Srebreničani izviždali domaće i strane delegacije

Autor 11.7.2012. u 12:40

Srebreničani izviždali domaće i strane delegacije

Počeo program obilježavanja 17. godišnjice genocida u Srebrenici  
 
 SREBRENICA
 
Zvaničan program obilježavanja 11. jula 1995. godine – 17. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a” Srebrenica započeo je tačno u 12 sati intoniranjem himne Bosne i Hercegovine i recitalom “Poema o Srebrenici” – akademika Abdulaha Sidrana.
 
U Memorijalni centar žrtava genocida Srebrenica – Potočari pristižu državne delegacije koje će prisustvovati 17. godišnjici genocida u tom bosanskohercegovačkom gradu.
 
Nakon zamjenika turskog premijera Bekira Bozdaga, koji je prvi došao, u Potočare je stigao je i glavni rabin sinagoge u New Yorku Arthur Schneier, koji će danas održati govor u povodu genocida u Srebrenici.
 
Također, došli su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, hrvatskičlan Predsjedništva BiH Željko Komšić, Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić, hrvatski premijer Zoran Milanović i mnogi drugi zvaničnici.
 
Delegacije odlaze u “Spomen sobu” u bivšoj Tvornici akumulatora u Potočarima gdje se sa njima susreće Muhamed Duraković, preživjela žrtva genocida. On ih upoznaje s tragičnim dešavanjima u Srebrenici 11. jula 1995. godine, te detaljima manifestacije.
 
Kako javljaju reporteri agencija Anadolija (AA) s lica mjesta oko hiljadu Srebreničana koji su se okupili ispred bivše Tvornice akumulatora izviždali su pojedine domaće i strane delegacije u trenutku dok su izlazili iz u “Spomen sobe” u Potočari. Najviše gnijeva iskazano je prema američkom ambasadoru u Bosni i Hercegovini Patricku S. Moonu.
 
Srebreničani su nezadovoljni jer, kako kažu,  međunarodna zajednica nije dozvolila da se glasanje u Srebrenici na lokalnim izborima u oktobru ove godine provodi prema
popisu iz 1991. godine, kada su Srebrenicu uglavnom naseljavali Bošnjaci. Prije rata su, podsjetimo, od oko 37.000 stanovnika Srebrenice, 80 posto činili su Bošnjaci.
 
Također, Srebreničani su zviždali ministru vanjskih poslova BiH i predsjedniku Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatku Lagumdžiji, predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, hrvatskom članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću. Upućivane su i ružne riječi, a izvještači ukazuju da je situacija bila krajnje neugodna i na ivici incidenta.  Strani novinari su šokirani.
 
Na meti kritika našao se i sam predsjednik Organizacionog odbora (OO) i vršitelj dužnosti načelnika Srebrenice Ćamil Duraković, jer je, kako su kazali pojedini Srebreničani, dozvolio posjetu Potočarima svim zvaničnicima koji su to željeli.
 
Duraković je, navode izvještači, izrazio nezadovoljstvo ovakvim ponašanjem i ušao u verbalni duel s pojedinim nezadovoljnicima.
 
Na početku obraćanja prisutnim u Potočarima, on je kazao da su ga čak gađali plastičnim flašama i istakao da takve treba biti sramota.
 
Ovo je bilo prvi put da su Srebreničani na ovakav način iskazali svoje nezadovoljstvo prema domaćim i stranim delegacijama. Kritika su bili pošteđeni jedino zvaničnici Republike Turske, koji su odlučno bili uz žrtve Srebrenice u svim prilikama.
 
Reporteru AA Srebreničani su kazali da “više ne žele slušati prazna obećanje političara”.
 
Mnogi su rekli da je posljednji put da domaćim i međunarodnim zvaničnicima, koji ih godinama lažu, dozvoljavaju da ulaze u prostore Memorijalnog centra Srebrenica Potočari.
 
Izvještači javljaju o velikom broju pristiglih Srebreničana, majki, rođaka i prijatelja žrtava genocida, ali i posjetitelja iz svijeta, među kojima veliki broj Amerikanaca, Turaka, Evropljana.
 
Organizatori očekuju 40 hiljada posjetitelja na obilježavanju 17. godišnjice genocida u Srebrenici.
Autor 11.7.2012. u 12:40