Srce za Angelinu Jolie

Autor 31.7.2011. u 01:47

Srce za Angelinu Jolie

Angelina Jolie i njen suprug Brad Pitt sinoć su pred oko šest hiljada obožavatelja prodefilovali crvenim tepihom 17. Sarajevo Film Festivala. Slavni američki par je nakon poziranja pozdravio sve prisutne  izazvavši veliku euforiju da bi nakon toga prisustvovali svečanoj ceremoniji dodjele oficijelnih nagrada u Narodnom pozorištu gdje je Jolie pripala nagrada Počasno Srce Sarajeva.         

“Večeras dodjeljujemo nagradu Počasno Srce Sarajeva velikoj umjetnici, ne samo zbog njene izuzetne karijere u svijetu filma, nego i zbog njenog izvanrednog angažmana u stvarnom svijetu kojeg smo svi mi podjednako dio”, kazao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

Jadna od najboljih glumica današnjice Angelina Jolie nije mogla zadržati suze tokom primanja nagrade Počasno Srce Sarajeva, pa je počela plakati nakon dugotrajnog aplauza i ovacija gostiju i publike u Narodnom pozorištu.          

“Toliko mi je drago da sam u ovom prekrasnom gradu. Posljednjih godinu dana provela sam sa divnim ljudima iz ove zemlje. Nikada nisam radila sa tako disciplinovanom i talentovanom ekipom. Jako mi je drago da sam večeras ovdje, na Festivalu koji iz godine u godinu sve više raste. Zaista sam jako počašćena zbog ove nagrade”, kazala je u svom obraćanju tokom primanja nagrade Jolie dok ju je iz prvog reda bodrio njen suprug Brad Pitt.       

Važno je napomenuti da je među prisutnima bio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović kao i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.      

 

Najbolji film “Disati” a glumac Thomas Schubert           

Austrijski film “Disati” redatelja Karla Markovicsa dobio je nagradu za najbolji film Takmičarskog programa igranog filma 17. Sarajevo Film Festivala dok je najboljim glumcem proglašen Thomas Schubert.  

Srce Sarajeva za najbolju glumicu pripalo je Rumunki Ade Condeescu za ulogu u filmu “Loverboy” dok je Specijalna nagrada žirija pripala reditelju Konstantinu Bojanovu za film “Ave”.

Hrvatski redatelj Dalibor Matanić dobio je srce Sarajeva za najbolji kratki film “Mezanin”, dok su Specijalne plakete dodijeljene filmovima “Drugi dubl” i “Dove sei, amor mio”.

Bosanskohercegovačkom redatelju Nedžadu Begoviću pripala je nagrada Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film za ostvarenje “Mobitel” koji je inače i prvi prvi film u BiH u potpunosti snimljen mobilnim aparatom.           

Nagrada za ljudska prava pripala je filmu “Ekumenopolis: Grad bez granica” reditelja Imrea Azema.

Tagovi:
Autor 31.7.2011. u 01:47