslatoj 12. januara 2006, kaže se da većina srpske populacije ima veoma pesimističan pogled na posao, koji je posledica komunističkog režima, kada su plate i doprinosi bili zagarantovani, bez obzira na to koliko – i da li uopšte – radite. Diplomate smatraju da Srbi vide posao samo kao nužno zlo i da rade jedino da bi preživeli.

“Dovoljan je samo jedan pogled na beogradsku glavnu pešačku ulicu i videćete buljuk zvanično nezaposlenih mladih ljudi, obučenih po poslednjoj modi, koji pijuckaju kapućino i puše, dok u rukama drže skupocene telefone. Slično je i u noćnom životu: mladi, skockani do kraja, sa svim poslednjim gedžetima, ostaju čitavu noć u gradu. Odakle im novac? Ima nekoliko izvora: pomoć roditelja, rođaka iz inostranstva, neregistrovanih poslova i slično”, navodi se u depeši. (B92- Biz-Vesti – Srbi ništa ne rade i neće da rade, 11.09.2011.)

Da li je posao diplomata da ocenjuju poslovne (ne)navike u Srba? Izgleda da jeste… No, kako kažu, pogled ‘sa strane’ ponekad ume bolje da sagleda situaciju nego ono ‘unutrašnje’ viđenje. Da li Srbi doista posao vide samo kao nužno zlo? Moguće… Ali isto tako znam da gomila mojih prijateljica-prijatelja odlaze u Zavod za zapošljavanje očajno tražeći bilo šta da rade. Mnogo onih koji imaju završene fakultete rade kao konobari po kafićima ili pak se bave poslovima koji nemaju veze sa njihovim zanimanjem.

No, mnogi nezaposleni ne mogu ni takve poslove da nađu… Valjalo bi da malo strane diplomate bace pogled i na neku ‘sporednu’ ulicu, a ne samo na glavnu i pešačku. Videćete onda pravu bedu i sliku nezaposlenih ljudi u Beogradu i celoj Srbiji. Manite se Knez-Mihajlove, to je snobovka ulica sa istim takvim navikama, pa i modom. Srbija nije Knez-Mihajlova, kao što to nije ni  Beograd, mada danas u njemu živi trećina stanovništva Srbije. Srbija je generalno nezaposlena i očajna!

 

Autor/ica 11.9.2011. u 10:54