Šta će migrantima beba

Slobodan Dukić
Autor 4.2.2017. u 10:36

Šta će migrantima beba

Foto: vazdan

Poplava vesti da su migranti u Beogradu navodno hteli da otmu bebu iz kolica! podigla je novi veliki talas netrpeljivosti prema njima. Talas je krenuo iz Obrenovca, čiji su stanovnici pre dve godine doživeli mega poplavu. Kao da su neki od njih zaboravili tu nesreću i spremnost mnogih da im pomognu. Očito im smeta tih dve stotine nesretnika pokupljenih iz ruševina i smeštenih u preuređenu kasarnu u njihovom gradu.

Izjava mlade žene iz ovog grada da su je napali migranti dok je šetala bebu u kolicima i bratovljevo dvoje dece, bila je okidač za medijsku hajku na njih. Mnogo je mastila prosuto da se javnost uznemiri i smanji nivo tolerancije prema izbeglicama koje beže iz zemalja zahvaćenih ratom i ekonomskom bedom. Reagovala je i država. Odmah su uvedena vremenska ograničenja za njihovo kretanje. Uvedeni su posebni autobusi kako se ne bi mešali sa lokalnim stanovništvom. To je za njihovo dobro ali i osigurava veću bezbednost građana, kažu vlasti. U gradu je pojačano i prisustvo policije.

Slučaj je prijavljen lokalnom tužilaštvu koje je loptu prebacilo Višem tužilaštvu. Nađen je i mladić koji je navodno pokušao otmicu. Dečak. Maloletnik. Izjavio je da su on i njegovi drugovi bili isprovocirani od strane lokalnih mladića koji su bili u blizini majke sa detetom u kolicima. Gurkali su se sa njima. U guranju neko je nenamerno pomerio kolica. Dečak je odricao da je bilo ko pokušao da otme bebu.

Obrenovački lordmer požurio je da osudi “nezahvalne migrante”. Eto mi im pomažemo a oni otimaju našu decu. Rekao je još da je zabrinut za bezbednost dece svojih sugrađana, ali, kako i on ima decu plaši se šta će se njima desiti. Miroslav Čučković, gradonačelnik Obrenovca stara je šlihtara. Čim mu je stranka otišla na “smetlište istorije” požurio je da klekne pred Aleksandrom Vučićem. Tako je sačuvao unosnu fotelju gradonačelnika. Sad se dodvorava zabrinutim građanima.

Na saslušanju, majka je ostala pri tvrdnji da je bio pokušaj otmice, ali da joj izbeglice nisu otele torbu. Njen brat joj veruje, kao i svom osmogodišnjem sinu koji je bio sa tetkom u vreme navodnog pokušaja kidnapovanja. Dodao je kako je tu bio još jedan građanin koji je pomogao njegovoj sestri. Ali taj se nije pojavio da da izjavu. Gde su ostali svedoci koji će da potvrde detalje u vezi sa “dramom” koja je uznemirila srpsku javnost. Nema ih. Slučaj je obavila zimska magla tako česta u Obrenovcu, gradu pokraj reke Save.

U magli je zaglavljen i slučaj maltretiranja mnogočlane izbegličke porodice sa malom decom. Njih su uniformisani ljudi, sa oznakama države pokupili na srpsko-makedonskoj grranici i u jezovito hladnoj noći vratili u planinčinu koja deli dve države. Pri tom su, kažu nesrećni ljudi, bili jako grubi. Nije ih dirnuo plač dece i majki. Scenario za horor film. Ko krije te nasilnike? Odakle im policijska ili vojnička obeležja na uniformama? Ko su? Lokalni banditi? Pljačkaši migranata? Ili policajčine i vojničine koji su se oteli kontroli komande.

Ljudi! Šta će migrantima beba. Da je prodaju. Pregovaraju sa vlastima kako bi se dočepali granice EU? Niko pametan ne može da poveruje u priču da je crnoputi maloletnik hteo da odgura kolica sa detetom. Dokle bi stigao? U kolonama izbeglica na drumovima i onako ima puno male dece. Napuštene. Izgubljene. Njih niko neće. Ni da uzme. A kamoli da kupi. Ima u toj migrantskoj tragediji i lepih ljudskih priča. Srpski policajac upoznao je svoju dragu iz Sirije, u izbegličkoj koloni. Venčali su se. Njihove porodice su se zbližile. Ovi što izmišljaju otmice neka dobro pogledaju u krupne crne oči migranata. U njihovim dubinama pročitaće užase koje su pretrpeli na svom “isusovskom” putu.

Slobodan Dukić
Autor 4.2.2017. u 10:36

Tacno.net Aplikacija

Aplikacija